Τι σημαίνει το Brexit για την Ελλάδα, τους Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου και την Κύπρο;

Τι σημαίνει το Brexit για την Ελλάδα, τους Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου και την Κύπρο; Facebook Twitter
Ένα χρόνο πριν στην Αθήνα...
0
Τι σημαίνει το Brexit για την Ελλάδα, τους Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου και την Κύπρο; Facebook Twitter

Αν και οι πραγματικές συνέπειες του Brexit, ακριβώς κι όπως θλιμμένα παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, θα φανεί στον βρετανικό κοινωνικό ιστό, σε ένα τρίμηνο από τώρα, ποιες θα είναι οι συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα;

Πόσω μάλλον, όταν η χώρα, ακριβώς ένα καλοκαίρι πίσω, βρέθηκε ακριβώς στην ίδια θέση με τη Μεγάλη Βρετανία, μπροστά σε μία κάλπη, δηλαδή, που θα την κρατούσε ή θα την έστελνε εκτός Ευρώπης, ωστόσο με δύο βασικές διαφορές: εμείς τις συνέπειες αυτού του τρομακτικού πειράματος δεν τις ζήσαμε (όχι στο τρομακτικό μεγαλείο τους, τουλάχιστον) και -κυρίως- οι Βρετανοί αποφάσισαν οικειοθελώς την έξοδο τους από την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτή η έξοδος για την Κύπρο και για την Ελλάδα; Θα γυρίσει εναντίον μας αυτή η αποχώρηση ή μπορούμε να ωφεληθούμε;

Όπως εξήγησε στο LIFO.gr ο δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, μπορεί το τοπίο να είναι ακόμη θολό, μπορεί οι αλλαγές στη ζωή της Ευρώπης (και τη δική μας) να μην είναι ακριβώς θεαματικές μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ωστόσο, το σύνολο των οικονομικών σχέσεων που μέχρι σήμερα απολάμβανε η Μεγάλη Βρετανία διαφοροποιείται, αν όχι μεταβάλλεται.

Λόγου χάριν, η Κύπρος «ακριβώς, επειδή είναι διασυνδεδεμένη οικονομικά, εμπορικά και επιχειρηματικά με τη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που θα επέλθει η τελική αποχώρηση θα έχει αξία να δούμε ποιό θα είναι το status που θα διαμορφωθεί και οι οικονομικές σχέσεις».

Όπως εξήγησε ο κ. Φίλης είναι λογικό ότι οι Βρετανοί θα θελήσουν να διατηρήσουν τις υφιστάμενες ευνοϊκές πρόνοιες στους τομείς του εμπορίου και της ναυτιλίας, όμως σε μία τέτοια φάση ανασυγκρότησης, θα είναι μία νέα σχέση, στην οποία θα πρέπει να δοθούν επενδυτικά κίνητρα.

 

Οι Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου

Ένα δεύτερο εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο έχει να κάνει με τη σοβαρή παρουσία του ελληνικού εφοπλιστικού στοιχείου στο Λονδίνο και ειδικότερα στο City. Θα είναι προς το συμφέρον τους να παραμείνουν εκεί οι επιχειρήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών ή θα προσανατολιστούν στην αλλαγή έδρας. «Εδώ, το κρίσιμο σημείο είναι στο πώς το Λονδίνο θα επιχειρήσει να συγκρατήσει τους επενδυτές εκεί , πώς δεν θα χάσει ένα μεγάλο μέρος της πρόσβασης που έχει στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και στο πώς θα καταφέρει να προσελκύσει νέους επενδυτές. Τι κίνητρα θα δώσει προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει ο κ. Φίλης.

«Με βάση αυτά που λένε οι ευρωσκεπτικιστές, τώρα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ενδέχεται η Βρετανία να μπορεί να δώσει τέτοιου είδους κίνητρα», εξηγεί ο στρατηγικός αναλυτής.

Ωστόσο, πόσο εύκολο είναι να δοθούν κίνητρα από μία χώρα που βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ανασυγκρότησης; Το κομβικό εδώ έχει να κάνει με τον τρόπο που η Ευρώπη θα εκλάβει, θα ερμηνεύσει και θα αφομοιώσει αυτό που συνέβη σήμερα τα ξημερώματα.

«Αν η Ευρώπη – κι όταν λέμε Ευρώπη σε αυτή την περίπτωση εννοούμε Γερμανία και Γαλλία – εκλάβουν αυτή την απόφαση ως επικράτηση του λαϊκισμού, τότε, ναι, θα έχουμε πρόβλημα. Αν αυτή η αποχώρηση, δηλαδή, δεν ερμηνευθεί ως μονοσήμαντο γεγονός. Θα επιχειρηθεί αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της Ευρώπης».  

Και η Ελλάδα;

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και το κρίσιμο κομμάτι του τουρισμού, σύμφωνα με τον ίδιο και για το φετινό καλοκαίρι τουλάχιστον, δεν θα υπάρξει θέμα: η πτώση της λίρας είναι ακόμη ευνοϊκή, οι Βρετανοί χρησιμοποιούν και ευρώ και για την ώρα η άνοδος του κόστους επιβαρύνει τους ίδιους.

Σε βάθος χρόνου, ωστόσο, και αν η Γερμανία αποφασίσει ότι η Ευρώπη οφείλει να μετατραπεί σε έναν πυρήνα εμβάθυνσης, δηλαδή, σε μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, τα δεδομένα και πάλι αλλάζουν: αν αυτή η εμβάθυνση φέρει είτε μεγαλύτερη (οικονομική πάντα) υποστήριξη ή έστω ένα είδος αυτονομίας έχει καλώς. Αν, όμως, όχι, τότε, ναι, το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα σε μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είναι ότι βρίσκεται στην τελευταία θέση...

Και όλο αυτό με το Brexit, να πλανάται πλέον ως πολιτική απειλή ή ως μεταδοτικό νόσημα που απειλεί και  άλλα κράτη - μέλη, ενισχύοντας με παράδοξο τρόπο τις φυγόκεντρες τάσεις που ήδη εγκολπώνει η Ε.Ε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM