Τι συμβαίνει στο εργοστάσιο, όπου οι εργαζόμενοι φοράνε πάνες;

Τι συμβαίνει στο εργοστάσιο, όπου οι εργαζόμενοι φοράνε πάνες; Facebook Twitter
3

Κορεατικής ιδιοκτησίας εταιρία στην Ονδούρα, η οποία κατασκευάζει τμήματα αυτοκινήτου έγινε πρωτοσέλιδο στο διεθνή Τύπο τον περασμένο μήνα, καθώς κατηγορήθηκε ότι υποχρέωνε τους υπαλλήλους της να φορούν πάνες κατά τη διάρκεια της εργασίας, ώστε να μην χάνουν χρόνο στην τουαλέτα. Η εταιρία Kyungshin-Lear ερευνάται για να διαπιστωθεί, αν έχει παραβιάσει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

Τώρα, στη διάρκεια της έρευνας, εργαζόμενη υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι ποτέ δεν αναγκάστηκαν από τη διεύθυνση να φοράνε πάνες, ωστόσο, όπως είπε, οι συνθήκες εργασίας ήταν τέτοιες που οι εργαζόμενοι δεν είχαν άλλη επιλογή.

"Ποτέ η εταιρεία δεν μας ανάγκασε να φοράμε Pampers. Αυτό που έκανε ήταν να μας περιορίζει να πηγαίνουμε στην τουαλέτα ", δήλωσε η Μαρία Consuelo Aguiriano, πρώην υπάλληλος της Kyungshin-Lear στο San Pedro Sula, στη βόρεια Ονδούρα.

"Είχαμε την άδεια να πηγαίνουμε στο μπάνιο δύο φορές την ημέρα , σε ένα διάστημα εννέα ωρών. Αυτό μας ανάγκαζε, ιδίως τις γυναίκες, να φοράμε πάνες σε συγκεκριμένες περιόδους του μήνα. Για να κρατήσουμε καθαρό τον εαυτό μας κατά τη διάρκεια της βάρδιας, ήταν απαραίτητες», δήλωσε.  

Ωστόσο, στην Ονδούρα μετά το πραξικόπημα του 2009, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα εργασιακά δικαιώματα, όπως η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Η κατάσταση στην εταιρία Kyungshin-Lear  παρέχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με το equaltimes.org.

 

Τι συμβαίνει στο εργοστάσιο, όπου οι εργαζόμενοι φοράνε πάνες; Facebook Twitter

Σύμφωνα με έκθεση από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Εργασία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (GLHR), με έδρα τις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι υπομένουν τις κακές συνθήκες εργασίας και τους μισθούς κάτω από το όριο διαβίωσης.  

Οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του εργοστασίου υπερβαίνουν συχνά τους 35 βαθμούς Κελσίου, αλλά εξαιτίας των περιορισμένων διαλλειμάτων, οι εργαζόμενοι απέχουν από το πόσιμο νερό. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι έγκυες γυναίκες στέκονται όρθιες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ εργάζονται στη γραμμή παραγωγής.

Η νομοθεσία της Ονδούρας παρέχει στις γυναίκες ελάχιστη προστασία. Υπάρχουν συνεχείς αναφορές για εργοστάσια που απαιτούν τεστ εγκυμοσύνης, απολύουν εγκύους ή τους αρνούνται άδεια για να εγκαταλείψουν τη θέση τους και να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

 

Τι συμβαίνει στο εργοστάσιο, όπου οι εργαζόμενοι φοράνε πάνες; Facebook Twitter

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, επιθεωρητές από το Υπουργείο Εργασίας προσπάθησαν να επισκεφθούν εργοστάσιο ξένης ιδιοκτησίας (που χρησιμοποιεί φθηνό εργατικό δυναμικό για τη συναρμολόγηση των προϊόντων και στη συνέχεια εξάγει τα προϊόντα πίσω στη χώρα προέλευσης) πέντε φορές, αλλά τους αρνήθηκαν την είσοδο σε κάθε περίσταση.

Τον περασμένο μήνα, όταν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η εταιρία Kyungshin "ανάγκασε" τους υπαλλήλους της να φορούν πάνες, ο Υπουργός Εργασίας, Jorge Bográn, ταξίδεψε στο εργοστάσιο για να ερευνήσει. Αργότερα βγήκε μια δήλωση ότι η διοίκηση αρνείται ότι ενίσχυσε αυτή την πρακτική, τονίζοντας ότι  οι επιθεωρητές θα πρέπει να διεξάγουν περαιτέρω έρευνες σχετικά με πιθανές παραβιάσεις της εργασίας στο εργοστάσιο.

 Τον Σεπτέμβριο του 2011, με την υποστήριξη από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών (CGT), μια ομάδα εργαζομένων στην Kyungshin-Lear προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα συνδικάτο.

Ωστόσο, οι προσπάθειες «μπλοκαρίστηκαν» και η Ένωση δεν μπόρεσε να αποκτήσει επίσημη αναγνώριση. «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η εταιρεία δεν θέλει να αναγνωρίσει την ένωση που είναι νόμιμη", δήλωσε ο José Luis Baquedano, ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργατών της Ονδούρας (CUTH). Παράλληλα, η εταιρία προχώρησε σε απολύσεις ηγετικών στελεχών του συνδικάτου.

Ο Aguiriano που εργάστηκε στο εργοστάσιο για σχεδόν επτά χρόνια, απολύθηκε τον Ιανουάριο του 2012 , όταν προσπάθησε να ξεκινήσει το συνδικάτο. Λέει ότι τα τελευταία δύο χρόνια, 130 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί ή αναγκάστηκαν να παραιτηθούν σε παρόμοιες περιστάσεις. «Δεν θέλουν να αναγνωρίσουν το συνδικάτο, επειδή δεν θέλουν να αναγνωρίσουν  τα δικαιώματά μας. Όταν δούλευα εκεί ένιωθα τελείως αντικείμενο εκμετάλλευσης.

"Παραβιάζονται όλα τα δικαιώματά μας: από το να μην μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε το μπάνιο, να μην μας δίνουν την άδεια να πάμε στους γιατρούς, να μην έχουμε γιατρό στο εργοστάσιο, να μην έχουμε διακοπές, παρά μόνο χαμηλές αμοιβές. Υπάρχουν τόσες πολλές παραβιάσεις δικαιωμάτων στο εσωτερικό της εταιρείας », λέει ο Aguiriano.

 Εκπρόσωπος για την Lear Corporation στις ΗΠΑ, όπου η κορεατική εταιρία εξάγει τα εξαρτήματά της, δήλωσε ότι η εταιρεία κάνει τη δική της έρευνα.

«Η Lear Corporation παίρνει κάθε ισχυρισμό για ακατάλληλες και παράνομες πρακτικές πολύ σοβαρά. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό και να έχουν δικαίωμα σε ασφαλή και κατάλληλα περιβάλλοντα εργασίας , δήλωσε ο κ. εκρπόσωπος.

Η Kyungshin-Lear δραστηριοποιείται στην Ονδούρα τα τελευταία δέκα χρόνια και απασχολεί πάνω από 3.000 άτομα.

Η Ονδούρα είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στην Αμερική με πάνω από το 60 τοις εκατό του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κερδίζουν από 54-68 δολάρια την εβδομάδα, ανάλογα με τη βάρδια τους.  

Το ποσό αυτό είναι σύμφωνο με τον ελάχιστο μισθό της χώρας, αλλά δύσκολα ανταπεξέρχεται κανείς με αυτά τα λεφτά στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM
Καμπανάκι FBI σε ΝΒΑ: Διεθνείς εξελιγμένες σπείρες διαρρηκτών στοχεύουν αθλητές

Διεθνή / Καμπανάκι FBI σε ΝΒΑ: Διεθνείς εξελιγμένες σπείρες διαρρηκτών στοχεύουν αθλητές

Δύο παίκτες του ΝΒΑ βρήκαν τα σπίτια τους παραβιασμένα τις τελευταίες εβδομάδες, μαζί με τον δύο φορές MVP του NFL Πάτρικ Μαχόουμς και τον συμπαίκτη του στους Κάνσας Σίτι Τσιφς, Τράβις Κέλσι
LIFO NEWSROOM
Diddy: Η τραγουδίστρια Dawn Richard κατέθεσε ότι την απειλούσε και την κακοποιούσε για χρόνια

Διεθνή / Diddy: Η τραγουδίστρια Dawn Richard κατέθεσε ότι την απειλούσε και την κακοποιούσε για χρόνια

«Την κακοποίησε σεξουαλικά και όχι μόνο δεν της πλήρωσε τα χρήματα που της είχε υποσχεθεί, αλλά στην πραγματικότητα την εμπόδισε να φάει και να κοιμηθεί εκείνα τα χρόνια» αναφέρει η δικηγόρος της
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Σχετικά με το θέμα,πριν από πολλά χρόνια (όταν ακόμα η Ελευθεροτυπία ήταν η Νο1 Κυριακάτικη Εφημερίδα) στο σαλόνι της εφημερίδος υπήρχε ένα δισέλιδο με άρθρα της Μοnde Diplomatique μετεφρασμένα στα Ελληνικά.Εκεί πρωτοείχα διαβάσει για τις Μακιλαδόρες (maquiladoras) και τις άθλιες συνθήκες εργασίας.Για τον τρόπο που γινότανε κάθε πρω'ί' η διαλογή του προσωπικού στην είσοδου του Εργοστασίου,για πάνες που όντως ήταν αναγκασμένες οι εργάτριες να φοράνε,για τα φώτα στις τουαλέτες που είχανε χρονοδιακόπτη(!!!) κτλ κτλ κτλ.Δυστυχώς,στην μετακόμιση που έκανα πριν από μερικά χρόνια έχασα ένα μεγάλο κομμάτι από το αρχείο με τα άρθρα που είχα μαζέψει οπότε δεν μπορώ να παραθέσω κομμάτια του άρθρου της Μοnde Diplomatique.
@greek golden boy9.9.2013 23.41σε διαβαζουν εργαζομενοι των 300 ευρω και ανεργοι εδω μεσα!μην χανειs την ψυχραιμια σου και τουs δειχνειs την κυνικοτητα των εκμεταλλευτων τουs τοσο ξεκαθαρα!θα θυμηθουν την μπαλαντα του κυρ μεντιου.....