Την αιχμηρή, φραστική αντεπίθεση της Τουρκίας προκάλεσε η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα «τρίτους» ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων. «Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις - οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς - πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.
Χωρίς να κατονομάζει τον Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε εμμέσως την Ουάσινγκτον για λαϊκισμό, με ανάρτησή του στο Twitter, λίγη ώρα μετά την δήλωση του 46ου προέδρου των ΗΠΑ που αναγνώρισε την γενοκτονία από οθωμανικές δυνάμεις το 1915.
«Οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ξαναγράψουν την ιστορία. Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα, από κανέναν για το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία ενάντια στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη», έγραψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
«Απορρίπτουμε απολύτως αυτή τη δήλωση, που βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό», καταλήγει ο Τσαβούσογλου.
“Words cannot change or rewrite history.”
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) April 24, 2021
We have nothing to learn from anybody on our own past. Political opportunism is the greatest betrayal to peace and justice.
We entirely reject this statement based solely on populism.#1915Events
«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τη ζωή όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων κατά την Οθωμανική περίοδο και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία να ξανασυμβεί», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε εκδηλώσεις μνήμης στις ΗΠΑ για τους νεκρούς Αρμένιους. «Παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του», πρόσθεσε.
Η δήλωση του κ. Μπάιντεν, για τα 106 χρόνια την σφαγή 1,5 εκατ. Αρμενίων, αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της κυβέρνησής του για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έναν πυλώνα της εξωτερικής του πολιτικής.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος διαφοροποιείται επίσης από τους προκατόχους του, οι οποίοι ήταν απρόθυμοι να συγκρουστούν με μια χώρα στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε «την πολιτικοποίηση από τρίτους» της συζήτησης γύρω από αυτήν την περίοδο της Ιστορίας.