Τουρκία: Καθαιρέθηκαν άλλοι 45 δικαστές και εισαγγελείς

Τουρκία: Καθαιρέθηκαν άλλοι 45 δικαστές και εισαγγελείς Facebook Twitter
0

Οι τουρκικές αρχές απάλλαξαν από τα καθήκοντά τους σήμερα άλλους 45 δικαστές και εισαγγελείς, εξέλιξη που προστίθεται στις ευρείας κλίμακας εκκαθαρίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Μετά την απόπειρα της 15ης Ιουλίου, τουλάχιστον 113.000 άνθρωποι παύθηκαν, απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους ή τέθηκαν υπό κράτηση, ως ύποπτοι ότι έχουν σχέσεις με την οργάνωση η οποία κατηγορείται πως βρισκόταν πίσω από την προσπάθεια να ανατραπεί η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει επί χρόνια αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, κατηγορείται από την Τουρκία ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώ ο ίδιος αρνείται κάθε σχέση με αυτή.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, πάνω από 4.000 εισαγγελείς και δικαστές έχουν απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα λόγω των υποτιθέμενων σχέσεών τους με το κίνημα που οι αρχές αποκαλούν FETO, «τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ».


Μεταξύ των προσώπων που απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους με απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) βρίσκονται οι τρεις δικαστές που είχαν δώσει εντολή την περασμένη εβδομάδα να απελευθερωθούν 21 ύποπτοι στη δίκη για τη «δομή στα μέσα ενημέρωσης» που κατηγορείται ότι δρούσε για λογαριασμό του Γκιουλέν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.


Οι άνθρωποι που αφορούσε η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφέθηκαν ελεύθεροι, κατόπιν έφεσης που ασκήθηκε, ενώ εκδόθηκαν νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους, διευκρίνισε το Ανατολή.


Είκοσι οκτώ ύποπτοι, ανάμεσά τους και ένας λαϊκός τραγουδιστής, ο Ατίλα Τας, δικάζονται με την κατηγορία ότι ανήκαν σε μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με τη Χουριέτ.


Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι πολλοί δημοσιογράφοι διαφόρων ΜΜΕ, καθώς και ένας άνθρωπος που φέρεται να είχε ανοίξει έναν λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter με το ψευδώνυμο Φουάτ Αβνί. Μέσω αυτού του λογαριασμού έγιναν αποκαλύψεις που έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση πρόσωπα στον στενό κύκλο του προέδρου Ερντογάν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM