Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών βρήκε κάποια θετικά στοιχεία στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αλλά αντέδρασε στις απειλές για κυρώσεις, διαμηνύοντας στην ΕΕ ότι αυτή η ρητορική δεν βγάζει πουθενά.
Πολλές από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής απέχουν από την αλήθεια, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Από τη μία κάποιες χώρες προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, από την άλλη υπάρχει το παράδειγμα Ελλάδας- Κύπρου για το πώς κρατούν ομήρους τις διμερείς σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Στις απειλές περί κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, η Άγκυρα σχολίασε ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι εποικοδομητική.
«Το γεγονός ότι θεωρούνται παράνομα- στις αποφάσεις της Συνόδου- τα βήματα που έκανε η χώρα μας για να υπερασπιστεί τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και εκείνα των Τουρκοκυπρίων και το γεγονός ότι συνεχίζεται να χρησιμοποιείται η συζήτηση για κυρώσεις, δεν είναι εποικοδομητικό. Η ΕΕ πρέπει τώρα να καταλάβει ότι αυτό δεν βγάζει πουθενά», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση.
Η Άγκυρα κατηγόρησε την ΕΕ ότι συνεχίζει να αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους, επειδή στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτούς ή στη δίκαιη μοιρασιά των πηγών υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Από την άλλη, σχολίασε ότι οι δηλώσεις της ΕΕ για το Κυπριακό «υπαγορεύθηκαν από την ελληνοκυπριακή διοίκηση», και για αυτό «η ΕΕ δεν μπορεί να διαδραματίσει ειλικρινή και αμερόληπτο ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού».
Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να συζητήσουν με τους Τουρκοκύπριους, να συντονίσουν τις δραστηριότητες που κάνουν ξεχωριστά για τους υδρογονάνθρακες και να δημιουργήσουν μηχανισμούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δίκαιου διαμοιρασμού, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Όσο αυτό δεν γίνεται, η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της για τους υδρογονάνθρακες, μέσω της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων», συμπληρώνει.
Για την Άγκυρα είναι θετικό ότι η Σύνοδος αναφέρθηκε στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, αλλά συμπλήρωσε ότι «Αυτή η συνάντηση δεν είναι μόνο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, αλλά στοχεύει στην επίλυση όλων των προβλημάτων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».
Τέλος, το τουρκικό ΥΠΕΞ θεωρεί θετική την αναφορά στη διενέργεια συνόδου για την ανατολική Μεσόγειο, ενώ καλωσόρισε «το γεγονός ότι εν μέρει απαντήθηκαν οι εκκλήσεις μας για λύση των προβλημάτων με διάλογο και διπλωματία, προστατεύοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων».