Με το θέμα του γιατί οι Τούρκοι τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα και όχι την Τουρκία ασχολήθηκε σε δηλώσεις του ο Μεχμέτ Ισλέρ, πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικών Επιχειρήσεων Αιγαίου (ETİK) και αντιπρόεδρος της Τούρκικης Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (TÜROFED).
Ο Ισλέρ έθεσε θέμα σύγκρισης των Ελλήνων που εργάζονται στον τουρισμό και των Τούρκων, θέλοντας να αντικρούσει όσους επιτίθενται στη νοοτροπία των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα της Τουρκίας, οι οποίοι έχουν μία ευκαιριακή φιλοσοφία, λόγω των μεγάλων αριθμών τουρισμού, λέγοντας πως αυτοί που επιρρίπτουν την ευθύνη για τον πληθωρισμό στους εργαζομένους στον τουρισμό στην Τουρκία κάνουν λάθος:
«Η Ελλάδα είναι φθηνότερη από την Τουρκία. Αλλά αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που προκαλέσαμε», σχετικά με τη μετατόπιση της κίνησης στα παραθεριστικά θέρετρα στα ελληνικά νησιά λόγω του υψηλού πληθωρισμού στην Τουρκία.
Δηλώνοντας ότι ο λόγος που η Ελλάδα είναι φθηνότερη από την Τουρκία δεν είναι ο τουρισμός, ο Ισλέρ είπε: «Τον χειμώνα, η αιτία του πληθωρισμού αποδείχτηκε ότι ήταν οι αγορές. Τότε, η τάση ήταν οι αγορές, σήμερα ο τουρισμός. Σήμερα, ο λόγος για αυτόν τον πληθωρισμό αποδεικνύεται ότι είναι καιροσκόποι επαγγελματίες του τουρισμού που πωλούν σε εξωφρενικές τιμές. Το κάνουν να φαίνεται ότι όλοι πάνε στην Ελλάδα γιατί ο τουρισμός είναι ο λόγος για αυτό και είναι μεγάλη αδικία για τους επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι ήταν η πηγή συναλλάγματος και της απασχόλησης της Τουρκίας και η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Το ότι η Ελλάδα είναι φτηνότερη δεν είναι κάτι που προκαλέσαμε εμείς, δυστυχώς, δεν είμαστε η αιτία των σημερινών τιμών και αυτού του περιβάλλοντος.Είμαστε απλώς το αποτέλεσμα. Το πληθωριστικό περιβάλλον στο πεδίο δεν ελέγχεται και ο τουριστικός κλάδος αγοράζει σε αυτές τις τιμές και προσθέτει το κέρδος του».
Στη συνέχεια ο Ισλέρ δηλώνει: «Δεν έχουμε την ευκαιρία να ανταγωνιστούμε την Ελλάδα όταν οι εισροές μας είναι πολύ υψηλότερες από τις τιμές πώλησης της Ελλάδας στην πηγή. Δεν υπάρχει Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει θεσμός του τουρισμού στην Ελλάδα όπως σε εμάς. Άρα δεν απασχολούν εργάτες. Συνήθως μαμά και κόρη είναι στην κουζίνα. Πατέρας και γιος είναι στο εστιατόριο. Δίνουν απόδειξη; Δεν δίνουν. Δεν υπάρχει ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αλκοόλ. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον λαό στα νησιά. Δίνει φορολογικά πλεονεκτήματα για να τους κρατήσει σε αυτήν την περιοχή. Δεν υπάρχει πληθωριστικό περιβάλλον στην Ελλάδα», είπε.
Συνεχίζοντας ο Ισλέρ λέει: «Ο τομέας με τους υψηλότερους φόρους στην Τουρκία είναι ο τομέας του τουρισμού. Εταιρικός φόρος, ΦΠΑ, παρακράτηση φόρου, φόρος διαμονής. Πληρώνουν τόσους φόρους. Αφήστε τους να το εξετάσουν. Είναι τόσοι πολλοί φόροι στην Ελλάδα; Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι ίδιος με τον δικό μας; Είναι οι δικές μας αυξήσεις κόστους ίσες με αυτές που υπάρχουν στην Ελλάδα; Όταν το βλέπουμε μέχρι τώρα, οι συνθήκες δεν είναι ίσες. Αλλά ο αποδιοπομπαίος τράγος για αυτό φαίνεται να είναι η τουριστική φιλοσοφία που είναι ευκαιριακή και θέλει να αποκτήσει άδικο εισόδημα. Είμαστε απολύτως αντίθετοι σε αυτό. Αυτή είναι η διαχείριση της αντίληψης. Λες και ο τουρισμός είναι η αιτία του σημερινού πληθωρισμού. Ωστόσο, ο τουρισμός δεν είναι αιτία αλλά αποτέλεσμα από αυτή την άποψη».