To Μπαϊράμι είναι προ των πυλών και οι Τούρκοι αρχίζουν και προετοιμάζονται για τα νησιά της Ελλάδας, παίρνοντας μία ακόμα βοήθεια από τις γρήγορες βίζες του ελληνικού κράτους, τον αδίστακτο χαρακτήρα των Τούρκων επιχειρηματιών, αλλά και το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία και οι πρακτικές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επί σειρά ετών έχουν καταστήσει τη ζωή στην Τουρκία αφόρητη.
Αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως το 2023 οι Τούρκοι που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 90%, σε σχέση με το 2022 και ανήλθαν σε 877.000 άτομα.
Το γνωστό στην Ελλάδα ως Κουρμπάν μπαϊράμ, είναι ένα θρησκευτικό φεστιβάλ που γιορτάζεται από τους Μουσουλμάνους παγκοσμίως ως εορτασμός της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει τον γιο του Ισμαήλ για τον Αλλάχ και διαρκεί τρεις μέρες, περίπου 70 ημέρες μετά από το τέλος του μήνα με το Ραμαζάνι. Κατά τη διάρκεια της γιορτής και σύμφωνα με τις παραδόσεις θυσιάζονται ζώα (βόδια, αρνιά και πρόβατα) τα οποία νωρίτερα έχουν ευλογηθεί από τον χότζα. Το ζώο που θυσιάζεται χωρίζεται στα τρία και ένα μέρος προορίζεται για τους φτωχούς, το άλλο για συγγενείς και το τρίτο μένει στο σπίτι. Σήμερα η θυσία γίνεται από επαγγελματίες στα σφαγεία. Η μέρα της γιορτής ξεκινάει από την πρώτη πρωινή προσευχή στο τζαμί, γίνονται επισκέψεις στους τάφους των συγγενών, και κατόπιν το πρωί όσοι επιθυμούν και μπορούν πραγματοποιούν τη θυσία, σφάζοντας συνήθως ένα αρνί. Πραγματοποιούνται επίσης επισκέψεις στους κοντινούς συγγενείς, όπου αποδίδεται σεβασμός και δίνονται ευχές, ενώ οι μικρότεροι παίρνουν και κεράσματα και λεφτά. Το μεσημέρι πραγματοποιείται το τραπέζι με το κρέας του κουρμπανιού, ενώ μέρος έχει μοιραστεί στους φτωχούς και τους συγγενείς.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής για το τέλος του Ραμαζανιού (Σεκέρ Μπαϊράμι), επισκέφθηκαν την Ελλάδα περί τους 20.000 Τούρκοι τουρίστες. Τώρα στο Μπαϊράμι (Kurban Bayramı) αναμένονται 50.000 Τούρκοι τουρίστες και οι αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και οι μαρτυρίες απλών ανθρώπων αποκαλύπτουν ξεκάθαρα το γιατί. Τριήμερο διακοπών για μια τριμελή οικογένεια στην Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) εκτιμάται ότι κοστίζει 40.000 λίρες (1.200 δολάρια), χωρίς να υπολογιστούν τα έξοδα μετακινήσεων. Όμως όπως λένε τα τουρκικά ΜΜΕ, το αντίστοιχο ποσό ώστε μία τριμελής οικογένεια να επισκεφθεί τη Ρόδο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 32.000 λίρες, δηλαδή περίπου 1.000 δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων διαμονής και ταξιδιού.
«Ο τουρκικός καφές είναι φθηνότερος στο ελληνικό νησί!»
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Γιλμάζ Οζντίλ ταξίδεψε στην Ελλάδα και φυσικά έπαθε το ίδιο σοκ που παθαίνουν όλοι για το πόσο ακριβή έχει γίνει η Τουρκία: «Αν και το 1 ευρώ ισούται με 35 τουρκικές λίρες, τα ελληνικά νησιά είναι φθηνότερα από την Τουρκία. Το τούρκικο ντόνερ είναι 4 φορές πιο ακριβό από το ντόνερ στα ελληνικά νησιά. Ο τούρκικος καφές είναι φθηνότερος στο ελληνικό νησί. Για όνομα του Θεού, μα είναι δυνατόν αυτό;» γράφει στο Tweet του.
Yılmaz Özdil: “1 Euro TL’nin 35 katı olmasına rağmen Yunan Adaları Türkiye’den daha ucuz ya.
— 📰 TR HABER || Tüᴍ Hᴀʙᴇʀʟᴇʀ 🇹🇷 (@tr_hbr) June 9, 2024
Türk döneri Yunan Adaları’ndaki dönerden 4 kat daha pahalı. Türk kahvesi Yunan Adası’nda daha ucuz.
Allah aşkına, böyle bir şey olabilir mi ya?”
pic.twitter.com/YPnJPcfOTb
Άλλοι πάλι Τούρκοι που ταξίδεψαν στην Ελλάδα επισημαίνουν το λάθος στην όλη ορολογία που χρησιμοποιείται καθώς δεν είναι η Ελλάδα φτηνή, αλλά η Τουρκία είναι πανάκριβη και όπως επισημαίνουν αρκετοί από αυτούς που φαίνονται στο παρακάτω βίντεο από την Κω, οι μερίδες στην Ελλάδα είναι καλές σε σύγκριση με την Τουρκία, όπου τα περισσότερα πιάτα έρχονται με το ήμισυ και παραπάνω του πιάτου να είναι καλυμμένο με λαχανικά και... παραπεταμένες «πρασινάδες».
Yunan adaları iyiymiş fiyatlar. Anormal olan bizim fitatlar🤔 pic.twitter.com/NVKs4nPNC9
— SôZDAR 😊22haziran yengeç🤗 (@Aygul1829412) June 5, 2024
Χάνουμε τουρίστες λόγω ακρίβειας και Ελλάδας, λένε οι Τούρκοι ταξιδιωτικοί πράκτορες
Τα οικονομικά προβλήματα στην Τουρκία επηρεάζουν κάθε τομέα, όπως και τον τουριστικό τομέα, με τον πρόεδρο της Τουρκικής Ένωσης Μικρών Ξενοδόχων (TÜRKODER), Ερτάν Ουστάογλου είπε ότι προς ώρας δεν αναμένεται να γεμίσουν τα ξενοδοχεία τους, την ώρα που στην Ελλάδα αναμένεται ρεκόρ προσέλευσης Τούρκων τουριστών. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή του έτους, η Χίος υποδέχτηκε συνολικά 42.000 επισκέπτες, εκ των οποίων οι 24.000 ήταν Τούρκοι πολίτες.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε κενές θέσεις σε ξενοδοχεία», είπε ο Ουστάογλου, λέγοντας ότι η μειωμένη δραστηριότητα, παρά το γεγονός ότι το Μπαϊράμι ξεκινάει την ημέρα που τελειώνουν τα σχολεία, αναμένεται να ανακάμψει μετά από την 1η Ιουλίου.
«Ως γνωστόν, οι τιμές παραμένουν υψηλές λόγω των αυξήσεων του κόστους, διαφορετικά δεν μπορούμε να τις εξοικονομήσουμε με άλλο τρόπο. Εάν η πληρότητα πάει καλά, θα πάει σε αυτές τις τιμές, αλλά αν οι πληρότητες είναι χαμηλές, νομίζω ότι θα υπάρξει έκπτωση ίσως 10%. Αν δούμε τους λόγους για αυτό, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, υπάρχουν επίσης άνθρωποι που πηγαίνουν σε Ελλάδα και Ευρώπη, έχουμε χάσει ένα συγκεκριμένο μέρος των ανθρώπων που θα ξοδέψουν χρήματα στον τουρισμό, καθώς επιλέγουν και την Ελλάδα».
«Ο μόνος τρόπος να προφυλαχτούμε και να ανακόψουμε τη φυγή τουριστών είναι να σταματήσει η Ελλάδα να δίνει βίζες», είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου, επισημαίνοντας ότι πραγματικά δεν μπορούν οι ξενοδόχοι στην Τουρκία να κάνουν κάτι με το αυξημένο κόστος.
Διαπραγματεύσεις για ταξίδια των Τούρκων μεταξύ των νησιών
Όσοι θέλουν να περάσουν τις διακοπές του Μπαϊραμιού (Eid al-Adha) στα ελληνικά νησιά έχουν κάνει αίτηση για βίζα. Δηλώνοντας ότι κατά το Μπαϊράμι θα υπάρχει τόση κίνηση όση υπήρχε και κατά το τέλος του Ραμαζανιού (Σεκέρ Μπαϊράμι), ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (TÜRSAB) της Σμύρνης, Κιβάντς Μερίτς είπε: «Η Βίζα Εξπρές κερδίζει δυναμική κάθε μέρα. Δυστυχώς, η διαδικασία αναμονής επιμηκύνεται κατά 2-3 ώρες. Σημαντική είναι η αύξηση του αριθμού των πλοίων που πηγαίνουν στα νησιά, η οποία πλησιάζει το 100%. Υπάρχει επίσης σοβαρή ζήτηση για επιπλέον ταξίδια στα νησιά μέσα στο έτος», είπε.
Δηλώνοντας ότι συζητήθηκε επίσης η διαδικασία μετάβασης μεταξύ των νησιών, ο Μερίτς είπε, «η Ελλάδα έχει επίσης απαιτήσεις για τη μετάβαση μεταξύ των νησιών. Ωστόσο, επειδή δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν πλήρως τα θέματα ασφαλείας που προκύπτουν με τη μετάβαση μεταξύ νησιών, αυτό το αίτημα μετάβασης δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί προς ώρας. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα συνεχίζονται. Οι γρήγορες βίζες ξεκίνησαν με πέντε νησιά και επεκτάθηκαν στα δέκα. Ελπίζουμε ότι η ζήτηση για τα νέα νησιά όπως Κάλυμνος και Λέρος θα αυξηθεί με τις προσφορές και τις επισκέψεις των πολιτών».
Ο Τούρκος ταξιδιωτικός πράκτορας Καντίρ Ιναντί είπε ότι το ταξίδι από Αϊβαλί για Λέσβο έκαναν 3.671 από τον Απρίλιο μέχρι τις 2 Ιουνίου, ενώ είπε ότι ο αριθμός για τα ξίδια προς Χίο είναι πάνω κάτω ο ίδιος.
«Τα πήρε» ο Τούρκος εθνικιστής Ουμίτ Οζντάγ
Εθνικιστικό ντελίριο κατέλαβε τον αρχηγό του τουρκικού κόμματος Νίκης, Ουμίτ Οζντάγ, ο οποίος επιτέθηκε σε όσους πάνε στα νησιά: «Κάθε ευρώ που αφήνετε στις ελληνικές παραλίες, πηγαίνει σε όπλα και πυρομαχικά για τον ελληνικό στρατό», δηλώνει οργισμένος ο Οζντάγ. «Δεν μιλάω για την κατανάλωση φθηνών καλαμαριών. Μιλάω για τα κατεχόμενα εδάφη μας». «Δεκάδες νησιά μας στο Αιγαίο, δηλαδή στη Θάλασσα των Νήσων, βρίσκονται υπό την κατοχή του ελληνικού στρατού. Κάθε ευρώ που ξοδεύετε στα ελληνικά νησιά θα πηγαίνει στον ελληνικό στρατό ως καύσιμα και πυρομαχικά. Μην δίνετε χρήματα στους έλληνες κατακτητές, περάστε τις διακοπές σας στη χώρα σας», συμβουλεύει σε ανάρτησή του στο Χ ο αρχηγός του κόμματος Νίκης, Ουμίτ Οζντάγ.
Οι αντιδράσεις του σε όσους προτιμούν διακοπές στα ελληνικά νησιά υποκρύπτουν ωστόσο μία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί ευαίσθητα εθνικά θέματα για πολιτικό κέρδος.
«Ορισμένοι συμπολίτες μας αντέδρασαν στη δήλωσή μου. Λένε ότι οι έμποροι μας υπερχρεώνουν. Είναι αλήθεια, είναι σαφές ότι υπάρχουν ορισμένοι που εκμεταλλεύονται το πληθωριστικό περιβάλλον που προκάλεσε η κακή οικονομική διαχείριση του ΑΚΡ. Είναι καθήκον του πολίτη ν’ αντιταχθούμε και να διαμαρτυρηθούμε γι’ αυτό. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες μέθοδοι εκτός από το να ταξιδέψουμε στα ελληνικά νησιά. Δεν μιλάω για την κατανάλωση φθηνών καλαμαριών. Μιλάω για τα κατεχόμενα εδάφη μας. Μιλάω για τα νησιά που είναι εξίσου τουρκικά εδάφη, όπως είναι το Φετιγέ, η Αλικαρνασσός, η Εφεσος, η Ιμβρος. Νησιά που είναι κατεχόμενα από τον ελληνικό στρατό. Και το ΑΚΡ παρακολουθεί αυτήν την κατοχή. Δεν βρίσκω σωστό να δίνω χρήματα σε μία κατοχική χώρα, είτε είναι φτηνά είτε νόστιμα, ούτε βρίσκω σωστό να μένω απαθής απέναντι στον κατακτητή ή σ’ αυτούς που παρακολουθούν την κατοχή», συμπλήρωσε οργισμένος ο Ουμίτ Οζντάγ.
«Καπέλο» πέντε ευρώ για τους Τούρκους τουρίστες
Δεκαπλασιάστηκε - από 0,50 ευρώ στα 5 ευρώ - από την περασμένη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 το τέλος αναχωρούντων επιβατών της πύλης Σένγκεν από το λιμάνι της Χίου προς την Κρηνη (Τσεσμέ) της Τουρκίας, με πρόσχημα την κάλυψη των εξόδων για την εφαρμογή και τήρηση των μέτρων ασφαλείας των λιμένων. Η σχετική κοινή απόφαση υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη και τα έσοδα αυτά θεωρητικά εισπράττονται από τα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία (το τέλος ισχύει για όλα τα λιμάνια της χώρας) για τον αναφερόμενο σκοπό. Για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων το τέλος καθορίζεται στα 2,50 ευρώ.