Το Twitter ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον Έλον Μασκ την Κυριακή, μετά τις λεπτομέρειες που έδωσε ο δισεκατομμυριούχος για τη χρηματοδότηση της προσφοράς του για την εξαγορά της πλατφόρμας, ύψους 43 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Η απόφαση της εταιρείας να συζητήσει με τον Μασκ δεν σημαίνει ότι θα δεχθεί την προσφορά του για 54,20 δολάρια τη μετοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Όμως, δείχνει ότι το Twitter διερευνά αν μια πώληση στον Μασκ είναι εφικτή με ελκυστικούς όρους.
Τις τελευταίες ημέρες ο Μασκ έχει συναντηθεί με μετόχους της εταιρείας, αναζητώντας υποστήριξη για την προσφορά του. Μέτοχοι πίεσαν το διοικητικό συμβούλιο να κάνει συνομιλίες μαζί του, μετά τις λεπτομέρειες που έδωσε ο Μασκ για το σχέδιό του και ζήτησαν να μην αφήσει η εταιρεία να χαθεί η ευκαιρία για συμφωνία.
Η επιμονή του Μασκ ότι κάνει την «καλύτερη και τελική» προσφορά του ήταν ένα εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, ανέφεραν οι πηγές, αλλά το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να συζητήσει μαζί του, για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες και ενδεχομένως να εξασφαλίσει καλύτερους όρους.
Το διοικητικό συμβούλιο ήθελε να μάθει περισσότερα για τυχόν ανοιχτές έρευνες των ρυθμιστικών αρχών για τον Μασκ- συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- που θα έθεταν σε κίνδυνο τη συμφωνία, δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters. Επίσης, το Twitter εξετάζει αν οι ρυθμιστικές αρχές σε κάποια από τις μεγάλες αγορές της πλατφορμας θα είχαν ενστάσεις αν η εταιρεία ανήκε στον Μασκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μετά την προσφορά του Μασκ η εταιρεία υιοθέτησε τη λεγόμενη στρατηγική «poison pill», προκειμένου να τον εμποδίσει να αυξήσει το μερίδιό του από 9% σε πάνω από 15% χωρίς να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με το διοικητικό συμβούλιο. Ο δισεκατομμυριούχος απείλησε να ξεκινήσει πρόσκληση υποβολής προσφοράς.
Μία από τις ανησυχίες του διοικητικού συμβουλίου ήταν πως αν δεν επεδίωκε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τον Μασκ, πολλοί μέτοχοι θα μπορούσαν να τον στηρίξουν στην πρόσκληση υποβολής προσφοράς, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters. Παρότι η στρατηγική «poison pill» θα μπορούσε να τους εμποδίσει να υποβάλουν προσφορά για τις μετοχές τους, η εταιρεία ανησυχούσε ότι η διαπραγματευτική θέση της θα αποδυναμωνόταν αν φαινόταν ότι πάει ενάντια στη θέληση πολλών επενδυτών της.