Τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες είναι 20 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από διαρροϊκές ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση επικίνδυνου νερού παρά από πολεμικές πράξεις βίας, αναφέρει έρευνα της Unicef.
H έρευνα αναλύει τα δεδομένα από 16 χώρες στις οποίες διεξάγονται για μεγάλο διάστημα πολεμικές συγκρούσεις, ανάμεσα τους το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Συρία και η Υεμένη.
Στην ίδια έρευνα, η υπηρεσία για τα παιδιά του ΟΗΕ διαπιστώνει πως το μη ασφαλές νερό, τα ανεπαρκή συστήματα αποχέτευσης και οι κακές συνθήκες υγιεινής σκοτώνουν τριπλάσια παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών σε σχέση με τον πόλεμο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νερού, προκειμένου να υπογραμμιστεί πως η πρόσβαση σε ασφαλές νερό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα και όχι ως προνόμιο.
Η Unicef κατέγραψε από το 2014 ως το 2016, 85.000 θανάτους παιδιών από διάρροια εξαιτίας της κακής ποιότητας νερού και υγιεινής.
Το ίδιο διάστημα λιγότεροι από 31.000 θάνατοι οφείλονταν στις συγκρούσεις, πρόσθεσε επικαλούμενη τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Oι άνθρωποι μπορούν πάντα να τρέξουν μακριά ή να βρουν προστασία από τις βόμβες και από τις σφαίρες, όμως θα αναζητήσουν νερό με κάθε τίμημα λέει ο ο Ομάρ Ελ Χατάμπ, περιφερειακός διευθυντής της Unicef για θέματα νερού, περιβάλλοντος και υγιεινής στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Δεν μας προκαλεί έκπληξη», σχολίασε ο Τόμας Τζένσεν, σύμβουλος στους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» (MSF).
«Τα παιδιά είναι αυτά που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, και κυρίως τα μικρά παιδιά που δεν έχουν αποκτήσει ανοσία στα βακτήρια που προκαλούν διαρροϊκές ασθένειες», πρόσθεσε.
σχόλια