Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν εξοργιστεί με το Ισραήλ και τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, αλλά διαμηνύουν ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να πλήξει τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Και πράγματι, οι διπλωματικές πιέσεις, σύμφωνα με την Washington Post, φαίνεται να προκαλούν «δεύτερες σκέψεις» στο Ιράν.
Όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες, με κομμένη την ανάσα, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Και όλοι περιμένουν πότε το Ιράν θα «απαντήσει» στη δολοφονία Χανίγια, που έγινε στο έδαφός του, πότε και ποιας κλίμακας θα είναι η επίθεση στο Ισραήλ, η δεύτερη στα χρονικά αλλά και σε διάστημα μερικών μηνών, μετά από εκείνη τον περασμένο Απρίλιο.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενδέχεται να εγκαταλείψει σύντομα τον Λευκό Οίκο. Όμως, την περασμένη εβδομάδα, διεξήγαγε έναν έντονο γύρο διπλωματίας και στρατιωτικής προετοιμασίας για να αποτρέψει έναν καταστροφικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η προσπάθεια του Λευκού Οίκου περιελάμβανε συνομιλίες με το Ιράν για να παροτρύνει την αυτοσυγκράτηση, ωμές προειδοποιήσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην εμποδίσει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την αποστολή αμερικανικού ναυτικού και αεροπορικού οπλισμού για την προστασία του Ισραήλ και άλλων ΗΠΑ. συμμάχους αν αποτύχει η αποτροπή.
Ο αρθρογράφος της Washington Post David Ignatius, αναφέρει ότι οι διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ αλλά και η μετακίνηση πολεμικών πλοίων στη Μέση Ανατολή ίσως έχουν προκαλέσει στο Ιράν σκέψεις να μην είναι μεγάλης κλίμακας η επίθεση στο Ισραήλ.
«Το Ιράν αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ είναι αμετακίνητες όσον αφορά την προστασία των συμφερόντων της, των συμμάχων της και των Αμερικανών στην περιοχή. Έχουμε μετακινήσει σημαντικές στρατιωτικές μονάδες για να τονίσουμε τη θέση μας αυτή», είπε στη Washington Post ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Τα μηνύματα των ΗΠΑ προς το Ιράν κατέστησαν επίσης σαφές ότι ο κίνδυνος μιας μεγάλης κλιμάκωσης είναι εξαιρετικά υψηλός, με σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα της νέας κυβέρνησης του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν», γράφει η εφημερίδα.
Ρόλο ίσως έπαιξε και το γεγονός πως (έστω και όχι δημόσια) το Ιράν παραδέχεται ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο δωμάτιο του και όχι από επίθεση με πύραυλο. Και ίσως αυτό θα φέρει μια άλλου είδους «απάντηση». Άλλωστε, όπως σημειώνεται, και το Ιράν έχει κάνει τέτοιες επιθέσεις σε άλλα κράτη κατά το παρελθόν.
Βέβαια υπάρχει και το χρόνιο πρόβλημα με το Ισραήλ, όπως γράφει και η εφημερίδα: «Ο πόλεμος στη Γάζα αποκάλυψε μια ένταση στη σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ που έχει προβληματίσει τον Μπάιντεν, όπως και πολλούς προηγούμενους προέδρους. Ως ο ισχυρότερος υποστηρικτής του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα. Το Ισραήλ απαιτεί στρατιωτική ελευθερία δράσης, δικαίωμα να αμύνεται μόνο του. Αλλά ταυτόχρονα, αναμένει τη βοήθεια των ΗΠΑ εάν δεχθεί επίθεση - και ίσως να συμμετάσχει και σε επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες. Αυτό είναι μια αμήχανη παθητικότητα για μια υπερδύναμη».
Με πληροφορίες από Washington Post