Στις 20 Ιουνίου ξεκινά ίσως το πιο αμφιλεγόμενο φεστιβάλ Γιουλίν που έχει κινητοποιήσει για ακόμη μια χρονιά τους φιλόζωους σε όλο τον πλανήτη. Τα ντοκουμέντα που έχουν δημοσιοποιηθεί από ακτιβιστές και οργανώσεις αποκαλύπτουν την πλήρη εικόνα της διοργάνωσης η οποία εκτός από το ηθικό μέρος κατηγορείται πως είναι και μια υγειονομική βόμβα για όσους καταναλώνουν το κρέας σκύλων.
Ο θάνατος των ζώων είναι τις περισσότερες φορές μαρτυρικός και κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας εικόνες με σκύλους που ρίχνονται σε καζάνια ζωντανοί και σφαδάζουν ενώ οι εργάτες τα χτυπούν στο κεφάλι με ρόπαλα.
Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή η συζήτηση για το φεστιβάλ γίνεται πιο έντονη και ξεκινούν οι δράσεις και οι καμπάνιες για τη διακοπή τους. Παράλληλα ξεκινά και μαι διαμάχη για το αν θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των ζώων που μαζικά σφαγιάζονται με τους πολέμιους των φιλόζωων να καταγγέλουν υποκριτική στάση. Εναντίον του φεστιβάλ είναι και χιλιάδες κινέζοι πολίτες, αλλά αρκετοί είναι αυτοί που το υποστηρίζουν και το συντηρούν οικονομικά.
Οι εστιάτορες λένε πως είναι η συνέχιση μιας αρχαίας παράδοσης και συνδέεται άρρηκτα με τη κουλτούρα τους, αλλά οι πολέμιοι ισχυρίζονται ότι η "γιορτή" ξεκίνησε το 2010 και δεν έχει καμία πολιτιστική αξία και σύνδεση με έθιμα. "Απλώς εφευρέθηκε να κερδίζουν οι επιχειρήσεις" λένε οι ακτιβιστές και ζητούν εδώ και δύο χρόνια την κατάργηση της γιορτής. Από το 2014, η τοπική κυβέρνηση επιδίωξε να διαχωρίσει τη θέση της από το φεστιβάλ και σε μια προσπάθεια να πάρει αποστάσεις απαγόρευε από τους υπαλλήλους της τη συμμετοχή και έκλεισε μερικά σφαγεία. Ωστόσο δεν έχει καταδικάσει επισήμως το φεστιβάλ και δεν έχει καν συζητήσει την απαγόρευσή του, αλλά κρατώντας διπλωματική στάση προσπαθεί να αποφεύγει κάθε συζήτηση γι' αυτό.
Τα ντοκουμέντα που έχουν κυκλοφορήσει από τη γιορτή των περασμένων ετών είναι σύμφωνα με τους πολέμιους του φεστιβάλ εκτός από βίαια, και απόδειξη και μια υγειονομικής βόμβας για τους καταναλωτές που αγοράζουν το κρέας πολλών άρρωστων ζώων που δεν έχουν περάσει από κανέναν έλεγχο. Τα ζώα στοιβάζονται σε κλουβιά και θανατώνονται χωρίς να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα που προβλέπονται. Κατά καιρούς οι οργανώσεις έχουν καταγράψει τις εικόνες από τα σφαγεία και τα απελπισμένα σκυλιά να περιμένουν μαρτυρικό θάνατο. Πολλά από αυτά πετιούνται σε βραστό νερό και γδέρνονται ενώ είναι ακόμη ζωντανά ενώ αρκετά από αυτά είναι σύμφωνα με τις καταγγελίες κλεμμένα από τους ιδιοκτήτες τους και από αυλές.
Το Avaaz ξεκίνησε ήδη την παγκόσμια εκστρατεία του και συγκεντρώνει υπογραφές μέσω της διαδικτυακής καμπάνιας. Στο ψήφισμα αναφέρει: " Όταν πιάσουμε το στόχο των υπογραφών μας, θα δημοσιεύσουμε ολοσέλιδες ανακοινώσεις σε κινέζικες εφημερίδες, θα συνεργαστούμε με διάσημες προσωπικότητες, θα διεξάγουμε δημοσκόπηση στην Κίνα για την κατανάλωση σκυλίσιου κρέατος και θα κάνουμε το θέμα πρώτη είδηση στη χώρα μέχρι να κινηθούν οι αρχές.
Προς τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τον περιφερειάρχη της επαρχίας Γκουάνξι, Τσεν Γιού, και τα μέλη της Κεντρικής Κυβέρνησης της Κίνας: Ως πολίτες από όλη την υφήλιο, νιώθουμε αποστροφή για την κακοποίηση και κατανάλωση σκύλων στο φεστιβάλ της Γιούλιν και σας καλούμε να το απαγορεύσετε αμέσως. Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατομμύρια κινέζων πολιτών που απαιτούν μέτρα για να σταματήσει το βάρβαρο εμπόριο σκυλίσιου κρέατος.
Υπόγραψε το παρακάτω ψήφισμα με ένα κλικ και διάδωσέ το παντού:https://secure.avaaz.org/el/stop_the_puppy_slaughter_loc/?aolfPdb
Μια άλλη παγκόσμια καμπάνια είναι επίσης σε εξέλιξη ΕΔΩ