Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Ευρώπη να «ξυπνήσει» και να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της, σε ομιλία του προς τον γαλλικό στρατό, δεδομένης της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στις αναμενόμενες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον, ιδίως όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι είναι μια «ευκαιρία για μια ευρωπαϊκή στρατηγική αφύπνιση», στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του προς τους στρατιωτικούς στη Διοίκηση Ψηφιακής και Κυβερνοϋποστήριξης του Στρατού που εδρεύει στη δυτική Γαλλία και πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα (20/1).
«Τι θα κάνουμε στην Ευρώπη αύριο αν ο Αμερικανός σύμμαχός μας αποσύρει τα πολεμικά του πλοία από τη Μεσόγειο; Αν στείλουν τα μαχητικά τους αεροσκάφη από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό;» διερωτήθηκε ο Μακρόν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία για τους Αμερικανούς φορολογούμενους μέσω μεγάλων πακέτων στρατιωτικής βοήθειας και έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να μεταφέρει μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού βάρους στην Ευρώπη. Έχει υποσχεθεί να δώσει γρήγορο τέλος στη σύγκρουση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ειρήνη θα μπορούσε να διαπραγματευτεί σε έξι μήνες.
Η Γαλλία και η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστούν στις εξελισσόμενες απειλές και τα μεταβαλλόμενα συμφέροντα, δήλωσε ο Μακρόν. «Ποιος θα πίστευε πριν από ένα χρόνο ότι η Γροιλανδία θα βρισκόταν στο επίκεντρο των πολιτικών και στρατηγικών συζητήσεων; Έτσι έχουν τα πράγματα» συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η παροχή διαρκούς υποστήριξης στην Ουκρανία είναι το κλειδί, έτσι ώστε το Κίεβο να είναι σε ισχυρή θέση όταν συμμετέχει σε οποιεσδήποτε μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η Ουκρανία πρέπει να λάβει «εγγυήσεις» κατά οποιασδήποτε επιστροφής του πολέμου στο έδαφός της όταν σταματήσουν οι εχθροπραξίες και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει «τον πλήρη ρόλο της» στη διαδικασία, είπε.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε με τον Μακρόν σχετικά με το ενδεχόμενο ανάπτυξης δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για τη διασφάλιση οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας που θα τερματίσει τον σχεδόν τριετή πόλεμο με τη Ρωσία. «Ως μία από αυτές τις εγγυήσεις, συζητήσαμε τη γαλλική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη στρατιωτικών τμημάτων στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Η πιθανή αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων ως ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία εγκυμονεί κινδύνους. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να μην αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία στο μέλλον, κάτι που φοβούνται οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, και θα μπορούσε να παρασύρει τις ευρωπαϊκές χώρες σε μια άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να παρασύρει το ΝΑΤΟ -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ- σε μια σύγκρουση.
Με πληροφορίες από Associated Press