Όταν ο Ιβάν Ζάιτσεφ, μέλος της εθνικής ομάδας βόλεϊ της Ιταλίας και κάτοχος ολυμπιακού μεταλλίου ανέβασε μια φωτογραφία με το μικρό παιδί του στα social media την προηγούμενη εβδομάδα δεν το έκανε σαν πολιτικό σχόλιο.
Η κόρη του, ηλικίας 7 μηνών είχε μόλις κάνει ένα εμβόλιο και ο Ζάιτσεφ ήθελε να δείξει το θάρρος της.
Όμως, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα η ανάρτηση του Ζάιτσεφ δέχτηκε λεκτικές επιθέσεις από ακτιβιστές, μέλη του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος. Οι επιθέσεις ξεκινούσαν από το να τον κατηγορούν πως χρηματοδοτείται από φαρμακευτικές εταιρίες και έφταναν στο σημείο να εύχονται το παιδί του να προσβληθεί από κάποια ασθένεια.
«Ήθελα να μοιραστώ αυτή τη στιγμή σαν γονιός και να συγχαρώ την κόρη μου που χαμογελούσε καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας» είπε ο Ζάιτσεφ στον Guardian. «Καταλαβαίνω πως είμαι δημόσιο πρόσωπο και ότι κάνω έχει συνέπειες, όμως σε καμιά περίπτωση δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Δέχομαι να επιτίθενται σε μένα, όμως όταν εύχονται το παιδί σου να αρρωστήσει, αυτό σε κάνει έξαλλο»
O Ζάιτσεφ δεν κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, όμως το τμήμα της ιταλικής αστυνομίας που ασχολείται με το ηλεκτρονικό έγκλημα αναζητά τους δράστες.
Την περασμένη χρονιά οι αρχές της Ιταλίας έκλεισαν μια σελίδα στο Facebook που oργάνωνε «πάρτι ιλαράς». Καλούσε τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους στο πάρτι προκειμένου να κολλήσει το ένα το άλλο την ασθένεια και έτσι να αποκτήσουν «φυσική ανοσία».
Το μικρό αλλά δυναμικό αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ιταλία έχει ενισχυθεί και από την άνοδο της λαϊκίστικης κυβερνητικής συμμαχίας που βλέπει με σκεπτικισμό τις ενέσεις και τα εμβόλια.
Η Τζούλια Γκρίλο , η νέα υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε πρόσφατα πως οι γονείς δε θα χρειάζεται να προσκομίζουν στα σχολεία πιστοποιητικό γιατρού που να αποδεικνύει πως τα παιδιά τους είναι εμβολιασμένα.
Η προκάτοχος της Γκρίλο, Μπεατίς Λορεντσίν, είχε περάσει έναν νόμο τον περασμένο Ιούλιο ο οποίος καθιστούσε υποχρεωτικά 10 εμβόλια για τα παιδιά που εγγράφονται στα δημόσια σχολεία.
Η καινούργια υπουργός σκέφτεται την τροποποίηση του νόμου. Σύμφωνα με την Γκρίλο, η απόφαση για την κατάργηση του πιστοποιητικού είχε να κάνει με την απλοποίηση της διαδικασίας για τους γονείς και την ευκολότερη εγγραφή στο σχολείο.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η ιλαρά παρουσιάζει έξαρση στην Ιταλία.
Την περασμένη χρονιά σημειώθηκαν 4.885 περιστατικά, κάτι που φέρνουν τη χώρα στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, μετά την Ρουμανία. Ως τώρα το 2018 έχουν καταγραφεί 1.700 περιστατικά που έχουν οδηγήσει σε 4 θανάτους.
Μια αντίστοιχη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στη Βρετανία οδήγησε τους Βρετανούς γιατρούς να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ιταλία.
«Δυστυχώς είναι γεγονός πως η εξάπλωση της ιλαράς στην Ιταλία είναι αντίστοιχη με χώρες όπως η Ναμίμπια» λέει ο καθηγητής μικροβιολογίας σε πανεπιστήμιο του Μιλάνου Ρομπέρτο Μπουριόνι. «Αντικειμενικά όσοι επισκέπτονται τη χώρα κινδυνεύουν να προσβληθούν από την αρρώστια».
Η υπουργός Υγείας Τζούλια Γκρίλο προέρχεται από το Κίνημα των 5 Αστέρων. Ο ιδρυτής του κινήματος Μπέπε Γκρίλο (πρόκειται για απλή συνωνυμία) έχει δηλώσει στο παρελθόν πως τα εμβόλια μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα με τις ασθένειες από τις οποίες προστατεύουν.
Το 2015 το συγκεκριμένο κόμμα είχε προτείνει ένα νόμο ενάντια στον εμβολιασμό κάνοντας λόγο για «συσχέτιση ανάμεσα στα εμβόλια και συγκεκριμένες ασθένειες όπως η λευχαιμία, ο καρκίνος, ο αυτισμός και διάφορες αλλεργίες».
Πριν τις εκλογές του Μαρτίου το κόμμα άλλαξε θέση. Ο ηγέτης του, Λουίτζι Ντι Μάιο, είπε πως δεν είναι ενάντια στον εμβολιασμό αλλά ενάντια στην υποχρέωση των γονιών να εμβολιάζουν τα παιδιά τους με ενέσεις. Η υπουργός Υγείας που είναι έγκυος στο πρώτο της παιδί είπε πως θα το εμβολιάζει.
Γενικότερα η προκατάληψη των Ιταλών απέναντι στον εμβολιασμό έχει ενισχυθεί από αναξιόπιστες έρευνες που συσχετίζουν το εμβόλιο για την ιλαρά και την παρωτίτιδα με τον αυτισμό.
Το 2012 σε μια δικαστική υπόθεση που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στο Ρίμινι, μια οικογένεια ενός αυτιστικού παιδιού αποζημιώθηκε καθώς θεωρήθηκε πως ο αυτισμός του παιδιού πιθανότατα προήλθε από εμβόλιο. Η απόφαση άλλαξε τρία χρόνια αργότερα στο εφετείο όμως η δημοσιότητα παρέμεινε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικής επιστήμης Τζιοβάνι Ορσίνα η χαμηλή ανταπόκριση των Ιταλών στον εμβολιασμό έχει να κάνει και με την γενικότερη δυσπιστία απέναντι στους πολιτικούς και τις ελίτ.
«Όταν ένας γιατρός λέει πως πρέπει να εμβολιάσεις το παιδί σου, δεν αντιμετωπίζεται σαν κάποιος ειδικός, αλλά σαν ένας άνθρωπος που παίρνει λεφτά από τις εταιρίες για να πουλάει εμβόλια».
Ο Ορσίνα πιστεύει πως το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα παραμείνει ενεργό στο δημόσιο διάλογο. Δεν πιστεύει όμως πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει πολύ ενεργά σε κινήσεις υπέρ του αντιεμβολιαστικού κίνηματος. «Αναμένω να κάνουν κάτι, όχι όμως υπερβολές», σχολιάζει
σχόλια