Ένας Ινδός εξερευνητής αυτοανακηρύχθηκε ηγεμόνας μίας ανεξάρτητης έκτασης στη Βόρεια Αφρική και καλεί όσους το επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση πολιτογράφησης.
Ο Suyash Dixit ταξίδεψε εκατοντάδες μίλια μέχρι το Bir Tawil, μία ακατοίκητη έκταση 207 τ.χλμ. που βρίσκεται μεταξύ της Αιγύπτου και του Σουδάν, την οποία καμία από τις δύο χώρες δεν έχει διεκδικήσει.
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», το Bir Tawil είναι η μοναδική περιοχή στον πλανήτη όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν και να επιβιώσουν χωρίς να ανήκει σε οποιοδήποτε κράτος ή χώρα.
Αιτία για τη δημιουργία του «κενού» αυτού είναι η χάραξη των συνόρων από τους Βρετανούς το 1899.
Ο νέος «ηγεμόνας» έκανε ένα περιπετειώδες ταξίδι προκειμένου να φτάσει στη νέα του «χώρα». Ξόδεψε δύο μέρες για να σχεδιάσει το ταξίδι του στην έρημο και χρειάστηκε να πείσει έναν ντόπιο οδηγό να τον πάει μέχρι αυτό το απομακρυσμένο και ακατοίκητο κομμάτι γης.
«Η διαδρομή που ακολούθησα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του αιγυπτιακού στρατού (σ.σ. πρόκειται επί της ουσίας για συνοριακή γραμμή) και την περιοχή διασχίζουν συχνά τρομοκράτες επομένως οι στρατιώτες ανοίγουν πυρ αμέσως», εξήγησε ο Dixit.
«Αν, όμως, η λίστα με τις επιθυμίες σου περιλαμβάνει πράγματα που δεν είναι αρκετά τρομακτικά τότε δεν αξίζει να τα δοκιμάσεις. Χρειάζεσαι άδεια ακόμη και για να εισέλθεις σ' αυτό το μέρος», τόνισε και πρόσθεσε: «Μας έθεσαν τρεις όρους: να μη φωτογραφίσουμε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, να επιστρέψουμε αυθημερόν και να μην πάρουμε μαζί μας τιμαλφή».
Ο Ινδός εξερευνητής ταξίδεψε οδικώς για έξι περίπου ώρες για να στήσει μία σημαία και να φυτέψει μερικούς σπόρους στην άνυδρη γη ώστε να ανακηρύξει την περιοχή «Βασίλειο του Dixit» και τον εαυτό του βασιλιά.
«Με βάση τους νόμους και το δίκαιο των πρώιμων πολιτισμών, αν θέλεις να διεκδικήσεις μία περιοχή πρέπει να καλλιεργήσεις καρπούς. Φύτεψα έναν σπόρο και έριξα νερό. Είναι δικό μου», πρόσθεσε.
«Είμαι ο βασιλιάς! Δεν είναι αστείο, μου ανήκει η χώρα τώρα! Ώρα να στείλω ένα email στα Ηνωμένα Έθνη», είπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dixit δεν είναι ο πρώτος που προσπαθεί να διεκδικήσει για λογαριασμό του τη συγκεκριμένη περιοχή. Το 2014 ένας Αμερικανός, ο Jeremiah Heaton, ταξίδεψε στο Bir Tawil προκειμένου να στέψει την κόρη του «πριγκίπισσα του Νότιου Σουδάν».
Μάλλον, όμως, ούτε οι προσπάθειες του Dixit πρόκειται να ευοδωθούν αφού με βάση το διεθνές δίκαιο μόνο ένα κράτος μπορεί να διεκδικήσει τη κυριαρχία μίας επικράτειας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα έχει δηλώσει στην Washington Post ο καθηγητής Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν, Anthony Clark Arend.