Υπολογιστές και tablet στα δημοτικά σχολεία μόνο για δύο ώρες την εβδομάδα, λέει η Μαδρίτη

Υπολογιστές και tablet στα δημοτικά σχολεία μόνο για δύο ώρες την εβδομάδα, λέει η Μαδρίτη Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freepik.com
0

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης αποκάλυψε σχέδια για περιορισμό της χρήσης της οθόνης υπολογιστών και tablet στα δημοτικά σχολεία σε δύο ώρες το πολύ την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει «τους κινδύνους που συνδέονται με την πρώιμη, εντατική και ακατάλληλη χρήση της τεχνολογίας της πληροφορίας».

Σύμφωνα με τις διατάξεις, που θα τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο, θα απαγορεύεται επίσης στους εκπαιδευτικούς να ορίζουν εργασίες για το σπίτι που περιλαμβάνουν χρήση οθόνης.

Τα μέτρα χαρακτηρίζονται ως τα πρώτα του είδους τους στην Ισπανία και θα ισχύουν για περίπου 500.000 παιδιά σε 2.000 κρατικά σχολεία μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα. «Πρόκειται να επιστρέψουμε στην ουσία της εκπαίδευσης, αλλά να την προσαρμόσουμε στη σημερινή εποχή και να κάνουμε βιβλία, υπαγορεύσεις και χειρόγραφα συμβατά με την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων», είπε ένας εκπρόσωπος της συντηρητικής περιφερειακής κυβέρνησης.

Οι νέοι κανονισμοί ορίζουν ότι τα νήπια και οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «δεν θα επιτρέπεται να εργάζονται μεμονωμένα με ψηφιακές συσκευές και ότι οι δάσκαλοί τους δεν θα μπορούν να ορίζουν εργασίες για το σπίτι ή άλλες ακαδημαϊκές εργασίες που περιλαμβάνουν τη χρήση tablet, υπολογιστών, κινητών ή παρόμοιων συσκευών εκτός του σχολικού προγράμματος».

Τα σχέδια, ωστόσο, επιτρέπουν σε ορισμένους μαθητές έναν μικρό χρόνο παρακολούθησης οθόνης κάθε εβδομάδα. Τα μωρά και τα νήπια από τη γέννηση έως τα τριών ετών θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν οθόνες, ενώ σε μαθητές νηπίων ηλικίας τριών έως έξι ετών θα επιτρέπεται υπό επίβλεψη μία ώρα χρήσης υπολογιστή την εβδομάδα. Στους μαθητές τρίτης και τετάρτης του ισπανικού δημοτικού σχολείου θα επιτραπέται το πολύ 90 λεπτά την εβδομάδα, που αυξάνονται σε δύο ώρες για εκείνους της πέμπτης και της έκτης. Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούν να θέτουν τα δικά τους όρια και τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα εξαιρούνται από τους νέους κανόνες.

Στην Ισπανία, όπως και αλλού, αυξάνεται η ανησυχία για τη χρήση της οθόνης μεταξύ παιδιών και νέων.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών ετοιμάζει νομοθεσία που θα αυξήσει την ηλικία για το άνοιγμα λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα 14 στα 16 και καλεί τις εταιρείες τεχνολογίας να εγκαταστήσουν συστήματα επαλήθευσης ηλικίας.

Προτείνει επίσης να εγκατασταθεί ο γονικός έλεγχος από προεπιλογή στα smartphone και να ξεκινήσει μια εθνική εκπαιδευτική εκστρατεία για να βοηθήσει τα παιδιά και τους εφήβους να πλοηγηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και ορισμένες ισπανικές περιφέρειες έχουν ήδη θεσπίσει κανόνες για τη χρήση τηλεφώνου στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας προτείνει «μηδενική χρήση» τηλεφώνων στα νηπιακά και δημοτικά σχολεία και περιορίζει τη χρήση τηλεφώνου στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες υπό την καθοδήγηση των δασκάλων.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ινδές σύζυγοι επιτρέπεται να παρακολουθήσουν πορνό, αποφάνθηκε δικαστήριο

Διεθνή / Οι Ινδές σύζυγοι επιτρέπεται να παρακολουθήσουν ερωτικές ταινίες, αποφάνθηκε δικαστήριο

Μια γυναίκα «διατηρεί την ατομικότητά της» ακόμη και μέσα στο γάμο της και η «θεμελιώδης ατομική και γυναικεία ταυτότητά της δεν συνδέεται με την ιδιότητά της ως συζύγου», σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Εκρέμ Ιμάμογλου: Συγκεντρώσεις για δεύτερη ημέρα στην Τουρκία - Έριξαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα

Διεθνή / Εκρέμ Ιμάμογλου: Συγκεντρώσεις για δεύτερη ημέρα στην Τουρκία - Η αστυνομία έριξε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα

Οι αστυνομικοί ήθελαν να εμποδίσουν μία ομάδα νεαρών διαδηλωτών που επιχειρούσε να κατευθυνθεί προς την πλατεία Ταξίμ - Η πρώτη αντίδραση Ερντογάν μετά τη σύλληψη
LIFO NEWSROOM
Διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου συγκρούστηκαν με την ισραηλινή αστυνομία

Διεθνή / Διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου συγκρούστηκαν με την ισραηλινή αστυνομία

Οι διαδηλώσεις έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης, οι οποίες ξεκίνησαν το 2022 λόγω των προσπαθειών περιορισμού της δικαστικής εξουσίας
LIFO NEWSROOM