Λένε ότι χρειάζεται διάστημα πριν πάμε από τη μια σχέση στην άλλη. Αρκετό διάστημα που πρέπει να μάθουμε να μένουμε μόνοι και να δουλέψουμε με τον εαυτό μας. Να αναλογιστούμε πώς έγιναν έτσι σκατά τα πράγματα στην προηγούμενή μας σχέση, τι έκανε εκείνος, πού φταίξαμε κι εμείς, tespa, να τα λύσουμε αυτά τα βασικά. Γιατί αλλιώς θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη και θα μεταφέρουμε τα τραύματά μας στην καινούργια σχέση. Κανείς δεν διευκρινίζει πόσο είναι αυτό το διάστημα της περισυλλογής. Ένας χρόνος λένε κάποιοι, όσα χρόνια κράτησε κι η σχέση λένε άλλοι- την κάτσαμε όσοι έχουμε το ελάττωμα να κάνουμε μακροχρόνιες σχέσεις. Πάντως, ένας αιώνας είχε περάσει από τότε που η Φωτεινή πήρε το διαζύγιό της και φαίνεται ότι δεν είχε ξεπεράσει ακόμη τα δικά της τραύματα. Τι του ήρθε και του άντρα της να το παίξει player μετά τον γάμο, κανείς δεν ξέρει. Βέβαια, έτσι είναι κάποιοι άντρες, ξυπνά ο player μέσα τους μόνο όταν έχουν καβαντζώσει συναισθηματική ασφάλεια.
Στην αρχή δεν την απατούσε, απλά καβλάντιζε (σ.σ. καβλαντίζω: την πέφτω από δω κι από κει). Έκανε κι έκανε υπομονή η Φωτεινή και μάζευε και μάζευε μέχρι να μεγαλώσουν κάπως τα παιδιά, κι όταν μεγάλωσαν, μια μέρα που εκείνη ένιωθε δυνατή, του έριξε το σουτ βολέ. Αφορμή ήταν μια παρδάλω με την οποία τα είχε φτιάξει ο άντρας της. Δεν φώναξε, δεν υστερίασε, απλά του έβγαλε λόγο. Αν θυμάμαι καλά, ξεκινούσε με το «τελικά είσαι μόνο ένα σκουπίδι κι ελπίζω να το γνωρίζεις». Είπε επίσης «το στόμα σου ανοίγει μόνο για να λες ψέματα, ο εγκέφαλός σου είναι πολύ αργός κι η φάτσα σου έχει αρχίσει να μου τη δίνει. Μπορείς σε παρακαλώ να μου αδειάζεις την γωνιά γιατί δεν σε θέλω τριγύρω; Το μόνο που νιώθω πια για σένα είναι την ανάγκη να σε δω κάτω απ' το χώμα. Τα βράδια, όταν κοιμάσαι, σε παρατηρώ και το μόνο που νιώθω είναι η επιθυμία να σου χώσω ένα πιστόλι στον κρόταφο». Του είπε κι άλλα, δεν θυμάμαι τώρα. Αποτέλεσμα ήταν εκείνος να πάθει ένα μικρό εγκεφαλικό και να μείνει κουφός από το ένα του αυτί. Έτσι, όταν όλοι τον ρωτούσαν γιατί είναι μόνος του και πού είναι η γυναίκα του, απαντούσε «άσε καλύτερα, με κούφανε η γκόμενα». Έτσι, κι αυτός ο γάμος διαλύθηκε. Γιατί όπως έχει διευκρινίσει ο ανθρωπολόγος David Buss, «για να διατηρηθεί ο γάμος τα ζευγάρια πρέπει να μείνουν πιστά. Να κάνουν παιδιά μαζί. Να έχουν ικανοποιητικά οικονομικά έσοδα. Να είναι ευγενικοί, γενναιόδωροι, και με κατανόηση. Και ποτέ να μην αρνηθούν ή να παραμελήσουν τη σεξουαλικότητα του συντρόφου τους».
Πάντως, η περιφρόνηση που αναγκαστικά θα νιώσουν όλες οι γυναίκες κάποια στιγμή για τον σύντροφό τους είναι ένα απίστευτο και βασανιστικό συναίσθημα. Λένε ότι θα το νιώσουν έτσι κι αλλιώς, είτε εκείνος καβλαντίζει, είτε την περιμένει σαν πιστό σκυλί πίσω απ' την πόρτα κάθε βράδυ. Είτε εκείνος τους δώσει παιδιά -για να αποδειχτεί ανίκανος για πατέρας- είτε δεν τους δώσει. Η τελευταία περίπτωση, μάλιστα, είναι χαραγμένη στο DNA. Οι ειδικοί λένε ότι οι γυναίκες, σε αντίθεση με τους άντρες, δεν είναι φτιαγμένες να βιώνουν το πάθος και τον έρωτα για πολύ καιρό. (Για τον ίδιο άντρα εννοώ.) Το περισσότερο που έχει καταγραφεί είναι δεκαοκτώ μήνες. Μετά σταματούν να εκκρίνονται στο γυναικείο σώμα τα ναρκωτικά του έρωτα και οι ορμόνες που τις κάνουν να νιώθουν πάθος, για να ηρεμήσει η καρδιά. Το σώμα ετοιμάζεται για εγκυμοσύνη και μια εγκυμοσύνη με ταχυκαρδίες θα ήταν επικίνδυνη. Καθώς ο χρόνος περνάει κι εκείνη δεν μένει έγκυος, αρχίζει να πηγαινοέρχεται, σποραδικά στην αρχή, το συναίσθημα της περιφρόνησης για τον άντρα. Χωρίς εκείνη να μπορεί να κατανοήσει τι πάει λάθος στην σχέση της και γιατί τα νιώθει όλα αυτά. Δεν έχει σημασία που ούτε εκείνη θέλει παιδί, αυτά είναι χαραγμένα στο DNA της. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, πάντως, αρχίζει να μην τον θέλει ερωτικά. Ουσιαστικά, το love center της ζητά να ξανανοίξει από μια νέα χημεία, με άλλον άντρα, μπας και πιαστεί έγκυος αυτήν τη φορά. Η Μεγάλη Ο τα γνώριζε όλα αυτά, αλλά δεν γνώριζε τι συμβαίνει μετά την εμμηνόπαυση, όταν τα έχεις με έναν τόσο νέο άντρα. Ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν τέλειος μαζί της. «Αλλά μετά θα μεγαλώσεις κι εσύ και θα γίνεις ίδιος με τους άλλους» του ψιθύριζε τα βράδια. Οπότε «άντε και γαμήσου προαιρετικά». Τι να κάνεις... Όπως είχε πει κι ο Νίκολας Κέιτζ στο Moonstruck, «είμαστε εδώ για να καταστρέψουμε τους εαυτούς μας και να αγαπήσουμε τους λάθος ανθρώπους». Βέβαια η Ξαβιέρα Χολάντερ, από την άλλη, έγραφε: «Όλα αυτά είναι μαλακίες. Παρ' όλα αυτά, χύνω!».
(συνεχίζεται)
σχόλια