Σάββατο 19/01
Μαγειρεύωένα μπούτι αρνίσιο με φασόλια. Μετά απόανασκαφές, ανακαλύπτω το πήλινο σκεύοςμου. Το έχω χρόνια. Ανήκε παλιότερα στημάνα μου και αυτή το είχε πάρει από κάπουαλλού. Της το έχω σουφρώσει χρόνια πριν,όταν πρωτόδα αυτή τη συνταγή σε μιατηλεοπτική εκπομπή, το δεύτερο χρόνοπου σπούδαζα στην Αγγλία. Πολυταξιδεμένοσκεύος, πάντα τυλιγμένο σε bubble wrap γιανα μη σπάσει, μέσα στα ντουλαπάκια τωναεροπλάνων με το φόβο μην πέσει καισπάσει καμιάς γριάς το κεφάλι και ηεικόνα των τελωνειακών που κοιτάνε μεαπορία έναν φοιτητή να κουβαλά έναπήλινο ταψί με καπάκι. Έχω φουσκώσει ταφασόλια μου από την προηγούμενη. Πρώταστο ταψί μπαίνει το κρέας. Συνήθως ζητώνα μου κόψουν το πόδι λιγάκι γιατί αλλιώςδεν χωράει. Από πάνω τα φασόλια με τονερό τους. Κρεμμύδια, σκόρδο, ντοματοπελτέςκαι ντοματάκια ιταλικά κονσέρβα (μόλιςέκαναν την έφοδό τους σε μεγάλες ποσότητεςσε όλα τα σούπερ μάρκετ του κέντρου.Δοκιμάστε τα, η διαφορά είναι τεράστια!),ένα φύλλο δάφνης, λίγο δεντρολίβανο,λάδι αλάτι, και πιπέρι. Κλείνω το πήλινο,και ψήνω σε χαμηλό φούρνο (140 βαθμούς)για τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Στοτραπέζι καθόμαστε καραβοτσακισμένοιαπό την post Christmas μελαγχολίατέσσερις βασικοί φίλοι. Η Πέπη όλορωτάει: «Μα αρνί με όσπρια, εγώ νομίζωπως δεν ταιριάζει. Μήπως κάνεις λάθος;Μήπως παρανόησες τη συνταγή;». Τηςεξηγώ πως είναι γαλλικό πιάτο, πως ταόσπρια σερβίρονται παντού με κρέας καινα το βουλώσει επιτέλους, που κάνει πωςόλα τα ξέρει. Τουλάχιστον έφερε το καλόψωμί που της ζήτησα. Φέρνω το πήλινο στοτραπέζι και το ανοίγω μπροστά τους. Τοάρωμα διώχνει τη μελαγχολία αμέσως.Αγαπημένο μου πήλινο, σκέφτομαι, πόσεςφορές ακόμα θα πάρεις την κατάσταση σταχέρια σου;
Κυριακή 20/01
Μουαρέσει πολύ όλος αυτός ο ενθουσιασμόςπου υπάρχει τον τελευταίο καιρό γύρωαπό το θέμα της μαγειρικής. Εκπομπές,βιβλία μπόλικα, περιοδικά gourmetπαντού. Ακόμα και μια θεατρική παράστασηπου έχει για θέμα το φαγητό παίζει γιαδεύτερο χρόνο με επιτυχία. Η Πεντανόστιμητης Λένας Διβάνη σε σκηνοθεσία ΤατιάναςΛύγαρη και με τη βοήθεια του Ηλία Μαμαλάκηπαίζεται στο Τρένο στο Ρουφ και έχειμεγάλη επιτυχία. Θα κρατήσω θέσεις. Ναπάρω και την Πέπη.
Δευτέρα 21/01
Τα βράδια του χειμώνα είναι συνήθως μελαγχολικά. Το καλοκαίρι είναι μια γιορτή. Στους πεζόδρομους οι Αθηναίοι με ένα cocktail στο χέρι απολαμβάνουν τα ζεστά βράδια. Το Daiquiri είναι κατεξοχήν καλοκαιρινό ποτό. Αυτή την εντύπωση είχα. Όμως για άλλη μια φορά οι γνώσεις του bartender με διέψευσαν. Υπάρχει λοιπόν Daiquiri που είναι πιο κατάλληλο για κάτι τέτοιες νύχτες. Το Daiquiri Mulata, που είναι φτιαγμένο με Havana Club A~nejo 7 ετών. Πρόκειται για ένα ρούμι που ωριμάζει για 7 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το ξύλο δίνει στο ρούμι άρωμα και πολυπλοκότητα στη γεύση, και άρωμα βαθύ και μυστήριο, το απόλυτο ταίριασμα με τις κρύες μέρες που εγκυμονούν καυτές βραδιές. Εκτός από το Havana Club A~nejo 7 ετών, το cocktail που πίνω απόψε περιέχει ζάχαρη, λεμόνι, Kahlua και είναι χτυπημένο στο μπλέντερ. Το αποτέλεσμα: μια χρυσοκάστανη γρανίτα που αναδεικνύει τη γεύση του Havana Club A~nejo 7 ετών με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο. Σίγουρα δεν θα μείνω στο ένα ποτό απόψε…
Τρίτη 22/01
Πηγαίνωσπίτι κάθε βράδυ και αποφεύγω επίτηδεςτην τηλεόραση. Δεν θέλω να δω τίποταάλλο από αυτήν τη γελοία ιστορία. Ακούωκόσμο που φεύγει από τη δουλειά, πάεισπίτι, και κάθεται μαγνητισμένος μπροστάαπό την τηλεόραση με ένα δίσκο φαγητόκαι παρακολουθεί αυτό το αίσχος.Ειλικρινά, σκασίλα μου μεγάλη αν η τάδεέκανε σεξ με τον τάδε και ο τάδε εκδότηςτα ‘σπασε με τον συνεκδότη του. Καθόλουδεν με νοιάζει. Αν μπορούσα να μεταδώσωαυτό που νιώθω, πως αυτό που γίνεται,όλο αυτό το ενδιαφέρον που δείχνουμεγι' αυτή την ιστορία, είναι απλώς διάθεσηγια κουτσομπολιό και μπανιστίρι. Τίποταδεν θα αλλάξει και κανείς δεν θα πάθειτίποτα. Άρα, ποιος ο λόγος να γεμίζουμετη ζωή μας με όλα αυτά τα σκουπίδια; Πάωστην κουζίνα μου, κοιτάω συνταγές απότα ολοκαίνουργια βιβλία μου και οργανώνωτραπέζια. Οι κατσαρόλες όλο και κάτι θααρχίσουν να έχουν μέσα. Θα κόψω τα καλώδιατης κεραίας να μη βλέπω τίποτα. Μόνο DVDμε προγράμματα μαγειρικής και ωραίεςταινίες. Καλή βδομάδα. Σαςφιλώ.
σχόλια