Εξοχή στην Αθήνα

Εξοχή στην Αθήνα Facebook Twitter
0

Δευτέρα 2/3

Πιστεύω πως η Καθαρή Δευτέραείναι μια από τις ωραιότερες γαστρονομικέςεπετείους στον κόσμο. Σκεφτείτε τοκείμενο σε εγκυκλοπαίδεια στη Νορβηγία,ας πούμε: «Οι Έλληνες είναι έναςιδιόρρυθμος λαός. Η θρησκεία τους τούςεπιβάλλει να απέχουν απ' όλες τις ζωικέςτροφές για περίπου εκατό μέρες το χρόνο.Η έναρξη της νηστείας πριν το Πάσχα, ηοποία ονομάζεται Σαρακοστή, είναι πάνταΔευτέρα, είναι αργία και εορτάζεταιπανηγυρικά. Οι Έλληνες ξεχύνονται στουςαγρούς, καταναλώνουν φυτικές τροφέςκαι αναίμακτα θαλασσινά με τη συνοδείαλαϊκών ή δημοτικών τραγουδιών και λευκούκρασιού ή τσίπουρου ή ούζου. Την ίδιαμέρα συνηθίζεται να πετάνε χαρταετούς».Κάπως έτσι περιγράφεται μια από τιςωραιότερες γιορτές της Ορθοδοξίας, ηοποία είμαι σίγουρος πως είναι απόγονοςκάποια άλλης διονυσιακής γιορτής. Φέτος,μαγειρεύω ανάμεσα σε άλλα μια ρεβυθάδαφούρνου. Την έκλεψα από το βιβλίο τηςΝτίνας Νικολάου Η Κουζίνα της Μαμάς μουαπό τις εκδόσεις Φερενίκη. Το βιβλίοείναι ιδανικό για όσους θέλουν να μάθουννα εκτελούν τέλεια μια μεγάλη γκάμαελληνικών φαγητών. Προχθές έφτιαξαχοιρινό με πράσα και σέλινα και ήτανεκπληκτικό. Σήμερα η κ. Νικολάου μούχάρισε μια σπουδαία ρεβυθάδα. Έχω καλάρεβύθια και μουλιάζουν με μια κουταλιάσόδα σε νερό για είκοσι τέσσερις ώρες.Τα στραγγίζω και τα ξεπλένω πολύ καλά.Τα βράζω σε άφθονο νερό με δύο κρεμμύδιαξεφλουδισμένα ολόκληρα, δύο φύλλα δάφνηςκαι τέσσερα καρφιά γαρύφαλλο. Αφαιρώτον αφρό που μαζεύεται στην κατσαρόλαόσες φορές χρειαστεί. Ανάλογα με ταρεβύθια, η διαδικασία βρασίματος θαπάρει περίπου μιαμιση ώρα. Σουρώνω ταρεβύθια και κρατώ δύο φλυτζάνια από τοζουμί. Σε μια γάστρα βάζω τα ρεβύθια, τοζουμί, ένα φλυτζάνι καλό ελαιόλαδο, 250γρ. λιαστές ντομάτες κομμένες σε λωρίδεςμαζί με το λάδι τους, ένα ματσάκι φρέσκακρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, δύο σκελίδεςσκόρδο, το χυμό και το ξύσμα από έναλεμόνι και ένα πορτοκάλι, μισό κουταλάκικύμινο, μισό κουταλάκι γλυκάνισοαλεσμένο, μισό κουταλάκι πάπρικα, αλάτικαι πιπέρι. Κλείνω τη γάστρα με το καπάκικαι ψήνω για σαράντα λεπτά. Είναι ένααριστούργημα. Στο τραπέζι υπάρχει έναςκήπος από πιάτα με φαγητά σαρακοστιανά.Μια ταραμοσαλάτα, χούμους, αρωματικάχόρτα γιαχνί, μαυρομάτικα με σπανάκι,ένα χταπόδι μαλακό σαν σύννεφο, καραβίδεςψητές, γιουβέτσι με γαρίδες με κριθαράκιαπό το Μόλυβο, ελιόψωμο, αγκινάρες ωμέςκομμένες σε αέρινες φέτες, στρείδια καικυδώνια, καλαμάρια γεμιστά, παντζάρια,βολβοί και η λίστα συνεχίζεται. Όλα αυτάτα φάγαμε παρέα με ένα τσίπουρο τριπλήςαπόσταξης που ήρθε από το Βορρά, πωλείταιστο Μανδραγόρα στον Πειραιά και το έφερεη Τζούλια που τα ξέρει αυτά. Το βράδυ,μαλακωμένος από το τσίπουρο καινυσταγμένος από τη σκορδαλιά, βλέπω στοMadMenτους ήρωες να τρώνε Fish& Chips. Σας φιλώ!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ