Πέμπτη 7/6
Πιστεύω πως ένα από τα πιο απολαυστικά πράγματα που μπορούν να συμβούν σε μια κουζίνα το καλοκαίρι είναι ένα καυτερό γεύμα που τελειώνειμ’ ένα κρεμώδες, παγωμένο γλυκό, με ώριμα, κατακόκκινα, πεντάγλυκα φρούτα. Αυτό το «βασανάκι» το φυλάω για κάτι νύχτες σαν κι αυτήν,
που όλα είναι λίγο φλατ, έχει πιάσει η ζέστη και ξέρεις πως η νύχτα θα πάει «άπατη», αν δεν σκεφτείς κάτι. Ετοιμάζω μια βιετναμέζικη σαλάτα με κοτόπουλο. Δεν ξέρω πολλά έθνικ φαγητά. Αυτό το πιάτο μού το έμαθε συμφοιτήτρια στην Αγγλία και είναι πολύ αγαπημένο μου, όχι γιατί είναι ακριβώς η γεύση που έχω στο μυαλό μου όταν μιλάω για καυτερά, αλλά και γιατί μου θυμίζει κάτι πολύ ξέγνοιαστες στιγμές σε μια φοιτητική εστία στο Λονδίνο. Αλείφω ένα ολόκληρο κοτόπουλο (μέσα κι έξω) με την εξής μαρινάδα: χυμό από ένα λάιμ, δύο σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες ή λιωμένες με το ειδικό εργαλείο, ένα κουταλάκι γλυκού φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο και δύο κόκκινες καυτερές πιπεριές, επίσης ψιλοκομμένες (βγάζουμε τα σπόρια, αν δεν αντέχουμε, τα αφήνουμε, αν μας αρέσουν οι φωτιές), δύο κουταλάκια αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Το αφήνω να μαριναριστεί όση ώρα εγώ ετοιμάζω τα λαχανικά. Κόβω ένα μέτριο λάχανο πολύ λεπτό και τρία-τέσσερα καρότα σε λεπτά μπαστουνάκια. Τα βράζω σε αλατισμένο
νερό για περίπου 3 λεπτά. Τα αφαιρώ από την κατσαρόλα και συνεχίζω να βράζω το νερό. Περνάω τα λαχανικά από παγωμένο νερό για να σταματήσουν να ψήνονται. Στο νερό που βράζει προσθέτω ένα κουτάλι ζάχαρη και συνεχίζω με το κοτόπουλο και όλη τη μαρινάδα που έμεινε στο πιάτο. Βράζω για είκοσι λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα και μετά αφήνω το κοτόπουλο στο ζουμί του να σταθεί για άλλα τριάντα λεπτά. Μεταφέρω το κοτόπουλο σε πάγκο κοπής και αφού κρυώσει αρκετά ώστε να μπορώ να το χειριστώ, αρχίζω να το ξεκοκαλίζω. Κρατάω μόνο τη σάρκα, την οποία κόβω σε μπουκιές διαχειρίσιμου (από τσοπ στικς) μεγέθους, και τη μεταφέρω σε μπολ. Ο ζωμός που έμεινε (αν έχετε όρεξη) είναι ιδανικός για να βράσετε ρύζι ή νουντλς. Ετοιμάζω και το ντρέσινγκ με τον εξής τρόπο: σε ένα κατσαρολάκι σιγοβράζω μισό φλιτζάνι fish sauce (θα την πάρετε από μαγαζιά με ασιατικά προϊόντα, τη γράφω στα αγγλικά για να την αναγνωρίσετε) με Ό φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπλέντερ και προσθέτω ένα ή δύο καυτερές πιπεριές τσίλι, έναν κύβο φρέσκο τζίντζερ, μία σκελίδα σκόρδο και τον χυμό δύο λάιμ. Μοιράζω το ντρέσινγκ ανάμεσα στο μείγμα των λαχανικών και στο κοτόπουλο. Ανακατεύω να πάει παντού. Στο μπολ σερβιρίσματος πρώτα βάζω τα λαχανικά, συνεχίζω με το κοτόπουλο και γαρνίρω με αλατισμένα φιστίκια, δυόσμο, βασιλικό, τσίλι και φέτες λάιμ. Αυτή η βιετναμέζικη σαλάτα είναι ενθουσιώδης, καυτερή και δροσερή μαζί. Ένα μικρό πανηγύρι γι’ αυτήν τη βραδιά. Αν έχεις φτιάξει νουντλς με τον ζωμό, ελπίζω να έχεις κρατήσει και λίγο από το ντρέσινγκ, διότι θα χρειαστεί! Για να μαζέψω όλη αυτήν την κάψα έχω δύο λύσεις: μπίρες παγωμένες κι ένα τσιζκέικ. Απλά πράγματα. Μπισκότα digestive αλεσμένα και ανακατεμένα με ανάλατο βούτυρο για βάση. Cream cheese, κρέμα γάλακτος, ξύσμα λεμονιού, ζάχαρη άχνη και λίγη βανίλια για τη γέμιση. Αυτό παγώνει στο ψυγείο όσο εγώ μαγειρεύω τα υπόλοιπα. Όταν τελειώσω, το βγάζω από το ταψί και το σερβίρω με φρέσκα, κόκκινα φρούτα. Ένα θαύμα. Αν έβλεπα το EURO, κάτι τέτοια θα μαγείρευα πάντως!
σχόλια