Τρίτη 01/09
Διαβάζω το βιβλίο My Life in France. Είναι ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο για τη ζωή της Julia Child στη «La Belle France», όπως την αποκαλεί. Το έγραψε σε βαθιά γηρατειά, με τη βοήθεια του ανιψιού της (από τη μεριά του άντρα της) Alex Prud'homme. Πάνω σε αυτό στηρίχτηκε το κομμάτι της ταινίας Julie & Julia που αφορά την Child. Έχω ξαναγράψει γι' αυτή την ταινία, αν και μέσα μου ξέρω πως εκτός από την ερμηνεία της Mέριλ Στριπ, η οποία υποδύεται την Julia Child, το όλο project ίσως και να μην καταφέρει να αποδώσει αυτό που καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο. Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι της στη Γαλλία, η πανύψηλη Αμερικανίδα άρχισε να μετατρέπεται σε κάτι άλλο. Το πρώτο της γεύμα, σε ένα εστιατόριο κοντά στο λιμάνι, το περιγράφει ως μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες της ζωής της. Η Sole Meuniere που επέλεξε γι' αυτήν ο σύζυγός της, που την λάτρευε, ήταν μια έκρηξη από νέες γεύσεις που της έδειξαν μια νέα πιθανή κατεύθυνση στη ζωή της. Εκεί βρήκε το «κάλεσμά» της στη ζωή. Έζησε με τον γαλλικό τρόπο, αρνήθηκε να ζήσει εγκλωβισμένη στο αμερικανικό σύνολο που ζούσε τότε στο μεταπολεμικό Παρίσι, και μάθαινε μέρα με τη μέρα πώς να τρώει καλά. Έφαγε στα καλύτερα εστιατόρια, πειραματίστηκε στην κουζίνα της και, βεβαίως, αναμετρήθηκε με την απέραντη γκάμα της σημαντικότερης, ίσως, κουζίνας, της γαλλικής, και την κατέκτησε. Για όσους την αποκαλούν «νοικοκυρούλα» που αποφάσισε να δείξει στον κόσμο τι ξέρει, απλώς να αναφέρω πως η Κυρία φοίτησε στην Cordon Bleu, δίπλα σε μεγάλους σεφ της εποχής. Υπέροχες οι αναφορές της στη σχολή, τους σεφ-δασκάλους αλλά και στη στριφνή διευθύντρια της σχολής, με την οποία συγκρούστηκε για το λίγο διεφθαρμένο τρόπο διοίκησης της Cordon Bleu. Γνώρισε τον Πρίγκιπα της Γαστρονομίας Curnonsky, ο οποίος τη συμπάθησε από την πρώτη στιγμή! Μου αρέσει αυτή η γυναίκα. Ήταν φιλόδοξη και δοκίμασε αυτό που κανείς δεν θα τολμούσε στο Παρίσι. Θέλησε να μάθει και τα κατάφερε. Το βιβλίο της (Mastering the Art of French Cooking) έφερε επανάσταση στον χώρο της μαγειρικής, όχι γιατί έμαθε τις Αμερικανίδες να μαγειρεύουν γαλλικές συνταγές, αλλά γιατί για πρώτη φορά κάποιος κατέγραψε μεθοδικά με σύγχρονο και οικουμενικό τρόπο την κουζίνα της Γαλλίας. Της πήρε χρόνια να το γράψει, το έκανε παρέα με άλλες δύο Γαλλίδες, με τις οποίες διατηρούσε σχολή μαγειρικής στο Παρίσι και υπήρξε φίλη μέχρι το τέλος της ζωής της. Δήλωσε πως βλέπει την κάθε συνταγή σαν ένα μικρό διήγημα! Εννοείται πως της το απέρριψαν πολλές φορές προτού γίνει παγκόσμια επιτυχία. Δημιούργησε μια νέα σχολή στον τομέα της και, όποιος, ακόμα και σήμερα, δοκιμάσει τις συνταγές της μαγνητίζεται από τη μέθοδο αλλά και τη ζωντάνια στη διατύπωση. Δεν μπάζουν από πουθενά. Τελικά, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον ενθουσιασμό και τη γνώση. Και το πάθος για τη ζωή. Η Κυρία γεννήθηκε από Αμερικανούς στριφνούς ρεμπουπλικάνους που υποστήριζαν την πολιτική του Μακάρθι και όμως κατάφερε να γίνει μια από τις πιο κοσμοπολίτισσες Αμερικανίδες της εποχής της. Δεν ξέρω τι επίδραση μπορεί να έχει στους Έλληνες γκουρμέδες η ζωή της Julia Child. Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι δεν την γνωρίζουν και άλλοι την περιφρονούν ή τη χαρακτηρίζουν «Βέφα της Αμερικής». Προτιμώ τις Βέφες παρά τους Gordon Ramsay και τους Μποτρίνι, πάντως.
σχόλια