Ποιητική βραδιά

Ποιητική βραδιά Facebook Twitter
SUICIDE BLOND Η Κοκαλίνα προσπαθεί να αυτοκτονήσει με θερμοπληξία για το χαμό του αδέσποτου αγαπημένου της Ελ Μπαλκονάτο.
0

Οέρωτας του Μπαλκονάτου και της Κοκαλίναςέληξε τραγικά. Ξημεροβραδιαζόμουν στονΆσπρο Γάτο μπας και κρατήσω τη Σερβιέταμακριά, κι ένα βράδυ που πέρασε εκείνηαπό εκεί, άργησα να πάω σπίτι και να βάλωφαγητό στον Μπαλκονάτο. Εφόσον δεν βρήκεστην ώρα του το βραδινό του, εκείνοςκατέβηκε απ' το μπαλκόνι να βρει τροφή,όπως είχε μάθει. Κι έφαγε φόλα! Πέθανετο γατί, πέθανα κι εγώ από τις ενοχές. ΗΚοκαλίνα κρύφτηκε μέσα σε μια κουβέρτακαύσωνα καιρό και δεν ξανανιαούρισε,αλλά δεν θέλω καθόλου να μιλήσω περαιτέρωγια το θάνατο του αδέσποτου αγαπημένουτης. Έκλαιγα για τον Μπαλκονάτο, και,παρά τη στενοχώρια μου, ομολογώ ότισκεφτόμουν και το ενδεχόμενο να έριχναφόλα στη Σερβιέτα.

Είχεξεφύγει. Έγραφε γράμματα στον Ροντρίγκοκαι τα άφηνε η φίλη της στην μπάρα τουΆσπρου Γάτου. Τα γράμματα περιέγραφαν-με τραγικότητα- πόσο πολύ τον είχεερωτευτεί κι είχαν μάλιστα και ολόκληραποιήματα μέσα. Και παρ' όλο που τονΡοντρίγκο τον εκνεύριζε η Σερβιέτα, δενέχασε την ευκαιρία: «Βλέπεις; Έτσιείναι οι κανονικές γυναίκες. Ρομαντικές»μου έλεγε. Το έλεγε με έναν τόνο λες κιεκείνος είχε παντρευτεί τον Σουγκλάκο.

«Εγώδεν ξέρω από ποίηση;» έλεγα στονΡοντρίγκο. «Αφού εμείς ανακαλύψαμετην ποίηση, οιΈλληνες. Την ανακαλύψαμε αμέσως μετάτη φιλοσοφία και πολύ αργότερα από τηναστρολογία...» (theeereyougoοοοο!).«Ναι, καλά, καλά, όλα οι αρχαίοι Έλληνεςτα ανακάλυψαν» έλεγε ο Ροντρίγκο.«Όχι όλα. Η βερμούδα ανακαλύφθηκεστα νησιά Βερμούδες και...» άρχισα τοΚΑΧ μου (Καταιγισμός Άχρηστων Πληροφοριών).«Τουλάχιστον. Και πες μου, τώρα πουκάνει καύσωνα», έλεγε εκείνος, «τισου είναι πιο χρήσιμο, η βερμούδα ή ηφιλοσοφία;». Η φιλοσοφία είναι πιοχρήσιμη στον καύσωνα. Αφού όλοι λένεότι όταν ακούν κάτι βαθυστόχαστο, έχουνρίγη...

Τινα της έκανα να ξεχάσει τον Ροντρίγκο;Λοβοτομή; Ο αδελφός μου έλεγε ναι, νατην έκανα με μετωπική αναισθησία. (Είναιάλλη από την τοπική, δίνεις μια κουτουλιάστο μέτωπο, αναισθητοποιείται η άλλη,και κάνεις την επέμβαση). Ή μήπως ναέστελνα τον Ροντρίγκο στην Ιταλία μέχρινα φύγει η Σέρβα απ' το νησί; Αλλά ούτεκι αυτό γινόταν, γιατί το διαβατήριότου είχε εξαφανιστεί. Φάγαμε όλο τονκόσμο και πουθενά - μυστήριο... Ο αδελφόςμου βέβαια έλεγε ότι εκείνος το πήρε,για να σιγουρέψει ότι δεν θα παρατήσειο Ροντρίγκο το μπαρ στη μέση της σεζόνκαι τώρα ο τελευταίος θα του δούλευεγια ένα πιάτο φαΐ. Πώς έκαναν με τιςΒουλγάρες μετανάστριες;

Αλλάη Σερβιέτα δεν σκόπευε να φύγει ποτέαπ' το νησί. Έπιασε δουλειά στο κινέζικοεστιατόριο απέναντι από τον Άσπρο Γάτο.Κοίταζε απέναντι κι έκανε πως καθάριζετα τραπέζια με ύφος Σταχτοπούτας - ανκαι με τα μπλουζάκια που φορούσε κιέδειχναν ολόκληρο το στήθος της ότανέσκυβε, σε Σταχτοπουτά... έκανε.

Ήρθεκαιο Νταν Νταν. Ήρθε με έναν φίλο του πουείχε παντρευτεί Σέρβα. Η δεύτερη πιοκούκλα έγκυος που είχα δει μετά την Α.και πολύ στρέιτ παιδί - γιατί σε γενικέςγραμμές οι Σέρβες αυτό είναι, πανέμορφεςκαι στρέιτ τύποι, η ξανθιά Σερβιέτα ήτανεξαίρεση. «Πού βρέθηκαν όλες αυτέςοι Σέρβες εδώ;» τη ρωτούσα. «Α,έχουν κόλλημα με την Ελλάδα. Δανείζονταιχρήματα για να έρχονται». Έκτοτε ότανπερνούσα δίπλα απ' την ξανθιά Σερβιέταμουρμούριζα «cheepstake,cheepstake,cheepstake».

«Γιατίδεν μου γράφεις κι εσύ ερωτικό γράμμαμε ποιήματα μέσα σαν κι εκείνη;», τοχαβά του ο Ροντρίγκο. «Ορίστε, τι λέειεδώ: κατάλαβα από την πρώτη στιγμή πουσε είδα ότι είσαι το άλλο μου μισό»(καλά, είναι δυνατόν να το πίστευε ότιη Σερβιέτα, τόσο ψηλή, είχε άλλο μισό;Αυτή ήταν ολοφάνερα και τα δυο της μισάμαζί, το ένα πάνω στο άλλο). Έγραφε μερήμα και κάτι άθλια στιχάκια για τηνκαρδιά της που πονάει τα βράδια. Θαμπορούσα οπωσδήποτε εγώ να γράψω κάτιπιο ρομαντικό, αλλά μόνο ένα ποίημαέρχονταν στο μυαλό μου: «Στ' αρχίδιαμας κι εμάς - Κωστής Παλαμάς».

(συνεχίζεται)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ