ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Σαν τα χιόνια...

Σαν τα χιόνια... Facebook Twitter
0

Όσο ήταν ο Ροντρίγκο στο κρεβάτι με το δεξί του πόδι στο γύψο, μόνο ένα όνειρο είχε. Να πάει για σκι! Ε, βέβαια. Πού αλλού είχε εξασφαλισμένο ένα ακόμη σπάσιμο του ποδιού - τώρα που συνήθισε με νάρθηκα; «Αν προσπαθείς να κάνεις απόσβεση στις πατερίτσες, δεν είναι τόσο ακριβές» είπα. Αλλά εκείνος επέμενε. Δεν είχε δει ποτέ του χιόνι live, μόνο στις ταινίες. Αμάν κι αυτοί οι Νοτιοαμερικάνοι, τίποτα δεν ξέρουν από τη ζωή...

«Μαλακία είναι το χιόνι στην πραγματικότητα», επέμενα, «καμία σχέση με τα καρτούν». Και τότε ξεκίνησε η γκρίνια, τι διάολο κάνει σε αυτή την τόσο κρύα χώρα -η Ελλάδα είναι αυτή-, αν δεν βλέπει καν χιόνι. Γιατί, οι κάτοικοι του Σάο Πάουλο βλέπουν θάλασσα; 

Η αλήθεια είναι ότι είχα αποφασίσει να μην ξαναβγώ από το σπίτι και να μην κάνω τίποτα σημαντικό πλέον στη ζωή μου. Δεν είχε νόημα. Από μικρή ταλαιπωρούμουν από την αδύναμη μνήμη μου, αλλά όσο μεγαλώνω έχει παραγίνει το κακό. Μου λέει ο Ροντρίγκο για εκείνη την ταινία που είδαμε στο σινεμά τις προάλες και συγκινήθηκα τόσο πολύ, και δεν θυμάμαι τίποτα. Τίτλο, υπόθεση, πρωταγωνιστές... Κενό. Μου λένε οι φίλοι μου για εκείνο το ταξίδι που είχαμε κάνει και γνωρίσαμε τον τάδε τύπο και μας έλεγε τούτο και το άλλο και σκάγαμε στα γέλια και τους κοιτάζω με βλέμμα βοδιού. Θυμάμαι πού έχω πάει, αλλά δεν θυμάμαι τίποτα απ' όσα διαδραματίστηκαν εκεί. Άρα καλύτερα να μην κάνω ταξίδια, μην ξοδεύομαι κιόλας... Αν το καλοσκεφτείς, ούτε σχέσεις έχει νόημα να κάνω. Θυμάμαι ελάχιστα από τις προηγούμενες σχέσεις μου. Με τον Ροντρίγκο όσο να ‘ναι είναι διαφορετικά, θα έχω κάποιες μνήμες, γιατί δεν παντρεύτηκα και κανέναν άλλο στη ζωή μου. (Απ' όσο θυμάμαι τώρα...)

Τέλος πάντων, επειδή δε μπορούσα να του πω ότι παθαίνω αλτσχάιμερ γιατί αυτόματα θα έκανε περίεργους συνειρμούς για την ηλικία μου, φύγαμε για τα χιόνια. Με δυο όρους: Να μην κάνει κανείς σκι και να έρθουν μαζί άντρες φίλοι μου - για να τον κουβαλήσουνε αν γλιστρούσε κι έσπαγε πόδι. 

 Ο Νταν Νταν δεν μπορούσε να έρθει. Τόσο καιρό που είχε χαθεί, είχε ερωτευτεί μια περιπτερού, την Μπέρη. Τον έπιασε όμως ο άντρας της και τον έκανε μαύρο στο ξύλο (δεν το πολυλέμε αυτό στην παρέα, λέμε συνωμοτικά ότι ο Νταν Νταν δεν βγαίνει από το σπίτι γιατί έπαθε μπέρι-μπέρι). Ο Γουίλ, στην Κρακοβία. «Κι εγώ τι θα κάνω χωρίς γκέι κολλητό;» τον είχα ρωτήσει. Εννοούσα τι θα κάνω με τα μαλλιά μου. Ό,τι ιδέες για στάιλινγκ είχα, κλεψιμέικες δικές του ήταν. Μου πάσαρε  τον Makis (δεν θέλει να τον λέμε Μάκη), έναν φίλο του κομμωτή. Αλλά ο Makis δεν έβγαινε πια ούτε εκείνος απ' το σπίτι. Η περίπτωση του Γουίλ που βρήκε την αγάπη από το ίντερνετ είχε δώσει ελπίδες σ' όλο το gay society. Ολημερίς κι ολονυκτίς ο Makis γάμπριζε στο διαδύκτιο. Αντί να μου ισιώνει το μαλλί...

Τελικά ήρθαν ο Noodle και ο Φέρυ Μποτ. Ο τελευταίος έφερε μαζί και την αδελφή του, τη Βαμπιρίτσα. Η Βαμπιρίτσα είναι ένα παράξενο πλάσμα.  Δεν μπορεί ποτέ να έρθει για καφέ σπίτι μου, γιατί από τον πέμπτο όροφο που σταματά το ασανσέρ χρειάζεται να ανέβει και δεκατρία σκαλιά με τα πόδια. Ξαπλώνει στις σκάλες κι ουρλιάζει ότι πέφτει. 

Μόλις είδε το τελεφερίκ του χιονοδρομικού, πάνιασε. Ο Noodle, που έχει επίσης υψοφοβία, την προέτρεψε να ανέβουν μαζί οι δυο τους, για να το ξεπεράσουν. Τους έβλεπα στριμωγμένους σε μια γωνιά της θέσης (είχε γύρει τόσο που θεωρούσα βέβαιο ότι θα πέσουν) να φωνάζουν δυνατά όλες τις φοβίες τους και να προσεύχονται. Και κάπου εκεί, στην εναέρια ψυχανάλυση, ένας νέος έρωτας είπε να γεννηθεί. Πάντως δεν θεραπεύτηκαν, κι έτσι δεν μπορούσαμε να ξαναπάρουμε το τελεφερίκ για να γυρίσουμε κάτω. Κατεβήκαμε μόνοι μας όλη την πλαγιά. Όχι, με τα σκι, με τον κώλο...

 «Λοιπόν; Πώς σου φαίνεται;» ρωτούσα τον Ροντρίγκο στο χιονοδρομικό. «Μα στα καρτούν το χιόνι είναι απαλό». Δεν το ‘χα πει;  Και τότε άρχισα το Κ.Α.Π. (Καταιγισμός Άχρηστων Πληροφοριών, η χειρότερη συνήθειά μου, προφανώς για να εξισορροπήσω το γεγονός ότι στις σημαντικές πληροφορίες έχω μνήμη χρυσόψαρου). «...Ενώ όσοι πάνε πρώτη φορά στη Σαχάρα παίρνουν λίγη άμμο μαζί τους σαν ενθύμιο απ' την έρημο...» είπα μεταξύάλλων. Ο Noodle το βρήκε καλή ιδέα κι έβαλε κρυφά μια χούφτα χιόνι στην τσέπη του. Με αποτέλεσμα να λιώσει και σ' όλη την υπόλοιπη εκδρομή να είναι σαν κατουρημένος. Και να κάνει κακή εντύπωση στη Βαμπιρίτσα που θεώρησε ότι κατουρήθηκε απ' το φόβο του στο τελεφερίκ. (Έτσι κι αλλιώς, της ήταν άχρηστος πια. Είχε πάθει ψύξη ακριβώς εκεί...)

(συνεχίζεται)

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ