Πολιτικάντικα

Facebook Twitter
0

Τιδουλειά έχει ο Άνθιμος να ανακατεύεταιστο Σκοπιανό; Από πότε η Εκκλησία έχειλόγο στην εξωτερική πολιτική; Μα ανέκαθεν.Αφού το ανέχονται όλες οι πολιτικέςηγεσίες και το αποδέχεται το σύνολο τουπληθυσμού. Υπάρχει ένα σύμπλεγμα σχέσεωνπαπαδαριού-κυβέρνησης-μέσων ενημέρωσηςπου μας υποχρεώνει να συζητάμε από τηνεκκλησιαστική πλευρά οτιδήποτε αφοράτη δημόσια ζωή. Η πιο θεαματική έκφρασηαυτής της ανωμαλίας έλαβε χώρα -πούαλλού;- στη Θεσσαλονίκη, όπου ο δίχωςιδιότητα Στέλιος Παπαθεμελής ανέβηκεστον άμβωνα, μετά τη Θεία λειτουργίακαι έκανε κήρυγμα περί αρνησικυρίαςγια το όνομα της FYROM. Έβγαλεδηλαδή πολιτικό λόγο μέσα στο ναό,προφανώς χωρίς να ρωτήσει αν έχει οκόσμος όρεξη να τον ακούσει. Προσωπικάδεν θα με πείραζε αν μέσα στην εκκλησίαγινόταν και ρέιβ πάρτι, αλλά τους πιστούς,εκείνους που υποτίθεται ότι πήγαν ναμεταλάβουν, δεν τους ενοχλεί αυτή ηεξόφθαλμη χρήση του ποιμνίου για τηδιασπορά πολιτικών απόψεων;

Ηάλλη όψη του νομίσματος: η κυβέρνησηδεν συμμετέχει στο διορισμό Αρχιεπισκόπου- στην περίπτωση που χρειαζόταν. Εντούτοιςοι αρχιμανδρίτες που ονειρεύτηκαν νακαθίσουν στο θρόνο επεδίωξαν από έναραντεβουδάκι με τον εντεταλμένο Θ.Ρουσόπουλο, αλλά και τους άλλους δυοπου χρεώνονται την υπόθεση, τον υπουργόΘρησκευμάτων Ευρ. Στυλιανίδη (που θαεκπροσωπεί την κυβέρνηση στην εκλογικήδιαδικασία) και τον υφυπουργό ΕξωτερικώνΘ. Κασσίμη (που θα συνομιλήσει με τουςπροκαθήμενους των άλλων ΟρθόδοξωνΕκκλησιών). Αν ισχυρίζονται ότι ο ρόλοςτης κυβέρνησης δεν είναι ρυθμιστικόςστην υπόθεση, γιατί δαπανάται χρόνοςκαι ενέργεια; Δεν έχουν άλλες δουλειέςνα κάνουν; Δεν μας φτάνει που πληρώνουμετους μισθούς των παπάδων, δεν μας φτάνειπου έχουν τη μεγαλύτερη περιουσίααφορολόγητα, απασχολούμε και το υψηλόπροσωπικό σε χρέη ιδιαίτερων γραμματέων;

Ακούγεταιβέβαια αστείο να διαμαρτύρεται για όλααυτά κάποιος σε μια χώρα των Ταλιμπάν.Στη Μεταπολίτευση μόνον ένας πολιτικόςάνδρας, ο Αντώνης Τρίτσης, έθεσε εύλογαερωτήματα για όλα αυτά, όμως τον έφαγεη μαρμάγκα. Όλοι ξέρουν ότι αν ο υποψήφιοςβουλευτής δεν σκύψει για το χειροφίλημα,θα έχει επιπτώσεις (εκτός αν εμπίπτειστην κατηγορία του 5%, που αρνείται ναορκιστεί στα Ευαγγέλια). Εδώ δεν έχειφτάσει ακόμη ο απόηχος της ΓαλλικήςΕπανάστασης, με κύριο αίτημα το διαχωρισμόΕκκλησίας και Κράτους. Η δική μαςΕπανάσταση ξεκίνησε μέσα από εκκλησίες,τα λάβαρα τα σήκωσαν ιερείς, τους είμαστετρόπον τινά υπόχρεοι. Το εκδηλώνουμεμε κάθε τρόπο. Όποιο μαγαζάκι ανοίγειφέρνει την αγιαστούρα στα εγκαίνια. Απόπαντού ξεφυτρώνει ένας ρασοφόρος. Αφήνωτις δεισιδαιμονίες με τα τάματα, τακεράκια και τα σταυροκοπήματα μέσα στοτρόλεϊ.

Τοσυμπέρασμα από όλα αυτά: μπορεί οΠαπαθεμελής να μην εξελέγη, αλλά ηνοοτροπία Παπαθεμελή εμποτίζει τηνελληνική κοινωνία. Αν έπρεπε νααπομονώσουμε το πιο χαρακτηριστικόγνώρισμα του νεοέλληνα, αυτό θα ήταν ηθρησκοληψία, σε μεγάλο βαθμό ή συγκαλυμμένα.Η σχέση της Εκκλησίας με την κυβέρνησημού θυμίζει τις σχέσεις στην παραδοσιακήελληνική οικογένεια. Η πεθερά απαιτείαπό τον γαμπρό τα κλειδιά του σπιτιού- «μήπως τύχει κάτι, βρε παιδάκι μου».Ο γαμπρός, πάλι, κάνει κόνξες παρ' ότικαι το σπίτι είναι προικώο και το γάμοτον πλήρωσαν άλλοι με καταναλωτικάδάνεια.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ