«Η Τουρκία ουδέποτε στην ιστορία της στάθηκε δίπλα στους διώκτες. Υποστήριζε πάντα τους καταπιεσμένους… Η Τουρκία δεν τρέφει εχθρότητα εναντίον καμιάς χώρας. Είμαστε, όμως, εναντίον του άδικου, όπως ο ισραηλινός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί στη Γάζα».
Μαθήματα ισορροπίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν τεντώνει κι άλλο το σχοινί των σχέσεων με το Ισραήλ.
«Η ποίηση έχει δύναμη… Είναι σαν να πηγαίνεις σε μια διαδήλωση με ένα κερί αναμμένο. Κάνεις τη χειρονομία κι ελπίζεις να έχει αντίκτυπο».
Ο 73χρονος Τόνι Χάρισον, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της Αγγλίας, για την κοφτερή πλευρά των λέξεων.
«Οι ποινές που επιβάλλονται στους αλλοδαπούς είναι περίπου οι ίδιες, είτε πρόκειται για διακίνηση μαλακών είτε σκληρών ναρκωτικών, πράγμα που δεν ισχύει για τους Έλληνες δράστες. Φαίνεται ότι ο αλλοδαπός έμπορος ναρκωτικών, κατά την κρίση των δικαστών, χρήζει πιο σκληρής τιμωρίας, ανεξάρτητα από τη δραστικότητα της ουσίας που διακινεί».
Ο καθηγητής Νομικής Βασίλης Καρύδης με αφορμή έρευνα που αποδεικνύει ότι σε αλλοδαπούς κατηγορούμενους για ναρκωτικά επιβάλλονται ποινές 4 χρόνια μεγαλύτερες από ό,τι σε Έλληνες.
«Γοητευτική μέσα στη σύνθεση της πολυπλοκότητας και την αχαρότητά της».
Μεγάλη ευλογία να μπορείς να βλέπεις τη ρουτίνα από τα σύννεφα της τέχνης. Η ματιά της Πέμης Ζούνη στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής.
«Θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε ένα άνοιγμα στο ευρύτερο κοινό, αλλά πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των στόχων του μουσείου, που είναι η αρχαιολογία, οι τέχνες… τα γράμματα και οι επιστήμες. Συμφωνήσαμε, για παράδειγμα, να το παραχωρήσουμε για μια ιατρική εκδήλωση. Σε ιδιωτικού και κοινωνικού χαρακτήρα εκδηλώσεις (σ.σ. δεξιώσεις, γάμοι, βαφτίσεις κ.λπ.) δεν παραχωρείται».
Στο βάθος κήπος… Ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής διευκρινίζει τα της παραχώρησης του εστιατορίου έναντι αμοιβής (κάποτε, πάντως, αντιδρούσαμε για τις δεξιώσεις στο Βρετανικό Μουσείο).
«Ήμουν 20 ετών και για μια περίοδο πουλούσα το κορμί μου για να επιβιώσω… προκειμένου να έχω ένα πιάτο φαγητό και στέγη πάνω απ’ το κεφάλι μου αναγκάστηκα να κάνω σεξ με τη σπιτονοικοκυρά μου».
Επάγγελμα ζιγκολό. Ο Αλ Πατσίνο σε πολύ προσωπικές εξομολογήσεις.
«Έχουμε φτάσει σε υπερβολές. Ο Ομπάμα είπε στο Κάιρο ότι η Ευρώπη οφείλει τη γραφή και την τυπογραφία στο Ισλάμ, πράγμα που είναι λάθος. Δεν υπήρχε άραγε γραφή στην Αθήνα, στη Ρώμη, αλλά και αλλού; Kανείς όμως στη Γαλλία δεν αντέδρασε. Αν δεν υπερασπίζεσαι φανατικά το Ισλάμ σήμερα, είσαι φασίστας».
Ο φασισμός από την άλλη πλευρά. Ο ιστορικός Σιλβέν Γκουγκενέμ ως μαύρο πρόβατο της Δύσης.
«Κάναμε διάδρομο μαζί στο Ηyatt της Θεσσαλονίκης. Απίστευτη η ευγένειά του προς όλους, και περισσότερο προς τους υπαλλήλους. Κάποια στιγμή, με αληθινό δισταγμό, μου αποκαλύπτει πως η κόρη του είναι θαυμάστριά μου. Έτσι τη συνόδευσε στον “Διογένη”. Πρόσεξε σεμνότητα και ταπεινότητα: τον βάλαμε να καθίσει στον καναπέ του άντρα μου, αλλά εκείνος αισθάνθηκε άβολα. “Σας παρακαλώ -έλεγε μονότονα- δεν θέλω να πάρω τη θέση σας”. Στα καμαρίνια το αποκορύφωμα. Περίμενε έξω από την πόρτα, όπως όλοι οι άλλοι, για να πάρει η μικρή Μαργαρίτα ένα αυτόγραφο. Τι να σου πω, αρχίζω να ελπίζω κι εγώ».
Βίοι αγίων. Η Πέγκυ Ζήνα ενθουσιασμένη από τη γνωριμία της με τον Γιώργο Παπανδρέου έτοιμη να γίνει η Πασιονάρια του Κινήματος.
σχόλια