Disclaimer: Το παρελθόν είναι μια ξένη χώρα γεμάτη μυστικά

Disclaimer: Το παρελθόν είναι μια ξένη χώρα γεμάτη μυστικά Facebook Twitter
H Μπλάνσετ υποδύεται μια επιτυχημένη δημοσιογράφο που βλέπει ξαφνικά να αποκαλύπτονται τα μυστικά που τη στοιχειώνουν.
0

ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ πρώτες σκηνές του πρώτου επεισοδίου του Disclaimer, παρακολουθούμε τη γνωστή δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ να υποδύεται τον εαυτό της και να προλογίζει το βραβείο που πρόκειται να αποδοθεί σε μια επιφανή δημιουργό δημοσιογραφικών ντοκιμαντέρ την οποία υποδύεται η Κέιτ Μπλάνσετ.

Η Αμανπούρ επαινεί το έργο της, λέγοντας ότι οι ταινίες της «διαπερνούν τις συμβάσεις της αφήγησης και της φόρμας που μας αποσπούν την προσοχή από κρυμμένες αλήθειες». Και καταλήγει με μια προειδοποίηση: «Προσοχή στην αφήγηση και τη φόρμα. Η δύναμή τους μπορεί να μας φέρνει πιο κοντά στην αλήθεια, μπορούν επίσης όμως να γίνουν ένα πανίσχυρο όπλο χειραγώγησης».

Τα δύο πρώτα επεισόδια έχουν στήσει με εντυπωσιακό τρόπο τα θεμέλια μιας ιστορίας που πηγαίνει μπροστά και πίσω στον χρόνο και μπαινοβγαίνει ανάμεσα στα δωμάτια της πραγματικότητας και της μυθοπλασίας.

Αυτή η προειδοποίηση (ή «δήλωση αποποίησης» όπως είναι η ελληνική απόδοση του όρου disclaimer) θα μπορούσε να απευθύνεται και στον θεατή αυτής της έγκριτης σειράς του Apple TV που από την αρχή της ακόμα –έχουν προβληθεί τα δύο από τα επτά επεισόδια– φροντίζει να θολώνει με διάφορους περίτεχνους τρόπους τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα που βιώνουν οι χαρακτήρες της.

Disclaimer: Το παρελθόν είναι μια ξένη χώρα γεμάτη μυστικά Facebook Twitter
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μια τόσο περίτεχνη κατασκευή κάνει τους χαρακτήρες να μοιάζουν με πιόνια σε μια παρτίδα σκάκι με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.

Βασισμένη στο ομώνυμο ευπώλητο μυθιστόρημα της Ρενέ Νάιτ που κυκλοφόρησε το 2015 –ένα εξαιρετικά εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο απότομες στροφές και ανατροπές– η σειρά αποτελεί προσωπικό σχεδόν δημιούργημα του Αλφόνσο Κουαρόν, που, σε συνεργασία με το δίδυμο των λαμπρών διευθυντών φωτογραφίας Εμάνουελ Λουμπέζκι και Μπρούνο Ντελμπονέλ, παραδίδει ένα θέαμα χάρμα οφθαλμών που όμως η πλοκή και οι διάλογοι προσπαθούν ασθμαίνοντας να το παρακολουθήσουν (έχει κανείς την αίσθηση σε κάποια σημεία ότι βλέπει μια εξαιρετικά κομψή και επιτηδευμένη σαπουνόπερα – ή μετα-σαπουνόπερα).

Το καστ είναι επίσης εξαιρετικό. Εκτός από την Μπλάνσετ στον ρόλο της επιτυχημένης δημοσιογράφου που βλέπει ξαφνικά να αποκαλύπτονται τα μυστικά που τη στοιχειώνουν, τέσσερις από τους υπόλοιπους κεντρικούς χαρακτήρες έχουν κερδίσει υποψηφιότητα για Όσκαρ: ο Σάσα Μπάρον Κόεν που υποδύεται τον σύζυγό της, ο Κόντι Σμιτ-Μακφί στον ρόλο του κλονισμένου γιου τους, ο Κέβιν Κλάιν (φοβερός) στον ρόλο του ανθρώπου που θέλει να την εκδικηθεί για τη βαθιά συντριβή της ζωής του και η Λέσλι Μάνβιλ στον ρόλο της γυναίκας του.    

Τα δύο πρώτα επεισόδια έχουν στήσει με εντυπωσιακό τρόπο τα θεμέλια μιας ιστορίας που πηγαίνει μπροστά και πίσω στον χρόνο και μπαινοβγαίνει ανάμεσα στα δωμάτια της πραγματικότητας και της μυθοπλασίας. Το βέβαιο είναι ότι επιφυλάσσονται διάφορες ανατροπές και αναθεωρήσεις στον θεατή μέχρι το τέλος.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μια τόσο περίτεχνη κατασκευή, όσο ελκυστική κι αν είναι, σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες που τόσο μεθοδικά καλλιεργεί στο μυαλό του θεατή (η φωνή της αφήγησης αλλάζει πρόσωπο αλλά και πρόσωπο του λόγου, από το πρώτο στο δεύτερο και στο τρίτο ενικό), κάνει τους χαρακτήρες να μοιάζουν με πιόνια σε μια παρτίδα σκάκι με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Όποιο κι αν είναι αυτό. Ίδωμεν.   

DISCLAIMER* — Official Trailer | Apple TV+

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ