Νωρίτερα αναδημοσιευσαμε τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της Public Issue. Τα είχα διαβάσει διαγωνιως και χτες, αλλά δεν είχα δώσει και πολλή σημασία. Πέρα από το ότι οι δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια σπάνια πέφτουν μέσα, έχουν απαξιωθει -χωρίς στοιχεία παντα- από τους κυβερνώντες.
Έλα όμως που σήμερα συνειδητοποίησα ποιος παρήγγειλε τη δημοσκόπηση: Το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα Αυγή.
Μερικές σκέψεις για τα αποτελέσματα
1) Πριν από ένα χρόνο είχε δημοφιλία 80%.
Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα είναι στις τελευταίες θέσεις, μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο. Οι δυο τους μάλιστα θα ήταν οι δύο τελευταίοι, αν δεν υπήρχε ο Μιχαλολιάκος...
Εννοείται πως έρχεται δεύτερος στην ερώτηση για τον καταλληλότερο για Πρωθυπουργό (ή μάλλον τρίτος: πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και δεύτερος ο "κανένας απ' τους δύο").
Ο Τσίπρας χαράμισε την υψηλή αποδοχή και τις τρεις διαδοχικές εκλογικές νίκες κάνοντας, πάνω κάτω, απολύτως τίποτα. Ούτε υπηρέτησε με θάρρος όσα υπέγραψε με τους δανειστές, ούτε τα απέρριψε με θάρρος. Μοιάζει απλώς να προσπαθεί να μην χάσει την εξουσία, χωρίς όμως να έχει αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει με αυτήν.
2) Οι "καλοί" και οι "κακοί" δημοσκόποι.
Αν τα ίδια έδειχνε μια δημοσκόπηση του Σκαϊ ή του Βηματος, οι φανς της κυβέρνησης (και πιθανότατα και ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας) θα μιλούσαν για στημένα γκάλοπ και δημοσκοπους "πληρωμενους δολοφόνους".
Όταν όμως πρόκειται για δημοσκοπους της Αυγης και άρα (σύμφωνα με την ίδια λογική) της κυβέρνησης, καταλαβαίνει κάνεις ότι τα πράγματα είναι σοβαρά.
Αν υποθέσουμε ότι τα νούμερα είναι πάντα λίγο πιο ευνοϊκά για όποιον παραγγελνει το γκάλοπ, δεν μπορώ καν να φανταστώ τι γίνεται στην πραγματικότητα έξω στην κοινωνία.
Ή μάλλον μπορώ, και ξέρω. Απλώς δεν περίμενα ότι θα το ήξερε (και θα το παραδεχοταν, ακόμα κι αν υπήρξε μικρή ωραιοποιηση) και η ίδια η κυβέρνηση.
3) Γεννάται και το εξής ερώτημα.
Οι σφαγιαστικές για την κυβέρνηση απαντήσεις, γιατί δεν δημοσιεύτηκαν από την Αυγή ιντερνετικά; Αλλά και γιατί έγιναν;
Η κυβέρνηση χειρίζεται με πολλή προσοχή την επικοινωνιακή της εικόνα και ελέγχει με κάθε λεπτομέρεια την προπαγάνδα των μέσων της (πχ. στην ΕΡΤ, ακόμα και στον αέρα οι υπουργοί θα ψέξουν τους υπαλλήλους τους δημοσιογράφους, χωρίς να κρατούν ούτε τα προσχήματα.
Η καλή εκδοχή την οποία θέλω πολύ να πιστέψω είναι πως η Αυγή δεν κρύβει τίποτα και είναι αντικειμενική, άρα δεν υπήρχε περίπτωση να μη τα δημοσίευε.
Μια άλλη είναι πως οι υπόλοιπες δημοσκοπήσεις που τρέχουν δείχνουν τρισχειροτερη εικόνα, και αυτή θα λειτουργήσει ως αντιβαρο.
Μια τρίτη εκδοχή: Η ίδια η κυβέρνηση ετοιμάζει κάτι -δεν τολμώ καν να φανταστώ τι- και θέλει να στείλει μηνύματα. Ή εναλλακτικά, η Αυγή, που παραμένει, είναι η αλήθεια, πιο ριζοσπαστικα αριστερή από ό,τι η κυβέρνηση στην παρούσα φάση, θέλει να στείλει μήνυμα στον Τσιπρα - να του χτυπήσει καμπανάκι.
4) Η δημοφιλια του Μητσοτάκη δεν είναι μικρή, αλλά δεν είναι και μεγάλη.
Ο λόγος είναι πως ως κομμάτι του παλιού κατεστημένου απωθεί πολύ κόσμο..
Επίσης βέβαια αποφεύγει να υποσχεθεί πολλά. Δεν λαϊκιζει και δεν ταζει τα πάντα στους πάντες. Αν το έκανε είναι βέβαιο πως θα ήταν ψηλότερα, αλλά επίσης είναι βέβαιο πως και εντός ενός έτους από τότε που θα αναλαμβανε την εξουσία (αν γίνει ποτέ αυτό) θα έπεφτε με τον ίδιο δραματικό τρόπο που βλέπουμε σήμερα τον Τσιπρα να κατρακύλα δημοσκοπικά.
5) Τελικό συμπέρασμα: Η περίοδος χάριτος τελείωσε οριστικά.
Εικάζω μάλιστα πως αν η ίδια δημοσκόπηση γινόταν σήμερα (που έγινε σαφές ότι πάμε και για Τέταρτο Μνημόνιο Τσίπρα ή αλλιώς Προληπτικό Μνημόνιο), τα νούμερα του Πρωθυπουργού θα ήταν ακόμα πιο χαμηλά.
Μετά από 15 μήνες με εκλογικές νίκες, δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες, και λογικές τύπου "τουλάχιστον αυτός προσπάθησε", η κοινωνία μοιάζει πως έπαψε να είναι "ερωτευμένη" πια με τον Τσίπρα.
Δεν είναι προβοκάτσια, δεν είναι διαπλεκόμενη προπαγάνδα, δεν είναι η πλουτοκρατία που το λέει, δεν το λένε οι "φιλελέδες". Το παραδέχεται η ίδια η Αυγή, - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό...
σχόλια