Οι προκλήσεις του πολιτικού κέντρου και η διεκδίκηση των μετριοπαθών εκλογέων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Οι προκλήσεις του πολιτικού κέντρου και η διεκδίκηση των μετριοπαθών εκλογέων Facebook Twitter
Οι «ενδιάμεσοι εκλογείς» εμφανίζονται περισσότερο κινητικοί στην πολιτική αρένα και πιο ανεξάρτητοι στις επιλογές τους και συνεπώς η εικασία ότι ένα ιδεατό κέντρο είναι το μόνιμο καταφύγιό τους ίσως δεν είναι τόσο αυτονόητη στις μέρες μας.
0

Παρόλο που πολλοί απορρίπτουν τα κόμματα και οι πάλαι ποτέ συνεκτικές κομματικές ταυτίσεις έχουν χαλαρώσει σημαντικά, δεν έχει υπάρξει ικανοποιητικός βαθμός προσέγγισης των πολιτών όσον αφορά τον τρόπο και την κατεύθυνση που οι ίδιοι προκρίνουν για την πολιτική διαχείριση των επίμαχων προβλημάτων.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και παράδοξο το γεγονός ότι αφενός μεν τα κόμματα θεωρείται ότι κομματιάζουν την υποτιθέμενη ενιαία θέληση του λαού, αφετέρου αξιολογούνται αρνητικά από τους εκλογείς οι διεργασίες της κομματικής σύγκλισης που έχουν ως επακόλουθο να χάνεται η διακριτότητα στις θέσεις των κομμάτων πάνω στα πολιτικά διακυβεύματα.

Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, λανσάροντας μια εκτεταμένη περίοδο αστάθειας η οποία αποδόθηκε με την έννοια «permacrisis», ο χώρος του κέντρου έγινε λιγότερο ελκυστικός για τους εκλογείς απ’ ό,τι ήταν έως περίπου τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Παίρνοντας αποστάσεις από τα κατεστημένα κόμματα και όλα όσα θεωρήθηκαν υπεύθυνα γι’ αυτό το μακρόσυρτο σερί των κρίσεων που μας έχει κατακλύσει, οι εκλογείς αποξενώθηκαν πολιτικά, ενισχύοντας σχηματισμούς που ήταν «εναντίον του κατεστημένου» (anti-establishment) ή και «κατά του συστήματος» (anti-system).

Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, λανσάροντας μια εκτεταμένη περίοδο αστάθειας η οποία αποδόθηκε με την έννοια «permacrisis», ο χώρος του κέντρου έγινε λιγότερο ελκυστικός για τους εκλογείς απ’ ό,τι ήταν έως περίπου τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Χαρακτηριστικό της εποχής που διανύουμε είναι το γεγονός ότι οι μετριοπαθείς εκλογείς απλώνονται σε ένα μεγαλύτερο εύρος πάνω στον άξονα αριστεράς - δεξιάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η σύγκλιση των κομμάτων στο ιδεατό κέντρο του ιδεολογικο-πολιτικού άξονα να μην αποτελεί πλέον μια τάση αναγκαία προκειμένου αυτά αφενός μεν να συγκρατήσουν τους σταθερούς εκλογείς τους και αφετέρου να κερδίσουν την πλειοψηφία των εκτός κομματικών γραμμών διεκδικήσιμων ψηφοφόρων, επικρατώντας έτσι στην εκλογική αναμέτρηση.

Η άποψη ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι στις σύγχρονες δημοκρατίες είναι μετριοπαθείς υπό την έννοια ότι συγκλίνουν σε ενδιάμεσες θέσεις πάνω στον άξονα της πολιτικο-ιδεολογικής αντιπαράθεσης ήταν ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς του οικονομολόγου Anthony Downs. Ο Downs υπήρξε συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του εμβληματικού βιβλίου «An Economic Theory of Democracy» (Νέα Υόρκη 1957), ενός πονήματος που ανήκει στα κλασικά έργα της εμπειρικά εδραιωμένης θεωρίας για τη δημοκρατία, το οποίο άλλαξε ριζικά τον τρόπο ανάλυσης του κομματικού ανταγωνισμού και της εκλογικής συμπεριφοράς [1].

Επειδή στην πλειονότητά τους οι ψηφοφόροι, σύμφωνα με τον Downs, συνωστίζονται σε ενδιάμεσες θέσεις στο πολιτικό φάσμα, αυτό οδηγεί τα κόμματα στο να διαμορφώσουν ένα προφίλ και να υποστηρίξουν θέσεις σε ζητήματα πολιτικής που να γίνονται επιλέξιμες από τους «ενδιάμεσους εκλογείς» (median voter) στην προοπτική της κατάκτησης της πλειοψηφίας και συνεπώς της εξουσίας στην κυβέρνηση και στη διακυβέρνηση.

Όσο η πλειοψηφία των ψηφοφόρων «κουρνιάζει» στο κέντρο, τα κόμματα συγκλίνουν μεταξύ τους προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικά στη διεκδίκηση των «ενδιάμεσων»/μετριοπαθών εκλογέων. Οι εκλογείς, σύμφωνα με τον Downs, διαθέτουν ένα ελλοχεύον ορθολογικό υπόβαθρο και σκέφτονται με όρους κόστους-οφέλους τις επιλογές τους, ωστόσο γνωρίζουν λίγα για την πολιτική.

Για να γνωρίσουν περισσότερα και όσα χρειάζεται κάθε φορά να ξέρουν προκειμένου να κάνουν μια εκλογική επιλογή που θα αυξήσει το δικό τους ατομικό όφελος από τη νίκη του προκρινόμενου κόμματος/υποψηφίου, θα έπρεπε να υποβληθούν σε σημαντικό κόστος πληροφόρησης όσον αφορά τις θέσεις των κομμάτων και την από αυτά εφαρμοζόμενη/προτεινόμενη δημόσια πολιτική.

Ο Downs αναφέρθηκε στο φαινόμενο αυτό αναπτύσσοντας τη θεωρία του για την «ορθολογική άγνοια» (rational ignorance): μία μεμονωμένη ψήφος δεν μπορεί να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό οι εκλογείς έχουν ελάχιστα κίνητρα να αναζητήσουν τις αναγκαίες και κατάλληλες πληροφορίες ώστε να κάνουν μια επιλογή ανάλογα με αυτό που πραγματικά τους συμφέρει.

Το ότι οι «ενδιάμεσοι» εκλογείς έχουν λιγοστέψει και οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι είναι ιδεολογικά πιο ποικιλόμορφοι απ’ ό,τι στο παρελθόν έχει να κάνει με πολλές διεργασίες, μεταξύ άλλων με το γεγονός ότι πλέον οι πληροφορίες είναι περισσότερο διαθέσιμες σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από τις σαρωτικές αλλαγές που επήλθαν με τις νέες τεχνολογίες των πληροφοριών.

Με άλλα λόγια, η διεύρυνση των ευκαιριών στην εποχή των νέων μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε ο εκλογέας να σωρεύει πληροφορίες, περιορίζει την «ορθολογική άγνοια», δίνοντας στον ψηφοφόρο την αίσθηση μεγαλύτερης πολιτικής επάρκειας και προσφέροντάς του την ευκαιρία να δοκιμάσει επιλογές σε ένα μεγαλύτερο εύρος πάνω στο πολιτικο-ιδεολογικό φάσμα.

Οι εκλογικές στρατηγικές σχεδιάζονται πάνω στο βασικό εύρημα του Downs ότι όλα παίζονται στο κέντρο και η εκλογική νίκη εξαρτάται από την αποτελεσματική προσέλκυση των «ενδιάμεσων εκλογέων». Όμως ο πολιτικός χώρος έχει αλλάξει και έχει καταστεί πολυδιάστατος. Το κέντρο έχει γίνει πιο ασαφές και πιο ρευστό. Οι «ενδιάμεσοι εκλογείς» εμφανίζονται περισσότερο κινητικοί στην πολιτική αρένα και πιο ανεξάρτητοι στις επιλογές τους και συνεπώς η εικασία ότι ένα ιδεατό κέντρο είναι το μόνιμο καταφύγιό τους ίσως δεν είναι τόσο αυτονόητη στις μέρες μας.

[1] Ο Anthony Downs απεβίωσε στις 2 Οκτωβρίου 2021, σε ηλικία 90 ετών. Με τον τίτλο «Οικονομική Θεωρία της Δημοκρατίας» το βιβλίο του κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Πώς τα σκάνδαλα επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά

Οπτική Γωνία / Πώς τα σκάνδαλα επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά

Η άποψη ότι υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά διακυβεύματα που κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα, δείχνει να υποτιμά τον δυναμικό τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι πολιτικές και εκλογικές γνώμες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Βασιλική Γεωργιάδου: «Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν θα είναι πλέον ένα αυτονόητο σενάριο»

Θέματα / Βασιλική Γεωργιάδου: «Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν θα είναι πλέον αυτονόητο σενάριο»

Μια επίκαιρη συζήτηση με την καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου για την εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων, τα κόμματα, τις υποκλοπές, το Qatargate, την αποχή, καθώς και το φαινόμενο της πολιτικής βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γρηγόρης Δημητριάδης

Βασιλική Σιούτη / Οι υποκλοπές, ο γρίφος του Δημητριάδη και οι πρόωρες εκλογές 

Η κυβέρνηση κατέθεσε την Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, ελπίζοντας με την κίνηση αυτή να κλείσει το θέμα των υποκλοπών και να ανοίξει τη συζήτηση για τις εκλογές χωρίς βαρίδια. Η αντιπολίτευση όμως δεν σκοπεύει να συναινέσει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ