Τα σκάνδαλα και η κεντροαριστερά

Τα σκάνδαλα και η κεντροαριστερά Facebook Twitter
Η σύγχρονη πολιτική δεν έχει ανάγκη κοσμικούς φελλούς (αρσενικούς ή θηλυκούς) και αρπακτικά για να υπάρχει και να έχει κάποιο νόημα. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΔΕΚΑΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ αιώνα, όταν ξέσπασε στη Γαλλία το περιβόητο «σκάνδαλο του Παναμά» (με δωροδοκίες πολιτικών της δημοκρατικής παράταξης στη Γαλλία), μέχρι τις υποθέσεις διαφθοράς στην εποχή Κράξι, Μιτεράν, Παπανδρέου και Σημίτη, η οικογένεια της κεντροαριστεράς έχει τους δικούς της σκελετούς στο ντουλάπι.

Πρόσωπα με προέλευση σε πολιτικά κόμματα και περιβάλλοντα στα αριστερά των συντηρητικών κομμάτων έδωσαν συχνά την εντύπωση πως είναι ευάλωτα σε ορισμένους πειρασμούς «μεγάλης ζωής». Εκφράσεις που έχουν μείνει στη δημοσιογραφική γλώσσα όπως «σοσιαλιστές της σαμπάνιας» ή «αριστερά του χαβιαριού» αποτυπώνουν αυτή την επώδυνη αλήθεια.

Το μακρινό 1892, αυτός που αποκάλυψε καταγγέλλοντας το σκάνδαλο του «Παναμά» –και τους εμπλεκόμενους αξιωματούχους σε αυτό– ήταν ο Εντουάρ Ντριμόν, περιβόητος αντισημίτης εθνικιστής δημοσιογράφος και διανοούμενος. Μια λαϊκιστική και εθνικιστική εφημερίδα, η Cocarde, δημοσίευσε και άλλα «ονόματα». Ο χρηματισμός προοδευτικών πολιτικών της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας και η αίσθηση για την παρακμή του κοινοβουλευτισμού έγιναν ισχυρά πατήματα της αναδυόμενης τότε ριζοσπαστικής δεξιάς και των οργάνων της.

Δυο-τρεις δεκαετίες αργότερα, στη Γερμανία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, οι χρηματιστικές σπέκουλες του Ρωσοεβραίου Τζούλιους Μπαρμάτ έδωσαν στους ναζί τη δυνατότητα να μιλούν για τη διαφθορά των σοσιαλδημοκρατών που είχαν βοηθήσει τον Μπαρμάτ να αποκτήσει βίζα και να κινηθεί επιχειρηματικά με την Κρατική Τράπεζα της Πρωσίας.

Μέσα στη δημοκρατική αριστερά ή στο προοδευτικό κέντρο ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί υπήρχαν διανοητικά και κοινωνικά εφόδια όχι μόνο για τη μεταρρύθμιση του καπιταλισμού, για την εξημέρωσή του (ο καλός σκοπός), αλλά και για την κατάλληλη χρήση των ευκαιριών του.

Αν και συχνά οι καμπάνιες των εχθρών τους ήταν γεμάτες γενικεύσεις και συκοφαντικό δηλητήριο (συκοφαντήστε, συκοφαντήστε, όλο και κάτι θα μείνει, έλεγε ο Ζορζ Κλεμανσό, πολιτικός της αριστεράς που είχε κατηγορηθεί κι αυτός για τον «Παναμά»), πολλές από αυτές τις ιστορίες αποδείχτηκαν αληθινές.

Μέχρι που στις δυο τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα γεννήθηκε ένα νέο είδος μοντέρνου «αριστερού πολιτικού»: μπορούσε να συνδυάζει την αντι-ιμπεριαλιστική ρητορική με διάφορες δουλειές με τη Λιβύη του Καντάφι ή τη Συρία του τυράννου Χαφέζ Αλ Άσαντ. Να ζει, ας πούμε, μέσα στην κοσμική ελίτ και πολύ κοντά στον κόσμο του θεάματος, των μεγάλων αθλητών, των τραπεζιτών. Μπορούσε πια να αυξάνει γεωμετρικά μια μάλλον ταπεινή προσωπική περιουσία, αξιοποιώντας καλά τα καινούρια δίκτυα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Πολιτικοί που συχνά είχαν αφετηρία έναν μικροαστικό αριστερισμό κατάφεραν να αποκτήσουν μέσα στη σεβαστή σοσιαλδημοκρατία τεράστιο εύρος κοσμικών γνωριμιών που μέχρι τότε μονοπωλούνταν από την παλαιότερη κάστα της συντηρητικής δεξιάς.

Πραγματικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος συνυπήρξαν έτσι με τη δημιουργία νέων ελίτ που κάποια από τα μέλη τους σαγηνεύτηκαν από τον πιο ματαιόδοξο (μεγαλο)αστισμό. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ελλάδα. Στην Ιταλία υπήρξε ασυναγώνιστη η μπερλουσκονική δεξιά αλλά και το παλαιό Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε τους καταχραστές του. Στην Ελλάδα είναι γνωστές οι υποθέσεις και οι περιπτώσεις.

Έχει κάποια ερμηνεία αυτό; Μήπως είναι απλώς θέμα επικοινωνιακού θορύβου και υπερβολικής προσοχής, αφού, για την κοινή γνώμη, τα οικονομικά σκάνδαλα των δεξιών θεωρούνται πιο «φυσιολογικά» (μια και οι κεντροδεξιοί έχουν εξαρχής θέσεις φιλικές προς τους επιχειρηματίες και την αγορά);

Η καταγγελία σκευωριών ή η επίθεση στον λαϊκισμό της σκανδαλολογίας ήταν η συνηθισμένη άμυνα των υπό κατηγορία αξιωματούχων. Ειπώθηκε συχνά πως ο φθόνος και η μνησικακία –ή τα συμφέροντα που είχαν απειληθεί– αναζητούσαν ευκαιρία να πλήξουν την ηθική ακεραιότητα του «προοδευτικού δημοκράτη» πολιτικού.

Όμως αυτό το επιχείρημα μάλλον αντέγραφε αδέξια τη μεταφυσική ρητορική της κομμουνιστικής αριστεράς για την ηθική της ανωτερότητα. Ήταν μια χλωμή απόπειρα να κρυφτούν σημαντικές ηθικές και πολιτικές ευθύνες πίσω από το φάντασμα ενός ακροδεξιού εχθρού ή ενός λαϊκιστικού Τύπου.

Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας –ή της κεντροαριστεράς– ήταν πάντα ένας χώρος μεσολάβησης ανάμεσα στα συμφέροντα των χαμηλότερων τάξεων και στο κράτος και βέβαια στους βασικούς θεσμούς του οικονομικού συστήματος.

Η μεσολάβηση, η διαπραγμάτευση και η αναζήτηση συμβιβασμών είναι η καρδιά αυτή της πολιτικής οικογένειας με τα χιλιάδες παρακλάδια. Και ενώ αυτό το στοιχείο μιας κουλτούρας διαλόγων και συμβιβασμού –για τη βελτίωση της ζωής των λαϊκότερων και μεσαίων τάξεων– είχε προσφέρει τόσο πολλά, έφερνε μαζί του σαν βρόμικη σκιά ένα άλλο υπόγειο πλέγμα: μια δικτύωση στο επίπεδο της ατομικής συναλλαγής, της προσωπικής ή παρεοκρατικής εύνοιας.

Η καλή γνώση του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης (και από ανθρώπους που συχνά είχαν υπάρξει αντικαπιταλιστές και ριζοσπάστες στη νεότητά τους) έδινε ένα γνωστικό πλεονέκτημα έναντι των συντηρητικών και κάπως «κολλημένων» δεξιών. Μέσα στη δημοκρατική αριστερά ή στο προοδευτικό κέντρο ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί υπήρχαν διανοητικά και κοινωνικά εφόδια όχι μόνο για τη μεταρρύθμιση του καπιταλισμού, για την εξημέρωσή του (ο καλός σκοπός), αλλά και για την κατάλληλη χρήση των ευκαιριών του.

Ολόκληρες οικογένειες βρήκαν την τύχη τους, πολιτικοί εξασφάλισαν πρόσθετο χρήμα για τις καμπάνιες τους, μια παράλληλη επιχειρηματική σφαίρα αναπτύχθηκε μέσα σε εταιρείες μελετών, σε πρότζεκτ ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έπειτα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η ίδια η προοδευτική και δικαιωματική σφαίρα προγραμμάτων –επιχορηγήσεις, επιτροπές κ.λπ.– έγινε πίστα και γι' αυτές τις ιδιοτελείς ατομικές και παρεοκρατικές αλχημείες.

Όλα αυτά προφανώς γίνονται και σήμερα πατήματα για την κατασυκοφάντηση της σοσιαλδημοκρατίας από αριστερά και δεξιά. Μια πολιτική οικογένεια που δεν συνδέθηκε με το αίσχος των γκουλάγκ και της ιδεολογικής τρομοκρατίας, που βοήθησε στην κοινωνική κινητικότητα και στη δημιουργία μιας πολυάριθμης μεσαίας τάξης, πρέπει να δει και τις δικές της σκοτεινές σελίδες. Δεν βαρύνεται με μαζικά εγκλήματα όπως άλλες εκδοχές της αριστεράς.  

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι μικρό πράγμα αυτή η επίμονη σχέση με τη διαφθορά. Η αηδία που γεννούν κάποιες τέτοιες συμπεριφορές δεν μεταφράζεται σε δημιουργική δύναμη αλλαγής των άθλιων καταστάσεων. Πιο συχνά γίνεται τοξικότητα και περιφρόνηση για τον κοινοβουλευτισμό και τους πολιτικούς. Η σύγχρονη πολιτική δεν έχει ανάγκη κοσμικούς φελλούς (αρσενικούς ή θηλυκούς) και αρπακτικά για να υπάρχει και να έχει κάποιο νόημα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Πώς τα σκάνδαλα επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά

Οπτική Γωνία / Πώς τα σκάνδαλα επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά

Η άποψη ότι υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά διακυβεύματα που κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα, δείχνει να υποτιμά τον δυναμικό τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι πολιτικές και εκλογικές γνώμες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι είναι, επιτέλους, αυτό που λέμε «κέντρο»;

Οπτική Γωνία / Τι είναι, επιτέλους, αυτό που λέμε «κέντρο»;

Το κέντρο δεν κινείται απλώς σε μια λογική ίσων αποστάσεων από την αριστερά και τη δεξιά, δεν συνιστά δηλαδή μια μετριοπαθή έκφρασή τους ούτε και αποτελεί ένα κολάζ των αξιών του παραδοσιακού αυτού δίπολου, αλλά είναι η ιστορική υπέρβασή του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ