Για το δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού, στη Θεσσαλονίκη

Για το δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού, στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
27

 

Χτες ψήφισα για πρώτη φορά στη ζωή μου λευκό. Στις Δημοτικές. Οι υποψήφιοι του Δήμου Καλαμαριάς δεν με ενέπνευσαν τολμώ να πω, παρ' ό,τι έψαξα γι' αυτούς, τους άκουσα σε ντιμπέιτ και γενικά προσπάθησα πολύ να συμπαθήσω πολύ κάποιον απ' αυτούς για να τον ψηφίσω. Τέλος πάντων. 

 

Ένας βασικός λόγος που ήθελα να πάω να ψηφίσω σήμερα ήταν για να ψηφίσω στο δημοψήφισμα, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας ύδρευσης της Θεσσαλονίκης. Χτες βράδυ διάβασα ότι η δικαιοσύνη τόνισε πως απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία μας απ' τους εκλογικούς καταλόγους για οτιδήποτε άλλο πέρα απ' τις κανονικές εκλογές.

Παρ' όλα αυτά σήμερα έξω απ' τα σχολεία υπήρχαν τραπεζάκια με τους εθελοντές, και τις λίστες των εκλογικών καταλόγων και το δημοψήφισμα έγινε κανονικά. 

 

Για το δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού, στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter

 

Δεν είναι νομίζω κάποιο τρομερά επίσημο δημοψήφισμα. Εννοώ ότι δεν αναγνωρίζεται απ' το κράτος και το αποτέλεσμά του δεν θα αναγκάσει την πολιτεία να το λάβει υπόψη του. Με δυο λόγια: δεν είναι δεσμευτικό, είναι συμβολικό. 

 

Έχω γράψει πολλές φορές για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού, και είμαι εναντίον για λόγους που έχω αναλύσει.

 

Ψήφισα λοιπόν ΟΧΙ και το χάρηκα. 

 

Για το δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού, στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter

 

Υπάρχουν όμως καναδυό πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. 

 

Καταρχάς οι κάλπες είναι διάφανες, σε κοινή θέα, στο δρόμο, και τα ψηφοδέλτια όχι μόνο δεν έχουν φάκελο, αλλά γράφουν το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ, με τεράστια κεφαλαία γράμματα που διαβάζονται κι απ' το διάστημα. 

 

Κι έπειτα, ο εθελοντής που κρατούσε το ΝΑΙ και το ΟΧΙ, αντί να σου τα δώσει, σε ρωτούσε ποιο ήθελες, και σου έδινε το αντίστοιχο. (100 στις 100 περιπτώσεις ζητούσαν το όχι). 

Στη δική μου την περίπτωση δεν κατάλαβα τι μου είπε η κοπέλα, και μουρμούρισα ότι δεν την άκουσα καλά. Αυτή μου έδωσε ένα ψηφοδέλτιο του ΟΧΙ, κατευθείαν, και έληξε η ίδια το θέμα. Βρέθηκα με μονάχα ένα ΟΧΙ στα χέρια μου, μπροστά από μια κάλπη γεμάτη με ΟΧΙ - κι έμεινα μετέωρος...

 

Μετά έμαθα κι από γνωστούς μου ότι το πιο συνηθισμένο ήταν να σε ρωτούν ποιο ψηφοδέλτιο θέλεις και να σου δίνουν μόνο αυτό, και μόνο αφού το ζητήσεις ονομαστικά. 

 

Το ξέρω ότι και κρυφή να ήταν η ψηφοφορία, πάλι θα κερδίζαμε με το ίδιο συντριπτικό ποσοστό. Και ελπίζω ότι το κράτος θα ακούσει τη φωνή των πολιτών, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. 

 

Το να ψηφίζεις όμως έτσι, (και πόσω μάλλον σε τραπεζάκια που είχαν κολλημένη την αφίσα "Ψηφίζουμε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού") θυμίζει άλλες εποχές - και άλλες χώρες.

 

Πιστεύω ότι είναι καλό να γίνονται περισσότερα δημοψηφίσματα στο μέλλον, αρκεί όμως να μη θυμίζουν παρωδία εκλογών

 

 

 

ΥΓ. Για την ιστορία, στο τέλος απλώς δίπλωσα στα δύο το ΟΧΙ και το έριξα στην κάλπη...

 

Για το δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού, στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter

 

 

27

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

10 σχόλια
Στη Γαλλια που το ιδιοτικοποιησαν η τιμη πολλαπλασιαστικε και τωρα τελευταια που ξαναμπηκε το κρατος στο παιχνιδι αρχισαν να λογικευονται και παλι καπως τα πραματα. και μιλαμε για χωρα οργανομενη και πιο "σωστη"... φανταστειτε τι θα γινει στην Ελλαδα... ποιο λαμογιο θα βρουνε παλι να χωσουνε μεσα στα πραματα; μετα την τοσο επιτυχημενη ιδιοτικοποιηση του ρευματος δεν ελπιζω σε πολλα.. (αν ηξερα οτι θα εκαναν ελεγχους, οτι θα επελεγαν εναν σοβαρο επιχειρηματια και οτι θα κινουνταν με βαση το δημοσιο συμφερον δεν θα ειχα προβλημα αλλα ετσι....ΟΧΙ)
Κάποιες απαντήσεις στις ερωτήσεις σας (τις βρήκα στο facebook και εμένα προσωπικά με καλύπτουν απόλυτα):1)ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΤΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΚΑΛΠΕΣ; Οι κάλπες είναι αρμοδιότητα του Δήμου και άρα είχαμε τις ίδιες ακριβώς κάλπες με αυτές των Δημοτικών εκλογών.2)ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ ΦΑΚΕΛΟΥΣ; Επειδή οι φάκελοι είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου και προφανώς δεν θα υπήρχαν.3) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ ΠΑΡΑΒΑΝ; Θα είχαμε παραβάν, αφού το Δημοψήφισμα γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου και άλλων φορέων. Όμως με την εγκύκλιο Μιχελάκη στο "και πέντε" απογορεύτηκε η παρουσία μας εντός του προαύλιου χώρου και άρα η χρήση των υλικοτεχνικών υποδομών. Οπου επιχειρήθηκε να στηθεί παραβάν εκτός προαύλιου χώρου, δεν το επέτρεψε ο δικαστικός αντιπρόσωπος ή ο υπεύθυνος αστυνομικός.Έτσι πολλά από αυτά που ορισμένοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως προχειρότητα, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην αποστολή της εγκυκλίου Μιχελάκη μια μέρα πριν. To Δημοψήφισμα είχε ανακοινωθεί από τον Φεβρουάριο...[ΣΧΟΛΙΟ ΑΡΗ: "Γιατί δεν δίνατε και τα δύο ψηφοδέλτια;""..."]
Έξω από το σχολείο όπου ήμουν εγώ, είχαμε μια πολύ αυστηρή -με την καλή έννοια- υπεύθυνη και δίναμε και τα τρία ψηφοδέλτια (συν λευκό). Ωστόσο η πλειοψηφία του κόσμου άρπαζε κατευθείαν το χαρτάκι με το ΟΧΙ και πήγαινε να το ρίξει στην κάλπη χωρίς καν να τσεκάρουμε πρώτα τα στοιχεία τους -φυσικά τους σταματούσαμε. Απ'ότι άκουσα δεν υπήρχε καλή οργάνωση σε άλλα σχολεία, γεγονός που θεωρώ απαράδεκτο.Παρ'όλα αυτά, ήταν μια αξιέπαινη προσπάθεια 11 Δήμων και πολλών εθελοντών που πολεμήθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή από το "επίσημο" κράτος.Ας αγωνιστούμε για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού όσο ακόμα μπορούμε.
Όσο καιρό θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα τέτοιου είδους δήθεν από τα κάτω λαϊκές κινήσεις είναι ό,τι πιο αντιδημοκρατικό έχω δει. Στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορία, στη χειρότερη τραμπουκισμός στην αντίθετη άποψη.
Βρε για την ανάπτυξη γίνονται αυτά, διότι αν δεν ενδιαφερθεί ο πλούσιος μεγαλοεπιχειρηματίας για το καλό μας ποιος θα ενδιαφερθεί; Πάντως πως τολμούν στην Ελλάδα να διοργανώνουν έστω και άτυπο δημοψήφισμα; Να έρθει γρήγορα η Κομισιόν να το ακυρώσει και να ρίξει την κυβέρνηση.
Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το κείμενο. Μήπως θα μπορούσατε να ψάξετε, εαν ήταν δυνατόν σε κάποιον να ψηφίσει και σε άλλες κάλπες 2-3 φορές; (λόγο της χρήσης δημοτικών αντί για εκλογικούς καταλόγους)Απλά ρωτάω, δεν έχω γνώση να έγινε κάτι.Μερικά στοιχεία: 200.000 περίπου οι συμμετοχή για την ΕΑΘ. Πρέπει να είναι 350000 τουλάχιστον οι ψηφίσαντες σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης άρα το πολύ 60% συμμετοχή. Δηλ 36% συνολικά του πλυθησμού της πόλης. Το θεωρώ αρκετά μεγάλη συμμετοχή για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα. Πάντως προσωπικά δεν πιστεύω ότι το "ΝΑΙ" αντιπροσωπεύτηκε (εκτός κάποιων λίγων) και η κάλπη θύμιζε περισσότερο συλλογή υπογραφών. Σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις είχα δει ένα 15-20% υπερ της ιδιωτικοποίησης. Οι λόγοι κάποια σχέσεη θα έχουν με όσα αναφέρεις
Το πρωί πάντως στον Παπαδάκη το ρεπορτάζ έλεγε ότι πήγαιναν και από άλλες περιοχές εκτός δήμου και ψήφιζαν. Όποιος ήθελε δηλαδή. Αν τα πράγματα ήταν έτσι και σε ρώταγε ναι ή όχι είναι κοροϊδία. Από ντροπή μόνο και μόνο δε ζητάς όχι γιατί θα σε πάρουν στο κυνήγι.
ηταν αδυνατον να διπλοψηφισεις, η να ψηφισεις σε λαθος τμημα. το ονομα σου σβηνοταν την ωρα που ψηφιζες και εριχνες στην καλπη το ψηφοδελτιο σου, δεν πλησιαζε ο καθενας να ριχνει μεσα ψηφοδελτια... τα ψηφοδελτια ηταν σε δυο στιβες διπλα στην καλπη και επαιρνες αυτο που ηθελες, και το εριχνες στην καλπη με εποπτεια αυτου που σε σημειωσε. πρωτοφανης συμμετοχη σε ενα σχεδον ανεπισημο εγχειρημα πρωτοβουλιας πολιτων. 98% ηταν τα ΟΧΙ. πηγαιναν πολιτες, που πρωτα εψαχναν το δημοψηφισμα και μετα ασχολουνταν με τις κανονικες εκλογες. οι δημοσκοπησεις ως γνωστον ειναι το πιο κρυο ανεκδοτο. ...μεγαλυτερη αντιπροσωπευτικοτητα της βουλησης των πολιτων περι του θεματος του νερου, δεν νομιζω να εχει επιτευχθει ποτε. μετα το 98 % σε 220000 πολιτες, ολα τα επιχειρηματα μοιαζουν αστεια και οι αστειατορες εμειναν παγωμενοι...
@Double Helix: Ναι ναι, κυκλοφόρησε! Νομίζω αξίζει τα 20$ από GOG :)@Franny: το ότι το όνομα σου σβηνόταν σε μία κάλπη το ξέρω, δεν ξέρω αν σβηνόταν όμως και στις άλλες κάλπες που είχαν το ίδιο δημοτολόγιο ή αν τα είχαν χωρίσει (αλφαβητικά;) και τότε το να διπλοψηφίσεις θα ήταν αδύνατον. Αν ξέρει κάποιος κάτι παραπάνω...@Delusions: Πρέπει να παραδεχτείς ότι θα ήθελε λίγο θάρρος/θράσος για να ρίξει κανείς ΝΑΙ σε μια κάλπη γεμάτη με ΟΧΙ και αφίσες "Ψηφίζουμε ΟΧΙ" και συντοπίτες που βλέπουν τι θα ρίξεις όπως περιγράφει ο κος Δημοκίδης. Δε μίλησε κανείς για βια, νομίζω και ο Άρης έναν κάποιο ψυχαναγκασμό περιγράφει.
Και στη Ιταλία, ψηφίσαμε δυο χρονια πριν σε επίσημο δηλαδή δεσμευτικό δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Φυσικά δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίση του νερού απλώς του τρόπου λειτουργία των υδραγωγείων. Αλλα η "αντι-φιλελεύθερη propaganda το πέρασε σαν δημοψήφισμα εναντια στη ιδιωτικοποίση του νερού. Φυσικά υπερίσχυσαν τα όχι.Το "aποτελεσμα" μετά από το δυο χρονια : η τιμή του νερού αυξήθηκε από τα δημοτικά υδραγωγεία κατά μέσο ορο γύρο στα 150% και τα λειτουργικά τους έξοδα πάνω από 50%, και το 50% του νερού χάνεται στο δρόμο ... από τους τρύπιους αγωγούς Εις υγείαν
Μπορει το στήσιμο του άτυπου δημοψηφίσματος να ηταν εντελώς νηπιακου επιπέδου ομως δεν παύει να δείχνει κατι...οτι τα αγαθά κοινής ωφέλειας πρεπει να μοιράζονται στους πολίτες απο το κράτος.Δε γινεται νερό,ρεύμα,θέρμανση να ειναι αγαθά ιδιωτικής παροχής.Ακομα κι αν κάποιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ιδιωτικοποιηθούν πρεπει μα το κράτος να διατηρεί τον έλεγχο τιμών και παροχών. Δυστυχως ομως στη χώρα μας το κράτος μας εχει αποτύχει παταγωδώς στην διαχείριση υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.Ως κάτοικος Θεσσαλονίκης το μονο που εχω να πω για την ευαθ ειναι το εξής: τέλη σύνδεσης 250€, τελευταίος λόγ/μος 90€(!) και αυτο για τριμελή οικογένεια και διακοπές νερού τον τελευταίο μήνα συνολικά 4 απο 5-6 ώρες η καθεμιά.απεοειδοποιητες φυσικα!Μακαρι να βρεθεί μια λύση συντομα.
Το ψωμί, το γάλα ή το πετρέλαιο δεν είναι αγαθά κοινής ωφέλειας; Στην Ελλάδα συγχέουμε τα αγαθά κοινής ωφέλειας με τις κρατικές επιχειρήσεις. Το κράτος δεν χρειάζεται να κάνει τον επιχειρηματία για να προστατεύσει ένα αγαθό κοινής ωφέλειας, αρκεί να θεσπίσει κανόνες για τη χρήση του. Μπορεί κάλλιστα να υπάρχουν ιδιωτικές εταιρίες και παράλληλα το νερό να είναι φτηνό και προσιτό σε όλους.Άνθρωποι δουλεύουν και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, με ότι συνεπάγεται αυτό. Ας μην αγιοποιούμε τον έναν και να δαιμονοποιούμε τον άλλο.
Το ψωμί και το γάλα και το πετρέλαιο δεν είναι αγαθά κοινής ωφέλειας. Αυτό που είναι δικαίωμα όλων όμως είναι στη διατροφή, στη θέρμανση και τη μετακίνηση και αυτό πρέπει να διασφαλίζει το κράτος.Το νερό όμως είναι αγαθό κοινής ωφέλειας, είναι αναντικατάστατο για πολλές χρήσεις. Όχι πως δεν μπορεί ένα αγαθό κοινής ωφέλειας να παραχθεί από ιδιώτες. Πχ στη Θεσσαλονίκη η μετακίνηση παρέχεται από τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ-στον οποίο δίνονται διπλάσιες επιδοτήσεις ανα επιβάτη απ'ότι στον δημόσιο ΟΣΥ της Αθήνας. Υπάρχει λοιπόν η πιθανότητα πως σε μια χώρα με πανάκριβα τέλη κινητής τηλεφωνίας πχ από ιδιωτικές εταιρείες, όπου οι ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας έφυγαν νύχτα αφήνοντας φέσια η ιδιωτικοποίηση του νερού να οδηγήσει σε πανάκριβα τιμολόγια και σε άμεσες περικοπές σε κακοπληρωτές, είδος όχι σπάνιο τον καιρό της κρίσης. Αλλά βέβαια θα έχουμε την ικανοποίηση πως δεν θα αμοίβονται με καλούς μισθούς αργόσχολοι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά με καλά μερίσματα ιδιώτες ραντιέρηδες.
μα αυτο ακριβως ειπα κι εγω...ακομα κι αν τα αγαθα κοινης ωφελειας δεν ειναι αποκλειστικα κρατικα μπορει ωστοσο το κρατος να ελεγχει τις επιχειρησεις που τα προσφερουν.επισης οσον αφορα το πετρελαιο νομιζω το ανεφερα κι εγω με το γενικοτερο ορο θερμανση.οσον αφορα τα τροφιμα δυστυχως ενω καποια αγαθα ειναι ειδη α ανγης ειναι πολυ δυσκολο να γινει ελεγχος πια...το ελευθεριο εμποριο και η ελευθερη αγορα ειναι τοσο μεγαλης εκτασης που δεν μαζευονται πια.εκτος αν αποφασισει ο καθενας να καλλλιεργει και να παραγει οσα καταναλωνει,πραγμα τουλαχιστοω ουτοπικο.
@AusleanderΌπως είπα άνθρωποι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, άνθρωποι και στον δημόσιο. Κι αν θεωρείς προβληματικό τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, τι να πούμε για το δημόσιο; Νομοθετικές ρυθμίσεις χρειάζονται για τα αγαθά κοινής ωφέλειας. Αλλιώς, ακόμα κι αν παράγονται κρατικά, κανείς δεν βεβαιώνει πως θα είναι φθηνά και προσιτά. Το ηλεκτρικό ρεύμα π.χ. είναι πανάκριβο και φορτωμένο με κάθε λογής (κρατικά) χαράτσια, παρόλο που παράγεται απ' τη ΔΕΗ
@Δον ΙδιώτηΣυμφωνώ, παντού άνθρωποι είναι, απλά στον ιδιωτικό τομέα έχουν στόχο το κέρδος ενώ σε μια ΔΕΚΟ την παροχή υπηρεσίας. Το να έχεις στόχο το κέρδος μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες. Μόνο που στο νερό, επειδή πρόκειται για το απόλυτο φυσικό μονοπώλιο, δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Και τα ιδιωτικά μονοπώλια νερού τείνουν να αυξάνουν τις τιμές και να μην μεταβιβάζουν τις όποιες εξοικονομήσεις προς τους καταναλωτές όπως έχει δείξει η εμπειρία σε Βρετανία και άλλες χώρες. Α, και είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνεις ότι τα τέλη και η φόρη που φορτώνεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με το κόστος του ρεύματος. Το οποίο επιβαρύνεται πολύ περισσότερο από τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις προς τους (ιδιώτες) παραγωγούς ΑΠΕ.
@AuslaenderΔυστυχώς, στην Ελλάδα οι ΔΕΚΟ στόχο τους έχουν πρωτίστως την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων σε αυτές και μετά τις υπηρεσίες στον έλληνα πολίτη. Και, όντας μονοπώλιο, κρατάνε τη κοινωνία όμηρο σε οποιοδήποτε συντεχνιακό αίτημά τους. Δυστυχώς, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ μας έκαναν να προτιμούμε τις ιδιωτικές εταιρίες...
το δημοψήφισμα όπως είπες ήταν συμβολικό και συγκεκριμένα συμβόλιζε ότι αυτοί που το διοργάνωσαν δεν έδιναν πεντάρα ούτε για νόμους ούτε για δημοκρατία. Τους ενδιέφερε αυτό που ενδιαφέρει κάθε Έλληνα, δηλαδή να βάλουν χέρι σε δημόσια περιουσία (περιουσία σημειωτέον ΟΛΗΣ της χώρας και όχι μόνο των κατοίκων της Θεσσαλονίκης): οι πολίτες μη πληρώνοντας για την υπηρεσία της ύδρευσης χωρίς επιπτώσεις [ή τουλάχιστον έτσι τους διαφημίστηκε], οι εργαζόμενοι πληρωνόμενοι χωρίς να παρέχουν υπηρεσία. Κακώς κατά τη γνώμη μου συμμετείχες σε αυτό το αντιδημοκρατικό πανηγύρι και πολύ καλώς η κυβέρνηση θα πουλήσει το νερό και θα έχετε καλύτερη υπηρεσία και λιγότερα παράσιτα, όπως συμβαίνει με 5 εκατομμύρια Αθηναίους εδώ και 10 χρόνια.
"όπως συμβαίνει με 5 εκατομμύρια Αθηναίους εδώ και 10 χρόνια."Εεε, το ξέρεις πως το 61.3% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ το ελέγχει το δημόσιο και πως η ΕΥΑΘ είναι επίσης εισηγμένη στο χρηματιστήριο και έχει ιδιώτες μετόχους, ε;