«Τα πεύκα του Νησιού της Φωτιάς»

«Τα πεύκα του Νησιού της Φωτιάς» Facebook Twitter
3

Αχαλίνωτος ερωτισμός, απόλυτη ομορφιά, ατελείωτα ηλιοβασιλέματα. Αυτός είναι ο κόσμος που απεικονίζεται στο φωτογραφικό πρότζεκτ του Tom Bianchi Fire Island Pines, με σκηνές που εκτυλίσσονται στο ομώνυμο νησί που βρίσκεται νότια του νεοϋορκέζικου Long Island. Το τουριστικό θέρετρο αποτελεί προορισμό για την γκέι κοινότητα από τη δεκαετία του '60. Κάθε καλοκαίρι, γυμνασμένοι άνδρες συνέρρεαν στις παραλίες του νησιού, για ξέφρενα πάρτι, ναρκωτικά και πρωτόγνωρες σεξουαλικές ελευθερίες. Από το 1975 έως το 1983, ο Bianchi απαθανάτισε με μια SX-70 Polaroid αυτές τις ξένοιαστες μέρες. Οι φωτογραφίες παρέμειναν στο συρτάρι για δύο δεκαετίες και τώρα η συλλογή έρχεται στη δημοσιότητα από τον εκδοτικό οίκο Damiani.

Πρόκειται για ένα αισθησιακό, πανέμορφο και βαθιά συγκινητικό ντοκουμέντο μιας κοινωνίας που ζούσε μόνο τη στιγμή, πριν η μάστιγα του AIDS και ο τρόμος γύρω από αυτή σαρώσουν τα πάντα. Μάλιστα, ο Bianchi έχασε το σύντροφό του Daivd από την ασθένεια, καθώς και πολλούς από τους άνδρες που απεικονίζονται στις φωτογραφίες. Γι' αυτό οι εικόνες παρέμειναν ανέκδοτες μέχρι σήμερα, αφού οποιοδήποτε «σκάλισμά» τους ήταν ιδιαίτερα επώδυνο. Τελικά η έκδοσή τους είναι ένας μοναδικός φόρος τιμής, όχι μόνο σε όσους πέθαναν, αλλά και σε έναν τρόπο ζωής που λειτούργησε ως αφύπνιση για πολλούς, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του καλλιτέχνη.

«Τα πεύκα του Νησιού της Φωτιάς» Facebook Twitter
«Τα πεύκα του Νησιού της Φωτιάς» Facebook Twitter
«Τα πεύκα του Νησιού της Φωτιάς» Facebook Twitter
«Τα πεύκα του Νησιού της Φωτιάς» Facebook Twitter
«Τα πεύκα του Νησιού της Φωτιάς» Facebook Twitter
«Τα πεύκα του Νησιού της Φωτιάς» Facebook Twitter
«Τα πεύκα του Νησιού της Φωτιάς» Facebook Twitter
«Τα πεύκα του Νησιού της Φωτιάς» Facebook Twitter
«Τα πεύκα του Νησιού της Φωτιάς» Facebook Twitter
«Τα πεύκα του Νησιού της Φωτιάς» Facebook Twitter

 

[Όλες οι εικόνες είναι από το λεύκωμα Tom Bianchi's Fire Island Pines: Polaroids 1975-1983 των εκδόσεων Damiani]

 

 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025 / Διεθνής Μέρα Τρανς Ορατότητας: 16 χρόνια μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα, η ίδια η ύπαρξη των τρανς και non-binary ανθρώπων δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και διεθνώς – τι ζητά το ΣΥΔ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λονδίνο: Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο και συγκέντρωσε σε χρόνο ρεκόρ τα χρήματα για το ενοίκιο του

Διεθνή / Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο για το ενοίκιο του - Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει οριστικά λόγω των υψηλών ενοικίων - Το τρανσφοφοβικό σχόλιο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο άκουσμα της είδησης
LIFO NEWSROOM
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Βιβλίο / Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Η κυκλοφορία του βιβλίου-ντοκουμέντου «Ανδρικές ομοερωτικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα» πυροδότησε μια συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακόπουλο για έναν «αλλιώτικο» έρωτα, που παρέμενε ισχυρός ακόμα και σε καιρούς όπου κανείς δεν τολμούσε να προφέρει το όνομά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ελένη Ρίζου: «Η δυαδική αντίληψη του φύλου ισχύει μόνο όταν μιλάμε με καθαρά γενετικούς όρους»

Lgbtqi+ / Η πολιτική των «δύο μόνο φύλων» και η αντιπαράθεση με τη Βιολογία

Μια χρήσιμη συζήτηση με την εργαστηριακή γενετίστρια και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Ελένη Ρίζου, για την επιστημονική διάσταση του φύλου και τις πολυπλοκότητες του, από τον βιολογικό του καθορισμό έως τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Lgbtqi+ / «Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Η συγγραφέας, ηθοποιός, αρθρογράφος και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Athens Checkpoint, Ερωφίλη Κόκκαλη, σχολιάζει την «αντι-τρανς υστερία» που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και όχι μόνο, σε σχέση και με την ελληνική πραγματικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ναι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Οπτική Γωνία / «Όχι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Το επικοινωνιολόγ@ Jay Ραΐσης και η κλινική ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγούν γιατί το κοινωνικό φύλο είναι ένα κατασκεύασμα και πώς η ρητορική μίσους κανονικοποιεί και ενδυναμώνει την άσκηση κάθε είδους βίας στην καθημερινότητα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Queer Χόλιγουντ: Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ, ένας μεγάλος έρωτας;

Lgbtqi+ / Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ: Ένας μεγάλος έρωτας ή μόνο φίλοι;

Σε μια εποχή που το Χόλιγουντ απαγόρευε κάθε αναφορά σε οτιδήποτε queer και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις διώκονταν ως κακούργημα στις ΗΠΑ, δύο αχώριστοι κινηματογραφικοί σταρ ζούσαν τη ζωή τους σαν να μη νοιάζονταν για τα σχόλια που γίνονταν γι’ αυτούς.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

3 σχόλια
αυτό που στην Ελλάδα μεταφράζονται ακόμα και τα ονόματα, απλά με ξεπερνά!!!! Και ειδικότερα τοπονύμια!!! Και οι μεταφράσεις είναι (συνήθως) χάλια. Ας σκεφτούμε για μια στιγμή μια τουρίστρια να προσπαθεί να πάει στη Λιβαδειά και να μην την βρίσκει γιατί ο χάρτης της γράφει "Prairie Town". Kαι μετά ξεκινά να πάει στην Τρίπολη, αλλά πάλι δεν την βρίσκει γιατί ο χάρτης της γράφει "Three City place". Και σκέφτεται να πάρει τηλέφωνο τον γνωστό της, αλλά δεν μπορεί κανείς να της βρει τον Γιάννη Παπαλούκα γιατί αυτή τον λέει "Jonn PriestLuke". Και πάει λέγοντας...γιατί αυτή η μανία??? Γιατί να μη σεβαστούμε τα ονόματα των άλλων? Πόσο θα μας άρεσε κανείς να μην γνωρίζει την Αθήνα γιατί όλοι τη λένε "Wise City" πι χι? Δεν θα μπορούσε το άρθρο να αναφέρεται στα "Πεύκα του Φάιαρ Άιλαντ"? Τι θα πάθουμε δηλαδής?????(ουφ, τα είπα και ξέσκασα...)
Ας μην ξεχναμε οτι πολλοι απο αυτους τους υπεροχους αντρες παλεψαν με την ασθενεια και κυριως με τον αποκλεισμο και τις κατηγοριες της συντηρητικης κοινωνιας, ωστε να προχωρησει η ελευθερια και η ισοτητα , ακομα κι αν αυτοι πεθαιναν.Τους το "χρωσταμε" να προχωρησουμε την επελευθερωση, και να πολεμησουμε την ομοφοβια (μια απο τις αιτιες της καθυστερημενης αντιδρασης της τοτε πολιτειας για την ασθενεια του Aids) όπου ακομα παραμενει, και σε ολες τις εκφανσεις της.Και να ξεκαθαρισουμε οτι παρ'ολα οσα ασχημα συμβαινουν σ αυτον τον κοσμο (πολεμοι, πεινα, εκμεταλλευση, δυστυχια), αυτοι οι ανθρωποι μισηθηκαν (και μισουνται) επειδη εκαναν ΕΡΩΤΑ και οχι καποιο εγκλημα βλαπτοντας συνανθρωπους τους...