["ΠΟΠ!"] Depeche Mode > Yazoo > Erasure > Πάλι απ' την αρχή.

Facebook Twitter
0

 

 

 

Και πάλι μαζί

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις που διάβασα τελευταία είναι αυτή της συνεργασίας του Vince Clarke με τον Martin L. Gore. Το γκρουπ τους θα λέγεται VCMG. Όπως δήλωσε ο τελευταίος "Out of the blue I got an email from Vince just saying, 'I'm interested in making a techno album. Are you interested in collaborating?'" και κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία τους πριν από έξι μήνες. Έχουν ήδη ηχογραφήσει το πρώτο τους άλμπουμ, που θα βγει στις αρχές του 2012, ενώ η πρώτη τους κυκλοφορία θα είναι το EP με τον τίτλο Spock στις 13 Δεκεμβρίου.

Βέβαια οι δυο τους δεν είναι καθόλου ξένοι - ξεκίνησαν μαζί την καριέρα τους στους Depeche Mode. Ο Vince Clarke ήταν ο βασικός συνθέτης του συγκροτήματος, αλλά έφυγε από αυτό μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ Speak & Spell το 1981. Η επίσημη δικαιολογία για την αποχώρηση του ήταν οι διαφωνίες του για την πορεία του γκρουπ. Εκείνος ήθελε να διατηρήσουν τους πιο ποπ ήχους που είχαν στο άλμπουμ τους ενώ οι υπόλοιποι θέλανε μια πιο dark κατεύθυνση την οποία όντως ακολούθησε το συγκρότημα μετά.

Εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε ότι πολύ καλά έκανε και έφυγε ο Clarke απ' το γκρουπ, αφού και το ταλέντο του Martin L. Gore (που ανέλαβε την σύνθεση των τραγουδιών των Depeche Mode) ξεδιπλώθηκε και ο Vince Clarke έγραψε μερικά από τα ωραιότερα ποπ τραγούδια για τα γκρουπ τα οποία έφτιαξε στην πορεία.

Σχεδόν αμέσως μετά την αποχώρηση του, ο Clarke δημιούργησε με την Alison Moyet τους Yazoo. Στα δύο χρόνια που ήταν μαζί κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ και είχαν πέντε μεγάλες επιτυχίες μεταξύ των οποίων και τα Only You, Don't Go και Nobody's Diary που ακολουθεί.

Το 1983 ήταν η σειρά των Assembly του γκρουπ που έφτιαξε με τον παραγωγό και ηχολήπτη Eric Radcliffe, ο οποίος είχε συνεργαστεί ξανά μαζί του ως ηχολήπτης στους Depeche Mode και στους Yazoo. Αποτέλεσμα της συνεργασίας τους ήταν ένα μόνο single το Never Never που πήγε στο Νο4 της Μ. Βρετανίας. Τα φωνητικά στο τραγούδι ανήκουν στον Feargal Sharkey των Undertones.

Τέλος το 1985 ο Vince Clarke βρήκε την μούσα του στο πρόσωπο του Andy Bell. Μαζί ως Erasure γνώρισαν τεράστια επιτυχία στα '80ς, '90ς και μικρότερη στα '00ς με τραγούδια όπως τα Sometimes, A Little Respect, Love to Hate You, Always, Ship of Fools κ.α.

Οι Erasure υπάρχουν μέχρι σήμερα και μάλιστα τον προηγούμενο μήνα κυκλοφόρησαν το 13ο άλμπουμ τους το Tomorrow's World. Αυτό είναι το πρώτο single.

Είμαι λοιπόν πολύ περίεργος να ακούσω τι θα έχουν να μας προτείνουν σήμερα, οι δύο παλιοί συνεργάτες, 30 χρόνια μετά από την πρώτη τους συνάντηση στους Depeche Mode. Πάνω-πάνω στο ποστ ήταν η φωτογραφία του τότε.

Κι αυτή είναι του τώρα...

#####

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ