Εις μνήμην Βασιλικής Μαλλιαρού

Εις μνήμην Βασιλικής Μαλλιαρού Facebook Twitter
0
Εις μνήμην Βασιλικής Μαλλιαρού Facebook Twitter

Τα γυρίσματα του ''Εξορκιστή'' ξεκίνησαν στις 14 Αυγούστου του 1972. Λίγες εβδομάδες πριν, ο σκηνοθέτης William Friedkin είχε ανακαλύψει τυχαία σε ελληνικό εστιατόριο της Νέας Υόρκης μία υπέργηρη Ελληνίδα, στο πρόσωπο της οποίας θα είδε προφανώς την καταλληλότερη μητέρα για τον ήρωα του, τον Πατέρα Καρρά - ρόλος ζωής για τον Αμερικανό ηθοποιό Jason Miller που πέθανε από οξύ έμφραγμα το 2001 σε ηλικία 62 ετών.

Το 1972, λοιπόν, η Βασιλική Μαλλιαρού - στους τίτλους τέλους του ''Εξορκιστή'' διαβάζουμε τ' όνομα της ως Vasiliki Maliaros - ήτανε 88 ετών και δεν είχε καμία σχέση με υποκριτική, θέατρο ή κινηματογράφο. Είχε γεννηθεί στις 16 Οκτωβρίου του 1883 στην Αθήνα και από τις αρχές του 20ου αι. είχε ταξιδέψει μαζί με την οικογένεια της στη Νέα Υόρκη, όπου και εγκαταστάθηκαν μόνιμα.

Έχοντας διαβάσει το ομότιτλο μυθιστόρημα του William Peter Blatty, γνωρίζω πως οι ελληνικές αναφορές του συγγραφέα και σεναριογράφου της πιο διάσημης ταινίας τρόμου δεν ήταν τυχαίες.

Παρ' ότι ο Καρράς προέρχεται από μία τυπική ελληνορθόδοξη οικογένεια με μόνους επιζήσαντες τη γριά μητέρα του και τον θείο του, τον αδερφό της, ο ίδιος δεν παρουσιάζεται Ορθόδοξος χριστιανός, αλλά Ιησουίτης και μάλιστα ψυχίατρος. Οι Ιησουίτες, ως γνωστόν, αποτελούν ''τάγμα'' της αυστηρής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, οπότε, δεδομένης της ψυχιατρικής του ιδιότητας, το στοιχείο μιας εσωτερικής σύγκρουσης είναι αναπόφευκτο και εντονότατο.

Κι ας έγραφε κάποτε ο Βασίλης Ραφαηλίδης σε εκείνες τις αλησμόνητες κινηματογραφικές κριτικές του στο ''ΕΘΝΟΣ'' πως είναι...ύποπτο που ο Σατανάς στον ''Εξορκιστή'' ομιλεί ελληνικά. Κι ας έφτασε στο σημείο να ταυτίσει τα ελληνικά δαιμόνια του αμερικανικού ''Εξορκιστή'' εν έτει 1973 με τη χούντα των συνταγματαρχών που μας φορέθηκε εξ Αμερικής. Ραφαηλίδης ήταν αυτός, ότι ήθελε έγραφε, γι' αυτό κι εγώ που τον είχα δάσκαλο ένα φεγγάρι στην κινηματογραφική σχολή, δεν τη χόρταινα την παρέα του και τις κουβέντες του.

Η Βασιλική Μαλιαρού εμφανίζεται σε αρκετές σκηνές του ''Εξορκιστή'' και είναι συγκλονιστική. Επιβλητική, κάτι μεταξύ ηρωίδας οικογενειακού δράματος και ταινίας μεταφυσικού τρόμου, όπως σαφώς ήταν ο ''Εξορκιστής''. Η ''ξεδοντιασμένη'' γέρικη γυναικεία φωνή της στα χείλη της 12χρονης δαιμονισμένης Linda Blair, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ πιο τρομαχτική κι από τη φωνή του δαίμονα Παζούζου, της ηθοποιού δηλαδή Mercedes Mc Cambridge.

Εις μνήμην Βασιλικής Μαλλιαρού Facebook Twitter

Η σκηνή όπου την επισκέπτονται στο ψυχιατρικό άσυλο ο Father Karras με τον θείο του, τον διεθνή Έλληνα Τίτο Βανδή, τονίζει ουσιαστικά τις άρρηκτες και μάλλον τις ''too much greek'' σχέσεις μεταξύ των ομογενών Ελλήνων. Κι όταν η Μαλιαρού λέει στον γιο της ''Φύγε, δεν είσαι το παιδί μου'' βλέπουμε κανονικό ντοκιμαντέρ και όχι στημένη sequence.

Εις μνήμην Βασιλικής Μαλλιαρού Facebook Twitter

Εν ολίγοις, ευφυέστατος ο Friedkin που την τσίμπησε την Ελληνίδα γιαγιά από το εστιατόριο - αυτό θα πει casting! Και τυχερός, επίσης, που πρόλαβε να ολοκληρώσει τις δικές της σκηνές μέσα στο 1972.

Διότι η καημένη η Vasiliki Maliaros δεν πρόλαβε καν να δει τον εαυτό της στη μεγάλη οθόνη. Πέθανε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης στις 9 Φεβρουαρίου του 1973, σε ηλικία 89 ετών. Τα δε γυρίσματα της ταινίας διήρκησαν μέχρι τον Μάιο εκείνης της χρονιάς. Προηγουμένως, είχε ήδη ''πεθάνει'' μεσ' στην ταινία και ο δαίμονας χρησιμοποίησε τη φωνή της για να βάλει σε πειρασμό τον άκαρδο ιερέα γιο της που την είχε παραπετάξει στο ίδρυμα.

Και κάτι ακόμη: Ο ''Εξορκιστής'' προβλήθηκε στην Ελλάδα το φθινόπωρο του ΄73 και οι άνθρωποι έκαναν ουρές έξω από τους κινηματογράφους με τις ομπρέλες τους, ενόσω έβρεχε καταρρακτωδώς.

Υπάρχει ακόμη κι ένας άλλος χαρακτήρας, υποβαθμισμένος στο φιλμ. Πρόκειται για τον Carl, τον Γερμανό οικονόμο του σπιτιού της Ellen Burstyn. Στο βιβλίο του Blatty, ο Σατανάς τον βάζει επίσης σε πειρασμό. Του θυμίζει πως ήταν Ναζί και πως είχε κατασφάξει κόσμο, γι' αυτό να μην ασχολείται με Εσταυρωμένους και σύμβολα του Καλού. Στην ταινία του Friedkin ο Karl εμφανίζεται ελάχιστα και η μοναδική στιγμή που καταλαβαίνουμε το ναζιστικό παρελθόν του είναι όταν τον αποκαλεί ''χασάπη'' ο μποέμ σκηνοθέτης - φίλος της Burstyn.

Τέλος πάντων, για να μην κάθομαι τώρα και γράφω διατριβή ολόκληρη για τον ''Εξορκιστή'', αφιερώνω το post τούτο στη μνήμη της Βασιλικής Μαλιαρού, μίας παντελώς άγνωστης Ελληνίδας της ομογένειας, που σφράγισε κυριολεκτικά μία θρυλική ταινία τρόμου και φρίκης στο λυκόφως της ζωής της. Η Μαλιαρού αν ζούσε σήμερα θα ήταν 130 ετών...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ