Η Μπέττυ Χαρλαύτη κάνει δικό της τον Μιχάλη Σουγιούλ

Η Μπέττυ Χαρλαύτη κάνει δικό της τον Μιχάλη Σουγιούλ Facebook Twitter
0
Η Μπέττυ Χαρλαύτη κάνει δικό της τον Μιχάλη Σουγιούλ Facebook Twitter

Την ερμηνεύτρια Μπέττυ Χαρλαύτη τη γνώρισα το περασμένο καλοκαίρι ως συνεργάτιδα της Μαρίας Φαραντούρη σε ντουέτα Θεοδωράκη - Χατζιδάκι που αντάλλαξαν οι δυο τους μπροστά στο κοινό.

Από την πρώτη στιγμή θεώρησα πως δεν πρόκειται για ακόμη μία έντεχνη, καλή καθ' όλα, τραγουδίστρια, αλλά για μία καλλιτέχνιδα που αντιμετωπίζει το τραγούδι με άποψη και φροντίζει να του δίνει το προσωπικό της στίγμα.

Η Μπέττυ Χαρλαύτη κάνει δικό της τον Μιχάλη Σουγιούλ Facebook Twitter

Αυτό, πέρα από άποψη, είναι και θέμα ταλέντου ή έστω χαρίσματος, ακόμη και ζωτικής ανάσας, αν θέλετε, διότι υπάρχουν τραγουδιστές και τραγουδιστές: Αυτοί που αρέσκονται και πιθανώς επαναπαύονται σε φωνητικές επιδείξεις κι αυτοί που το τραγούδι αποτελεί επέκταση της ίδιας της αναπνοής τους.

Στη δεύτερη κατηγορία είμαι πεισμένος πως ανήκει η Μπέττυ Χαρλαύτη, πάντα σοβαρή, φαινομενικά εσωστρεφής, που όμως μεταβάλλεται κάθε φορά επί σκηνής. Βρίσκει έτσι τον τρόπο της να περάσει το τραγούδι σε όσους την ακούν και τη βλέπουν και να γίνει φορέας ακριβών εικόνων, ήχων και συναισθημάτων.

Η Μπέττυ Χαρλαύτη κάνει δικό της τον Μιχάλη Σουγιούλ Facebook Twitter

Τα συναισθήματα είναι δεδομένα με την τωρινή δισκογραφική της εξόρμηση: Ποια νά'σαι συ ο τίτλος, δώδεκα τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ, απ' αυτά που αν και έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τη δημιουργία τους, όλο και επιστρέφουν με κάποιο τρόπο στη ζωή μας.

Πόσοι καλλιτέχνες, λόγου χάριν, δεν εντάσσουν το κομμάτι Ας ερχόσουν για λίγο των Μιχάλη Σουγιούλ - Μίμη Τραϊφόρου στις ζωντανές εμφανίσεις και στους δίσκους τους; Πόσοι, επίσης, δεν ανατρέχουν συχνά στο λεγόμενο αρχοντορεμπέτικο για να αυξήσουν με τον πιο υγιή τρόπο την αδρεναλίνη του κοινού τους;

Απ' την άλλη, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της ρετρό παρελθοντολαγνείας και της άποψης ότι το σημερινό, το καινούργιο και το φρέσκο στερείται ιδεών και αισθητικής. Συχνά είναι μία λάθος άποψη αυτή, μάλλον συντηρητική, η οποία έως και σκοπιμότητες εξυπηρετεί.

Η Μπέττυ Χαρλαύτη κάνει δικό της τον Μιχάλη Σουγιούλ Facebook Twitter

Πως, λοιπόν, να τραγουδήσεις Μιχάλη Σουγιούλ εν έτει 2013, δίχως να χαρακτηριστείς παλαιομοδίτης; Ακούστε το cd Ποια νά'σαι συ της Μπέττυς Χαρλαύτη και θα σας λυθούν όλες οι απορίες. Μέσα σ' αυτό, η Χαρλαύτη δεν αρκέστηκε στην καλή φωνή της και στην αντίστοιχη καλή ερμηνεία της, αλλά χρεώθηκε την αναδημιουργία - θα έλεγα - του υλικού εξ ημισείας με τον ενορχηστρωτή της, Γιώργο Σχοινά.

Κι ενώ τα τραγούδια του Σουγιούλ προσφέρονται εκ φύσεως για...jazzy αλλοιώσεις, αυτό που επιτεύχθηκε είναι, ναι μεν, να γίνουν jazz, χωρίς όμως να προδοθεί ή να αλλοιωθεί ο αμιγώς τραγουδιστικός πυρήνας τους: Υπάρχουν δηλαδή απ' τη μια το απαραίτητο μπουζούκι, το πιάνο και το ακορντεόν, απ' την άλλη ωστόσο δεσπόζει ο ήχος του σαξοφώνου, του μπάντζου, του μπάσου και των ντραμς. Όταν μάλιστα βλέπουμε ή, σωστότερα, ακούμε και δεξιοτέχνες μουσικούς πίσω απ' αυτά τα όργανα, σαν τον Λευτέρη Πουλιού, τον Νίκο Καπηλίδη, τον Μιχάλη Σιδηρόπουλο, τον Στέλιο Βαρβέρη, τον Αντώνη Τζίκα, τον Μιχάλη Δανιά και φυσικά τον ενορχηστρωτή Γιώργο Σχοινά, το αποτέλεσμα - δε μπορεί - θά'ναι καλό!

Δεν θα το πίστευα ότι θα ξανάκουγα το περίφημο Βρε Μανώλη τραμπαρίφα και, έτσι όπως το τραγουδάει η Χαρλαύτη με τη μπάντα της, ο νους μου δεν θα πήγαινε σε πλάνα ασπρόμαυρων ελληνικών ταινιών του 1950 και του ΄60, αλλά σε μία κούρσα με ταξί στη σύγχρονη Αθήνα, όπου εικόνες σαν αυτές του τραγουδιού (όλη μέρα εργασία, κούραση κι ορθοστασία) φαντάζουν μεσ' στην ανεργία του κόσμου ως τραγική ειρωνεία, αν μη τι άλλο.

Η Μπέττυ Χαρλαύτη κάνει δικό της τον Μιχάλη Σουγιούλ Facebook Twitter

Αυτό το χάρισμα έχει η Μπέττυ Χαρλαύτη! Να αγγίζει ένα τραγούδι ήδη δοκιμασμένο, εστεμμένο, μέσα στα χρόνια και να το παρουσιάζει ως κάτι πρωτοφανέρωτο και ολότελα δικό της. Έτσι, σα να γράφτηκε για τη φωνή της σε α΄ εκτέλεση και σα να αποτελεί ένα ολόδροσο φρούτο από το δέντρο της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς του περασμένου αιώνα!

Η Μπέττυ Χαρλαύτη κάνει δικό της τον Μιχάλη Σουγιούλ Facebook Twitter

 

* Το κείμενο αυτό θα διαβάσω σήμερα το βράδυ στην παρουσίαση του άλμπουμ Ποια νά'σαι συ της Μπέττυς Χαρλαύτη, στο Polis Art Cafe, στη Στοά του Βιβλίου. Μεγάλη μου τιμή που θα μοιραστώ το πάνελ με την κόρη του συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ και με τον καλό μου φίλο και καλό παραγωγό του Δευτέρου Προγράμματος, Σιδερή Πρίντεζη. Αμέσως μετά η Χαρλαύτη με τους μουσικούς της θα αποδώσουν live τα τραγούδια του cd. Σας περιμένουμε στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, στις 20.00 με ελεύθερη είσοδο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ