Το 52ο ΦΚΘ σε 10 στιγμές (1ο μέρος)

Facebook Twitter
0

Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τελείωσε χθες. Ζητήσαμε από φίλους και γνωστούς που το παρακολούθησαν φανατικά να μας γράψουν τα 10 αγαπημένα τους στιγμιότυπα από τη φετινή διοργάνωση. Σήμερα τα αγόρια.

Γιάννης Σαχανίδης: 7 χρόνια φεστιβαλιστής, ξενύχτησε για να φτιάξει το πρόγραμμα με τις ταινίες που ήθελε να δει, ξέρει απ' έξω τον κανονισμό της IFFPA, @ZlatkoGR

- Ασοσιέσιονς. Στρίκτλι προχίμπιτιντ. Σσσσούτινγκ.

- Πρόγραμμα. Όλα έτσι ξεκινάνε: Πρώτα διαβάζεις περιλήψεις. Σημειώνεις αυτές που σου κουνάνε χέρια και πόδια χοροπηδώντας και σου φωνάζουν "δες με". Βλέπεις τι ώρες και σε ποιες αίθουσες παίζονται. Προσπαθείς να λύσεις το γόρδιο δεσμό του να δεις όσες περισσότερες μπορείς. "Μα δε μου χωράει πουθενά ο Κασοβίτς, κάτσε, θα βγάλω μια Σορεντίνο." Χαμός.

- Cineκάρτα. Κοίτα, βασικά εγώ είδα 34 ταινίες και πλήρωσα 50€. Να ξέρετε εκεί στο Φεστιβάλ πως σας έκλεψα. Και σκοπεύω να συνεχίσω με τα ίδια 50€ να σας κλέβω και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

- Κοινωνικότητα. Οι Φεστιβαλιστές συνομιλούν μέσα και έξω από τις αίθουσες, ανταλλάσουν απόψεις για τις ταινίες, κάνουν προτάσεις, σχολιάζουν τους συντελεστές, διασκεδάζουν μαζί στα πάρτι. Για 10 μέρες αυτή η πόλη αυξάνει την εξωστρέφειά της στα επίπεδα που όλοι θα θέλαμε να είναι και στις υπόλοιπες 355.

- Πολύς κόσμος. Με 91% πληρότητα στις αίθουσες πέρυσι, δεν πίστευα πως μπορεί να βρεθούν ακόμη περισσότεροι σινεφίλ σε Ολύμπιον και Λιμάνι, όμως πάω στοίχημα πως φέτος το ποσοστό ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Μάλλον θέλουμε περισσότερες αίθουσες, προβολές ή μέρες στο 53ο. Ή να γίνεται κάθε μήνα.

- Καφές μέσα στην αίθουσα. Μεγάλη χαρά! Μέχρι να καταλάβω πως το εμπάργκο είχε σπάσει, έκρυψα τον πρώτο μέσα στην τσάντα.

- Τουήτερ. Φέτος συμμετείχαν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά στο #tiff52, γράφoντας τις απόψεις τους για τις ταινίες και δίνοντας παλμό από τα σημεία του Φεστιβάλ. Kudos.

- Το κουβάρι του Poulet aux prunes ξετυλίγεται σε ένα αριστουργηματικό 10λεπτο φινάλε, με τη μουσική του Olivier Bernet. Η κορύφωση της οργής του Bruno στο Beast. Μαθήματα πώλησης από τον Marcel του Le Vendeur. Το garçon tam-tam στο θέατρο σκιών του Ocelot στο Les contes de la nuit. Η διαδρομή του Joseph από το θυμό προς την εσωτερική ηρεμία στο Tyrannosaur. Η άψογη ατμόσφαιρα στη Δανία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στο Flammen & Citronen. Ταινίες, σκηνές, εικόνες.

- Αποθήκη Γ. Πάντα όμορφη, πάντα γεμάτη, πάντα κέντρο του Φεστιβάλ. Τα πάρτι, οι συναυλίες, οι συνεντεύξεις τύπου γίνονται εδώ αλλά το βασικότερο είναι ο κόσμος που πίνει τον καφέ ή τη μπύρα του στα κενά μεταξύ των προβολών του. Θα βρεις συντελεστές των ταινιών, επισκέπτες, δημοσιογράφους, όλους. Ε και μένα.

- Post Festival Depression Disorder ή αλλιώς PFDD. Αυτό που σε πιάνει μόλις ανάψουν τα φώτα, μετά το τέλος της τελευταίας σου προβολής. Γιατί αγαπάμε Φεστιβάλ και μας λείπει μετά από 10 υπέροχες μέρες. Ραντεβού στο επόμενο!


Δημήτρης Δημητρακόπουλος: 5 χρόνια φεστιβαλιστής, την πρώτη μέρα των τηλεφωνικών κρατήσεων έκλεισε γύρω στα 200 εισιτήρια, σχολίασε όλες τις ταινίες που είδε στο blog του, The Original DimitrisDX, @dimitrisdx.

10 μέρες Φεστιβάλ, 10 αναμνήσεις ενός μανιασμένου δεκαημέρου σε τυχαία σειρά.

- Το μεγαλύτερο inside joke του φεστιβάλ, ο Εστέητεντ Μπαϊλώ, ο δικός
μας Αδέκαστος Μπάρας. Μόλις δεις το εισαγωγικό αντιπειρατικό βίντεο
κάθε προβολής θα καταλάβεις.

- Η Νεράιδα με τα Χάδια και το Γκαρσόν Ταμ-ταμ. Μισέλ Οσελό, πες μας
κι άλλες Ιστορίες της Νύχτας.

- Η Joslyn Jensen παίρνει την κιθάρα της και τραγουδά στην κάμερα του
Without. Μια ιστορία κλεισμένη στις νότες μιλάει απευθείας στην
καρδιά.

- Οι σινεφίλ σκύλοι που κοιμούνται στα καθίσματα των φουαγιέ,
περιμένουν στην ουρά των εισιτηρίων, τριγυρνούν μέσα στο ticket box.
Διότι στην Θεσσαλονίκη όλοι πάνε φεστιβάλ.

- To τελευταίο δεκάλεπτο του Poulet aux prunes (Κοτόπουλο με
Δαμάσκηνα) των Satrapi και Perronaud. Ο λόγος που πηγαίνουμε σινεμά.

- Μια δεκάχρονη προσπαθεί να αποπλανήσει τον μεγαλύτερο ξάδερφό της. Οι "Μαϊμούδες" δίνουν νέα διάσταση στον ορισμό του "άβολου"

- Η επιστροφή της προβολής-έκπληξης, το Cafe de Flore για φέτος, που
μας πρόσφερε την απόλυτα διχαστική ταινία του φεστιβάλ. Το τουήτερ
χωρίστηκε στα δύο.

- Η Fernanda από το SuperClásico, ένα όνομα, μια ιστορία, μία έκπληξη
κάτω από την στολή της υπηρέτριας.

- Το αγαπημένο παρέακι. Εσείς που τρέχαμε από αίθουσα σε αίθουσα
αλληλοκρατώντας μας θέσεις. Ξέρετε ποιοι είστε. Μαζί τα είδαμε.

- Το χαμόγελο στα χείλη μετά την τελευταία προβολή. Το φεστιβάλ
τέλειωσε, τα Χριστούγεννα έρχονται.

+

Όλες οι βραβεύσεις του φεστιβάλ βρίσκονται εδώ.


(αύριο μας γράφουν τα κορίτσια..)


0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ