Με τη Vitavit Premium δεν κερδίζεις απλά χρόνο αλλά και κάθε battle μαγειρικής
Η αλήθεια είναι ότι δεν με λες και αρχάρια στη μαγειρική. Μου άρεσε πάντα να μαγειρεύω, στην αρχή αντιγράφοντας τις πιο απλές συνταγές της μαμάς μου και στη συνέχεια συνδυάζοντας τις με συμβουλές φίλων και ιδέες που έπαιρνα από πιάτα εστιατορίων.
Περνάω πολλές ώρες στην κουζίνα μου, μαγειρεύοντας και ακούγοντας μουσική στα ακουστικά, κάνοντας πειραματισμούς και δοκιμάζοντας νέα πιάτα.
Το μοναδικό πράγμα που θα άλλαζα στη μαγειρική μου είναι ο χρόνος. Γιατί, ενώ πράγματι απολαμβάνω τη διαδικασία, πολλές φορές θέλω απλώς «να τελειώνω» για να βάλω καμιά σειρά ή να δω τους φίλους μου.
Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος που συνήθως αποφεύγω τα φαγητά κατσαρόλας, αυτά που λέμε «μαμαδίστικα»: γιατί όσο ωραία είναι, άλλο τόσο χρονοβόρα αποδεικνύονται. Γιατί όπως και να το κάνουμε, ώσπου να μαλακώσει το κρέας, να «πιεί τα ζουμιά του» και να μελώσει θα είχα κάνει πέντε διαφορετικές δουλειές που εκκρεμούν.
Έτσι λοιπόν, είχα «εξορίσει» τα φαγητά κατσαρόλας στα σαββατοκύριακα. Ώσπου άκουσα τον Dave in Athens να μιλά για ένα κοκκινιστό που έφτιαξε στο πι και φι και βγήκε τέλειο. Όταν τον ρώτησα τι κατσαρόλα έχει, μου απάντησε ότι χρησιμοποιεί χύτρα ταχύτητας, η οποία «του έχει λύσει τα χέρια!».
Εγώ δεν πείστηκα και έτσι κανονίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες ένα cooking battle. Η τελική αποστολή; «Μοσχαράκι λεμονάτο με ρύζι, ο πιο γρήγορος κερδίζει!».
Όταν φτάσαμε στο πεδίο της μάχης, δηλαδή την κουζίνα, άρχισα να αγχώνομαι. Ο Dave δεν αστειευόταν -είχε έρθει με τη χύτρα Vitavit Premium της Fissler, που εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχει συνδέσει το όνομα της με τις premium χύτρες ταχύτητας. Μαγειρεύοντας με χύτρα ταχύτητας, γλιτώνεις σημαντικό χρόνο μαγειρέματος, αφού η υψηλή πίεση που συσσωρεύεται στην ερμητικά κλειστή χύτρα ταχύτητας αυξάνει το σημείο βρασμού του νερού. Μπορεί δηλαδή κανείς να μαγειρέψει σε υψηλές θερμοκρασίες από 110 έως 116°C και να εξοικονομήσει έως και 70% του χρόνου που θα έκανε με μια συμβατική κατσαρόλα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μαζί με χρόνο εξοικονομείς και ενέργεια κατά 50%!
Ήξερα ότι θα ήταν δύσκολο να κερδίσω, αλλά προσπάθησα να μην χάσω τις ελπίδες μου. Το σήμα δόθηκε και ξεκινήσαμε να κόβουμε τα υλικά μας και να μαγειρεύουμε. Αλλά όσο περνούσε η ώρα, έβλεπα ότι η μάχη ήταν χαμένη. Η Fissler τσιγάρισε το κρέας στο πι και φι και η κουζίνα μοσχομύρισε -την ίδια στιγμή εγώ περίμενα ακόμα να ροδίσει το κρεμμύδι, αλλά προσπαθούσα να το παίξω άνετη.
Όταν τελείωσε, έκανα μια τελευταία προσπάθεια για τη νίκη. «Η γεύση μετράει» του είπα, ελπίζοντας ότι το φαγητό θα ήταν άνοστο. Και όμως, αν και δεν ήθελα να το παραδεχτώ, ήταν πεντανόστιμο!
Για να μη νομίζετε όμως ότι ο Dave είναι καλύτερος μάγειρας από εμένα, χρειάζεται να ξέρετε λίγο περισσότερα για το «όχημα» που έφερε μαζί του. Εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας, το μαγείρεμα στη Vitavit της Fissler, προσφέρει περισσότερες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία σε λιγότερο χρόνο. Το οξυγόνο που διοχετεύεται έξω από τη χύτρα δεν φροντίζει απλώς να διατηρούνται οι βιταμίνες, οι ανόργανες ύλες και τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και το χρώμα και το άρωμα του φαγητού. Έχασα, δηλαδή, και στο κομμάτι της παρουσίασης!
Αφού το battle ολοκληρώθηκε και βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πιάτο με καλομαγειρεμένο, αχνιστό φαγητό, έβαλα τον εγωισμό μου στην άκρη και συνειδητοποίησα το εξής: με μια χύτρα σαν τη Vitavit Premium της Fissler θα μπορούσα επιτέλους να μαγειρεύω τα αγαπημένα μου «μαμαδίστικα» φαγητά χωρίς να περάσω ώρες στην κουζίνα.
Η συγκεκριμένη χύτρα, μάλιστα, έχει 4 βαθμίδες μαγειρέματος, με την τρίτη να δημιουργεί πεντανόστιμο μοσχαράκι κοκκινιστό σε λιγότερο από 30 λεπτά. Η τέταρτη βαθμίδα ενδείκνυται για μαγείρεμα στον ατμό: μια λειτουργία χωρίς πίεση για απαλό μαγείρεμα που κάνει περιττή τη χρήση του ατμομάγειρα. Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις την χύτρα ταχύτητας και ως συμβατική κατσαρόλα-οπότε έχεις δύο σε ένα!
Για να μην αναφερθώ στα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως τον δείκτη κλειδώματος (αυτό το «κλακ» που έκανε συνέχεια ο David κλείνοντας τη χύτρα), τη βάση Cookstar που είναι κατάλληλη για όλες τις εστίες και εξασφαλίζει την καλύτερη απορρόφηση, κατανομή και διατήρηση της θερμότητας, αλλά και τη βοηθητική λαβή για ασφαλές κράτημα. Έχει και άλλα, αλλά αυτά θα τα ανακαλύψω σιγά σιγά, αφού έχασα μεν στο battle με τον Dave, αλλά δεν σκοπεύω να συνεχίσω να χάνω χρόνο και ενέργεια.
Από εδώ και στο εξής θα μαγειρεύω κι εγώ με τη Vitavit Premium της Fissler και θα καλέσω τον Dave σε δεύτερο battle επί ίσοις όροις. Αυτή τη φορά, θα τον κερδίσω σίγουρα!
Eυχαριστούμε το OZ 37 Gastronomy Studio για τη φιλοξενία.