Γεύση, δημιουργικότητα και μερικοί από τους καλύτερους barista της Ελλάδας στο Lavazza Barista Challenge
Η τρίτη έκδοση του διαγωνισμού ανέδειξε ως «Καλύτερο Εθνικό Barista» τον Γιώργος Νικολόπουλος, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Πρωτάθλημα Lavazza.
ADVERTORIAL
Ταχύτητα, δημιουργικότητα, τεχνικές brewing και ο «τέλειος espresso»: αυτά είναι μόνο μερικά από τα οποία περιελάμβανε ο τελικός του Lavazza Barista Challenge που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου, στο Create Athens, στην Αθήνα.
Οι πιο ταλαντούχοι barista της ελληνικής σκηνής συγκεντρώθηκαν στην τρίτη έκδοση του μεγάλου διαγωνισμού Barista Challenge National Finals προκειμένου να δείξουν τις δυνάμεις, τη δημιουργικότητα και την αφοσίωσή τους στην παρασκευή καφέ και να κερδίσουν τον τίτλο του νικητή.
Η Lavazza, που έχει συνδέσει το όνομά της με τον ιταλικό καφέ, ανέλαβε τη διοργάνωση αυτού του διαγωνισμού διπλής φάσης, που δεν ανέδειξε απλώς το εγχώριο ταλέντο στην παρασκευή καφέ αλλά του έδωσε και την ευκαιρία να προβληθεί στη διεθνή σκηνή των coffee makers.
Η πρώτη φάση της διοργάνωσης, περιελάμβανε τον προκαταρκτικό διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν 35 barista. Από αυτούς ξεχώρισαν 10, οι οποίοι πέρασαν στη δεύτερη φάση, τους Εθνικούς Τελικούς.
Εκεί, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν. Οι barista έπρεπε να προκαλέσουν ο ένας τον άλλο, δημιουργώντας ο καθένας μια δική του, μοναδική συνταγή Barista Signature. Χρειάστηκε να επιστρατεύσουν όλη την εφευρετικότητα, τα τεχνικά skills αλλά και τη γνώση τους ώστε να δημιουργήσουν έναν γευστικό καφέ που θα έκανε τη διαφορά. Κάθε συνταγή έπρεπε να περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν espresso, ενώ οι 10 φιναλίστ μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν όποιον καφέ από τη σειρά Lavazza ήθελαν.
Στο τέλος, οι δημιουργίες τους αξιολογήθηκαν από μια επιτροπή έμπειρων κριτών -την Τεχνική Επιτροπή και την Επιτροπή Αισθήσεων -τα μέλη της οποίας ήταν πρώην διαγωνιζόμενοι και κριτές στα Πρωταθλήματα καφέ SCA. Η ψηφοφορία που ανέδειξε τους νικητές βασίστηκε σε ένα σύστημα αξιολόγησης με κριτήρια την οργάνωση, τις τεχνικές δεξιότητες, τη γεύση, την παρουσίαση και τη συνολική δημιουργικότητα.
Μετά από δοκιμές και λεπτομερή αξιολόγηση, είχε έρθει η στιγμή να ανακοινωθούν οι τρεις πρώτες θέσεις. Η ιδιαίτερη συνταγή «La Via Perfetta» κέρδισε την επιτροπή και ανέδειξε τον Γιώργο Νικολόπουλο ως «Καλύτερο Εθνικό Barista». Τη δεύτερη και την τρίτη θέση, κατέκτησαν ο Τάκης Κατσαφάρος και ο Γιώργος Μαρκούλης.
Ο «Καλύτερος Εθνικός Barista», Γιώργος Νικολόπουλος, βραβεύτηκε για την εξαιρετική του απόδοση τόσο στην Τεχνική όσο και στην Επιτροπή Αισθήσεων, ενώ η συνταγή του ενέπνευσε τους κριτές και απέδειξε ότι στα σωστά χέρια η παρασκευή καφέ μετατρέπεται σε αληθινή τέχνη.
Οι επιδόσεις του εξασφάλισαν στον Γιώργο Νικολόπουλο το «χρυσό» εισητήριο για το Τορίνο, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Διεθνείς Τελικούς του Barista Challenge, μέσα στο 2025. Εκεί, θα διαγωνιστεί με κορυφαίους baristas από χώρες όπως η Πολωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
«Έχουμε εντυπωσιαστεί από την απίστευτη δεξιότητα, τη δημιουργικότητα και το πάθος που είδαμε στους φετινούς Εθνικούς Τελικούς», δήλωσε ο Διονύσης Μουστής, Lavazza Capabilities Manager. «Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι κορυφαίοι baristas της Ελλάδας παρουσίασαν την τέχνη τους και την αγάπη τους για τον καφέ. Το Lavazza National Barista Challenge επαινεί το έργο όλων των baristas. Αντιπροσωπεύει μια αληθινή γιορτή της κουλτούρας του καφέ και της αφοσίωσης στην τέχνη της παρασκευής καφέ».
Για άλλη μια φορά, το Lavazza Barista Challenge απέδειξε τη δέσμευσή του να προωθεί την κουλτούρα του καφέ στην Ελλάδα, αφενός αναδεικνύοντας τους πιο ταλαντούχους baristas της χώρας αλλά και προβάλλοντας την καινοτομία και τις δεξιότητές τους σε διεθνές επίπεδο.