Ισότιμη πρόσβαση στις τέχνες και τον πολιτισμό, σήμερα και κάθε μέρα
Η 3η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ. Τη συμπερίληψη των οποίων πρέπει να σκεφτόμαστε κάθε μέρα, όπως κάνει και η Alpha Bank μέσα από ουσιαστικές δράσεις που στηρίζουν την κοινωνία και τους πολίτες.
ADVERTORIAL
Ζούμε σε μια κοινωνία και έναν κόσμο δομημένο με τρόπο που κατά γενική ομολογία δεν είναι φιλικός προς τα Άτομα με Αναπηρία. Από τους δρόμους που περπατάμε, μέχρι κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που συχνά δεν περιλαμβάνει τις εναλλακτικές που αφορούν τα εκάστοτε ΑμεΑ, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα άτομα αυτά νιώθουν αποκλεισμένα.
Τα ΑμεΑ αξίζουν όμως ίση πρόσβαση στα πάντα. Και η 3η Δεκεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία έρχεται κάθε χρόνο για να μας το υπενθυμίσει λίγο περισσότερο.
Υπάρχουν βέβαια εταιρείες και οργανισμοί που μέσα από διάφορες ωφέλιμες κοινωνικές δράσεις τους προσπαθούν ολόκληρο τον χρόνο να φέρουν διάφορες πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας ένα βήμα πιο κοντά στα ΑμεΑ. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και η Alpha Bank που τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα που στοχεύουν στην ισότιμη πρόσβαση όλων στην οικονομία και την κοινωνία.
Η τέχνη κι ο πολιτισμός, όσο κι αν ενίοτε αντιμετωπίζονται ως «πολυτέλεια» θα πρέπει να είναι δύο πεδία ανοιχτά σε κάθε πολίτη. Έτσι, με σύνθημα το «Σινεμά για Όλους» η Alpha Bank συνεργάζεται από το 2019 με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για να φτάσει η έβδομη τέχνη σε κάθε άτομο που το θέλει.
Στην ίσως μεγαλύτερη εγχώρια κινηματογραφική διοργάνωση στην οποία κάθε χρόνο δίνουν ραντεβού όσοι αγαπούν πραγματικά το σινεμά από κάθε πόστο, η Alpha Bank στηρίζει τα ίσα δικαιώματα στην προσβασιμότητα: για τους τυφλούς και τα άτομα με περιορισμούς στην όραση υπάρχει η δυνατότητα της ακουστικής περιγραφής (Audio Description), ενώ για τους κωφούς και τους βαρήκοους, προσφέρονται οι ειδικοί υπότιτλοι SDH (Subtitles for the Deaf or hard of Hearing). Για τους δεύτερους, όλες οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προβάλλονται με υπότιτλους βάσει διαλόγων, για διευκόλυνσή τους.
Το «Σινεμά για Όλους» όμως δε σταματά εκεί. Όταν ολοκληρωθούν οι προβολές του Φεστιβάλ, οι εν λογω υπότιτλοι διατίθενται στους παραγωγούς των ταινιών για να αξιοποιηθούν σε πιθανές επόμενες προβολές, στη μεγάλη οθόνη αλλά και σε DVD κυκλοφορίες.
Με πάνω από 10.000 ΑμεΑ να έχουν εξυπηρετηθεί με το παραπάνω πρόγραμμα, η συνεργασία της Alpha Bank με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα συνεχιστεί και το 2022 εκεί που χτυπάει η καρδία του: στο Ολύμπιον, τη συμπεριληπτική προς τα ΑμεΑ αναδιάταξη του οποίου θα χρηματοδοτήσει η Alpha Bank.
Για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «Η διάδοση του κινηματογράφου και η διαπαιδαγώγηση, ψυχαγωγία και πνευματική καλλιέργεια του ελληνικού κοινού με την προβολή ταινιών ποιότητας», είναι ο σημαντικότερος στόχος. Κι όπως λέει και ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΦΚΘ, «Η καθολική πρόσβαση, τόσο στο δομημένο περιβάλλον όσο και στο περιεχόμενο της κινηματογραφικής τέχνης, αποτελούν για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προτεραιότητα και γίνονται πραγματικότητα με την ουσιαστική χορηγία της Alpha Bank». Επομένως, με δράσεις όπως αυτή, τα ΑμεΑ που συχνά καθηλώνονται σπίτι τους λόγω της έλλειψης πολιτισμικών επιλογών που απευθύνονται και σε αυτά νιώθουν και πάλι ενεργά μέλη της κοινωνίας που μπορούν να απολαύσουν το σινεμά και τον πολιτισμό όπως όλοι.
Επειδή και η μουσική είναι μια τέχνη για όλους, η Alpha Bank κηρύσσει το πρόγραμμα προσβασιμότητας, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, που ξεκινάει να μπαίνει σε λειτουργία από αυτόν τον μήνα (Δεκέμβριος 2021). Σκοπός του, φυσικά, η καθολική πρόσβαση των ΑμεΑ στο λυρικό θέατρο και το μπαλέτο.
Για τους κωφούς και τους βαρήκοους που γνωρίζουν την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, θα υπάρχουν στις παραστάσεις της ΕΛΣ οι Ενδογλωσσικοί Υπότιτλοι, όπως και ειδικές θέσεις για τυφλούς και ανθρώπους με προβλήματα όρασης που θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής AD, με ή χωρίς σκύλο οδηγών τυφλών. Όσα ΑμεΑ θα θέλουν να ζήσουν ισότιμα την εμπειρία της ΕΛΣ, μπορούν να το κάνουν για πρώτη φορά στην παράσταση «Τα Μαγικά Μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά, στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.
Όλα αυτά δε θα είχαν υλοποιηθεί το ίδιο εύκολα χωρίς τη συμβολή της Alpha Bank, κάτι που αναγνωρίζει και ο Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, λέγοντας: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς που η Alpha Bank συμμερίζεται την πολιτική καθολικής προσβασιμότητας της ΕΛΣ και στηρίζει τις προσπάθειες μας για έναν καλύτερο κόσμο με ίσες ευκαιρίες για όλους».
Από τη συνεργασία της Alpha Bank με την Εθνική Λυρική Σκηνή δε λείπουν και τα πλούσια εκπαιδευτικά προγράμματα. Μέσα από εργαστήρια και σεμινάρια που πρόκειται να διεξαχθούν, με θεματικές γύρω από την όπερα και το μπαλέτο, σε μικτές ομάδες ατόμων με ή χωρίς αναπηρία, σκοπός είναι να καλλιεργηθεί η ιδέα της συμπερίληψης αλλά και η θεατρική παιδεία που μέχρι πρότινος δεν προσφερόταν εύκολα σε ΑμεΑ.
Συγχρόνως, στο πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, μέσα από τα οποία θα μεταλαμπαδευτούν ιδέες για την ανάπτυξη και διάχυση της απαραίτητης τεχνογνωσίας για ένα περισσότερο συμπεριληπτικό και προσβάσιμο τρόπο στο σχεδιασμό, την οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων.
Οι τέχνες και ο πολιτισμός πηγάζουν από την ίδια τη ζωή για να την εμπνεύσουν ακόμα περισσότερο. Κάτι που την κάνει απαραίτητη για όλους μας. Η Alpha Bank το γνωρίζει καλά και φροντίζει να το κάνει πράξη. Όπως επιβεβαιώνει και η Ρούλη Χριστοπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank, «Η ιστορία της Alpha Bank είναι συνυφασμένη με τις τέχνες και τον πολιτισμό και θεωρούμε ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή της χώρας, είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων».