Ένα νέο animation βίντεο επιχειρεί να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει κοινή γνώμη και κυβερνήσεις, ύστερα από τη μελέτη του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του Άμστερνταμ (Vrije Universiteit Amsterdam) στην Ολλανδία, που διαβεβαίωσε ότι σχεδόν 8 στους 10 ανθρώπους του δείγματος εμφάνισαν ίχνη πλαστικού στο αίμα τους.
Το βίντεο, εμπνευστής του οποίου είναι η μη κερδοσκοπική επιχείρηση Common Seas, καταδεικνύει πώς τα ρούχα, τα προϊόντα ομορφιάς και μακιγιάζ, τα παιχνίδια και φυσικά οι συσκευασίες κάθε είδους περιέχουν πλαστικό που διαχέεται στον αέρα, στα τρόφιμα, στο νερό και, τελικώς, εισέρχεται μέσω αυτών στο ανθρώπινο σώμα. Μέρος της ενημερωτικής εκστρατείας «Blood Type Plastic» και με διάρκεια περίπου ένα λεπτό, το βίντεο τονίζει τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και καλεί σε περαιτέρω έρευνα, ώστε να κατανοηθούν σε βάθος οι κίνδυνοι από αυτήν την, αδιαμφισβήτητη πλέον, πραγματικότητα. Προς την επίτευξη αυτού του σκοπού κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός Ερευνητικού Ταμείου για την Επίδραση του Πλαστικού στην Υγεία, αλλά και αποφασιστικές παρεμβάσεις σε κάθε επίπεδο, κεντρικό και περιφερειακό και τοπικό.
Βλέποντας το βίντεο ίσως η φωνή του αφηγητή φανεί γνώριμη, μιας και ανήκει στον δημοφιλή βρετανό ηθοποιό Στίβεν Φράι ο οποίος συντάχθηκε με την διεθνή αυτή προσπάθεια αφύπνισης για το πρόβλημα.
Η Jo Royle, ceo της Common Seas, επεσήμανε σχετικά: «Έχουμε δικαίωμα να πληροφορηθούμε τι προκαλεί όλο αυτό το πλαστικό στο σώμα μας. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για την είδηση ότι το πλαστικό είναι στο αίμα τους και ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα. Ξέρουμε ήδη ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή, να περάσουν από τον πλακούντα στα έμβρυα, να συσσωρευτούν στα όργανά μας. Καθώς ο κόσμος μας γεμίζει με όλο και περισσότερο πλαστικό, αυξάνεται και η έκθεσή μας σε αυτό. Πόσο περισσότερο μπορεί να αντέξει ο πλανήτης και το σώμα μας;».
Χρειάζεται, λοιπόν, επειγόντως να μειώσουμε την έκθεσή μας στα πλαστικά και η Common Seas που έτσι κι αλλιώς δρα στη χώρα μας, θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει παγκόσμια ηγέτιδα στην αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά στις θάλασσες και στις παράκτιες περιοχές.
Η Common Seas υποστηρίζει σθεναρά την πραγμάτωση αυτής της πολιτικής στην Ελλάδα, με μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η Κυβέρνηση έχει αναλάβει δράση, θέτοντας πρόσφατα τον φιλόδοξο στόχο μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων στον τουριστικό τομέα κατά 50% έως το 2030. Η Ελλάδα ήταν επίσης μία από τις πρώτες χώρες που μετέτρεψε την Οδηγία της Ε.Ε. για τα Πλαστικά Μίας Χρήσης σε Νόμο. Αυτό μεταφράζεται σε δραστικό περιορισμό των πλαστικών μας χρήσης (όπως καλαμάκια, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, πακέτα φαγητού), καθώς και θέσπιση στόχων για την ανακύκλωση των πλαστικών, την εισαγωγή Προγραμμάτων Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού και εκστρατείες ευαισθητοποίησης.
Από την πλευρά της η Common Seas υποστηρίζει σθεναρά την πραγμάτωση αυτής της πολιτικής στην Ελλάδα, με μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις. Με σημείο αναφοράς το επιτυχημένο πρόγραμμα Clean Blue Paros στο ομώνυμο κυκλαδίτικο νησί, από το 2019 αλλάζει κακές συνήθειες και στρεβλές νοοτροπίες δεκαετιών, προσεγγίζει ολοκληρωμένα το ζήτημα της ρύπανσης που προκαλούν τα πλαστικά, επιμορφώνοντας, εκπαιδεύοντας, ανακυκλώνοντας, καινοτομώντας και αλλάζοντας τα δεδομένα καθημερινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2019 που ξεκίνησε το πρόγραμμα υλοποιήθηκαν δεκάδες παρεμβάσεις που αφορούσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και δέσμευσαν τις τοπικές επιχειρήσεις, επιτυγχάνοντας τη δραστική μείωση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης, αλλά και της σχετικής ρύπανσης.
Στο μεταξύ δύο νέες, μεγάλες, παρεμβάσεις της Common Seas πρόκειται να ξεκινήσουν το 2022, το έργο PlasTICK και το Clean Blue Promise.
Το PlasTICK είναι ένα εργαλείο καταγραφής που δίνει τη δυνατότητα στον τουριστικό τομέα να αναλάβει δράση για τα πλαστικά μιας χρήσης, υποστηρίζοντας όλες τις εταιρείες φιλοξενίας και τις σχετικές επιχειρήσεις να ορίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές εξέλιξης και προόδου.
Ενώ, το πρόγραμμα Clean Blue Promise υποστηρίζει τους παράκτιους δήμους της χώρας να δραστηριοποιηθούν έντονα και να εφαρμόσουν την Οδηγία της Ε.Ε. για τα Πλαστικά μίας Χρήσης, προσφέροντας δοκιμασμένες λύσεις.
Σχετικά με την Common Seas
H Common Seas είναι μια κοινωνική μη κερδοσκοπική επιχείρηση που ιδρύθηκε από τους Αντώνη και Φίλιππο Λαιμό και τη Jo Royle με αποστολή της την ταχεία και σημαντική μείωση της ρύπανσης των πλαστικών απορριμμάτων σε όλο το υδάτινο φάσμα (θάλασσες, λίμνες, ποτάμια).
Για να το πετύχει αυτό προσεγγίζει το θέμα μέσα από μια νέα και σφαιρική πολιτική, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία και στην αλλαγή της γενικότερης κουλτούρας του τρόπου που χρησιμοποιούμε και διαχειριζόμαστε το πλαστικό. Δρα σε Μαλδίβες, Ινδονησία και Ελλάδα, όπου μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα Clean Blue Paros σχεδιάζει και υλοποιεί λύσεις που μειώνουν σημαντικά τη ρύπανση από το πλαστικό στο νησί της Πάρου.