[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]
-Νεφέλη, τι ακριβώς είναι το Front Row Society;
- Το Front Row Society ιδρύθηκε το 2011 στο Βερολίνο, και με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως ένα community based fashion brand.
-Δηλαδή;
-Δηλαδή, αντί να έχουμε in house σχεδιαστή μόδας, συνεργαζόμαστε με σχεδιαστές από όλο τον κόσμο μέσα από διάφορα challenges που ανακοινώνουμε online και στα οποία μπορεί ο καθένας να πάρει μέρος.
Πιο συγκεκριμένα, κάθε 15 μέρες ανακοινώνουμε στο facebook ένα design challenge με ξεχωριστό κάθε φορά θέμα, και οι ενδιαφερόμενοι σχεδιαστές καταχωρούν τις συμμετοχές τους στο site μας.
Ο κάθε σχεδιαστής μπορεί να καταχωρίσει παραπάνω από μια συμμετοχή.
Αφού κλείσουν οι συμμετοχές αρχίζει η ψηφοφορία, όπου ο κόσμος ψηφίζει τα αγαπημένα του σχέδια.
Από αυτά που θα ξεχωρίσουν ως αγαπημένα από το κοινό εμείς διαλέγουμε εκείνα που ανταποκρίνονται καλύτερα στην αισθητική μας και στο design brief που είχαμε εξαγγείλει, και τα στέλνουμε στην παραγωγή.
Κάθε νικητής (είναι παραπάνω από ένας σε κάθε challenge) κερδίζει immediate prize 200 ευρώ, 200 επιπλέον ευρώ για κάθε 500 κομμάτια που πουλάμε, και φυσικά την προβολή του στο Βερολινέζικο art scene από μέρους μας.
Τέλος, εννοείται πως λαμβάνει τα items του μόλις φτάσουν στο e-shop μας.
-Ωραία, και πώς ακριβώς λειτουργεί η διαδικασία του challenge; Περιέγραψε μας τα βήματα.
- Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δίνουμε το θέμα, το color palette και το design brief, (τις λεπτομέρειες δηλαδή σχετικά με το θέμα), και δεχόμαστε τις διαφορετικές ερμηνείες του θέματος από τους συμμετέχοντες στη μορφή στου graphic design σε ένα template 200x70cm.
Οι συμμετέχοντες μπορούν να στείλουν περισσότερες από μια συμμετοχές σε κάθε challenge, και φυσικά μπορούν να συμμετέχουν όσες φορές θέλουν ανεξάρτητα με το αν έχουν κερδίσει κάποιο challenge στο παρελθόν.
Αυτή τη στιγμή κλείνει το micro studies design challenge με θέμα το μικρόκοσμο και την εικόνα αντικειμένων κάτω από το μικροσκόπιο, και ανοίγει το Typography το οποίο είναι από το αγαπημένα μου θέματα στο fashion design. Εδώ μπορεί να δει κανείς και την τρέχουσα ψηφοφορία με θέμα "Πορτραίτα".
- Πρόκειται, λοιπόν, στην ουσία για έναν τρόπο με τον οποίο νέοι designers μπορούν να δουν τα σχέδια και τις ιδέες τους υλοποιημένες.
-Ναι, είναι σίγουρα μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για καλλιτέχνες κάθε είδους να υλοποιήσουν και να προωθήσουν τις ιδέες τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από τη στιγμή που θα επιλέξουμε ένα σχέδιο προς παραγωγή θα αναλάβουμε και την προώθηση του κομματιού και του ίδιου του designer.
O κάθε νικητής έχει δικό του προφίλ στο site μας, με τα αντικείμενα που έχει σχεδιάσει και ένα σύντομο bio.
Φυσικά, η επιτυχία του brand εξαρτάται από την αναγνώριση και το ταλέντο της κοινότητάς μας για την οποία δε θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο περήφανοι!
- Τι είδους ανταπόκριση υπάρχει από τον κόσμο, κι από ποιες χώρες προέρχονται συνήθως οι περισσότερες συμμετοχές;
- Μιλάμε για σχεδόν 800 διαφορετικές συμμετοχές τον μήνα, και 50 περίπου νικητές αντίστοιχα.
Οι περισσότερες απ' αυτές τις συμμετοχές έρχονται από τη Βραζιλία, την Πορτογαλία, την Αγγλία και την Γερμανία, ενώ έχω παρατηρήσει και ελληνικές συμμετοχές, κάποιες απ' τις οποίες μάλιστα έχουν καταφέρει να μπουν και στη λίστα των νικητών.
-Και τι garments υλοποιούνται συνήθως; Μιλάμε για ολόκληρες κολεξιόν ρούχων;
- Ασχολούμαστε κυρίως με το digital printing, το οποίο μας περιορίζει μεν στην παραγωγή- τα design challenges αφορούν συνήθως μόνο φουλάρια, κολάν, τσάντες και σε μερικές περιπτώσεις μαγιό και φορέματα, αλλά μας γλυτώνει από τη μεγαλύτερη και πολυπλοκότερη διαδικασία που απαιτεί μια ολοκληρωμένη σειρά ρούχων.
Επιπλέον, το digital printing μας δίνει την ευκαιρία να προσεγγίζουμε σχεδιαστές κάθε κλάδου. Από αρχιτέκτονες και γραφίστες, μέχρι κόσμο με ταλέντο στη ζωγραφική ή απλά στο photoshop.
-Εσύ Νεφέλη πώς βρέθηκες στο Βερολίνο, και τι είναι αυτό που κάνεις σήμερα στο Front Row Society;
- Είμαι πλέον εδώ τρία χρόνια. Ήρθα αρχικά για Εράσμους, κι έμεινα προχωρώντας σε μεταπτυχιακές σπουδές στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση.
Μετά προέκυψε η συνεργασία μου με το Front Row, κυρίως λόγω του συνδυασμού Μάρκετινγκ-Διαφήμιση-Μόδας και Design (graphic & fashion design), και φυσικά λόγω του πρωτότυπου concept της εταιρίας.
Σήμερα έχω αναλάβει το social media management και marketing (facebook ads, instagram branding κτλ), αλλά και το designer community management, το δημιουργικό κομμάτι.
Λειτουργώ δηλαδή σαν μεσολαβητής ανάμεσα στους σχεδιαστές και στο production team μας.
Τους ενημερώνω για το θέμα του κάθε challenge, τους καθοδηγώ προς το πιο κοντινό αποτέλεσμα μέσω design tutorials, και ελέγχω τη συνέπεια και τη συνοχή των συμμετοχών με το design brief.
To πιο δύσκολο κομμάτι είναι η εξισορρόπηση όλων αυτών των διαφορετικών σχεδίων που δεχόμαστε σε μια ενιαία συλλογή, γιατί ως fashion brand θα πρέπει να δώσουμε το στίγμα μας.
Προς το παρόν δε σχεδιάζω, είμαι περισσότερο στο διαδικαστικό-δημιουργικό κομμάτι (από τo trend forecasting στο σχέδιο, και από το σχέδιο στην παραγωγή και στο μάρκετινγκ), και όχι τόσο στο τεχνικό κομμάτι του σχεδίου. Και λέω προς το παρόν γιατί είναι κάτι που θέλω σίγουρα να δοκιμάσω αργότερα.
-Τέλος, πώς βλέπεις τον κλάδο του σχεδίου μόδας στην Ελλάδα σήμερα;
- Πρόκειται, βέβαια, για έναν κλάδο παραμελημένο κυρίως λόγω της έλλειψης ενημέρωσης σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση στο χώρο. Όπως και να έχει, όμως, όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος.
Πάντα χαίρομαι να βλέπω ταλαντούχους σχεδιαστές (βλ madame shou shou) να πραγματοποιούν το όνειρο τους παρά τις δυσκολίες της παρούσης κατάστασης, όπως επίσης και τα μεγάλα ονόματα του χώρου όπως λόγου χάρη ο Απόστολος Μητρόπουλος, να συνεχίζουν την εξαιρετική δουλειά τους.
________
To Front Row Society στο Facebook
**Tumblr
σχόλια