Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τα μαντήλια του οίκου HERMES

 Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τα μαντήλια του οίκου HERMES Facebook Twitter
2
 Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τα μαντήλια του οίκου HERMES Facebook Twitter
Ciels Βyzantins (1997)Το μαντήλι Βυζαντινοί Ουρανοί (Ελ.) είναι εμπνευσμένο από εξώφυλλα Ευαγγελίων της Βυζαντινής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη. Εξαιρετικά εκλεπτυσμένα μοτίβα παρουσιάζονται με ένα μοναδικό τρόπο. Μοτίβα επαναλαμβάνονται και δημιουργούν μια εικόνα σχεδίων και χρωμάτων.

Στις 31 Ιουλίου ξεκινά στο ιστορικό ξενοδοχείο Ποσειδώνιο των Σπετσών, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη η έκθεση μαντηλιών της Γάλλο – Ελληνίδας σχεδιάστριας, κυρίας Ιουλίας Αμπαντή, για τον Οίκο Hermès. Τα θέματα των καρέ μαντηλιών είναι εμπνευσμένα από την Ελληνική Τέχνη & Ιστορία. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Κριστίν 'Ολγα Σμίθ της Blue Fig Art. 

Η Ιουλία Αμπαντή συνεργάστηκε με το Μουσείο Μπενάκη, το 2013, όταν το Πωλητήριο γιόρτασε τα 35 χρόνια λειτουργίας του και διοργάνωσε μια μεγάλη, πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Το Μουσείο Αλλιώς: 35 χρόνια Πωλητήριο - Από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design. Συγκεντρώνοντας τους καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αντίγραφα ή εμπνευσμένες δημιουργίες, ήρθαν σε επαφή με την Julie Abadie, την Ελληνίδα καλλιτέχνη, η οποία έχει σχεδιάσει μαντήλια Hermès, και που είχε δωρίσει στο μουσείο αυτά που είναι εμπνευσμένα από την Βυζαντινή Τέχνη.

«Στο τέλος της δεκαετίας του '60», λέει η κυρία Αμπαντή, «κάποιοι φίλοι με σύστησαν στον πρόεδρο και ιδιοκτήτη  Ρόμπερτ Dumas του οίκου Hermes, ο οποίος είδε τα σχέδια που είχα κάνει στη Ecole Nationale Supérieure des Arts Appliqués Paris και μου ζήτησε να σχεδιάσω τη πρώτη της δημιουργία, το λεγόμενο φουλάρι, Tribord, για τον Οίκο, το οποίο βασιζόταν σε ένα έργο χαρακτικής του μουσείου Hermes στο Παρίσι.»

Το μαντήλι Σκύρος, έχει μια λεπτομέρεια από το κέντημα ενός νυφικού με παράσταση τσαλαπετεινού. Στο μαντήλι 1821, απεικονίζεται μια σύνθεση από Ιστορικά Κειμήλια του Μουσείου Μπενάκη, παλάσκες, σπάθες και πιστόλια και τρεις πολεμιστές πάνω σε μαύρα άλογα.

Η Ιουλία Αμπαντή γεννήθηκε στην Ελλάδα. Σπούδασε στην Ecole Nationale Supérieure des Arts Appliqués Paris, στο  Cleveland Institute of Art και στην Society of Illustrators στη Νέα Υόρκη. Έζησε στο Παρίσι και δημιούργησε για τον οίκο HERMES, μαντήλια, ενώ ως ζωγράφος έκανε σειρά εκθέσεων με θέματα εμπνευσμένα από τη ελληνική θάλασσα.

 

Η σειρά που εκτίθεται στους χώρους του ξενοδοχείου Ποσειδώνιον περιλαμβάνει τετράγωνα μεταξωτά μαντήλια με έμπνευση από την παράδοση, όπως το μαντήλι Σκύρος, στο οποίο υπάρχει μια λεπτομέρεια από το κέντημα ενός νυφικού με παράσταση τσαλαπετεινού, το 1821, αφιερωμένο στη Γαλλο-Ελληνική συμμαχία, στο οποίο απεικονίζεται μια σύνθεση από Ιστορικά Κειμήλια του Μουσείου Μπενάκη, παλάσκες, σπάθες και πιστόλια και τρεις πολεμιστές πάνω σε μαύρα άλογα, ο Θρίαμβος του Αγίου Γεωργίου, οι ουρανοί του Βυζαντίου εμπνευσμένο από εξώφυλλα Ευαγγελίων της Βυζαντινής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, η Κρητική γεωμετρία, από τα γεωμετρικά σχέδια των κεραμικών σκευών του Μινωικού Πολιτισμού της Κρήτης.

― Αργυρώ Μποζώνη

 Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τα μαντήλια του οίκου HERMES Facebook Twitter
Kosmima (1994)Το μαντήλι, Κόσμημα (Ελ.) είναι μια πλούσια σύνθεση από κοσμήματα των μόνιμων συλλογών του Μουσείου Μπενάκη. Κοσμήματα από την Αρχαία και Ρωμαϊκή συλλογή, όπως το χρυσό μυκηναϊκό περιδέραιο, τη Βυζαντινή Συλλογή, όπως το βαρύτιμο ιερατικό εγκόλπιο με ρουμπίνια, ζαφείρια και σμαράγδια και τη συλλογή του Νεοελληνικού Πολιτισμού, όπως το βαρύτιμο ιερατικό εγκόλπιο σε σχήμα καραβέλας από την Πάτμο.
 Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τα μαντήλια του οίκου HERMES Facebook Twitter
1821 (1971)Το μαντήλι 1821 είναι αφιερωμένο στη Γάλλο-Ελληνική συμμαχία και παρουσιάζει εικόνες από το κίνημα του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία. Είναι μια σύνθεση από Ιστορικά Κειμήλια του Μουσείου Μπενάκη, παλάσκες, σπάθες και πιστόλια. Απεικονίζονται, επίσης, τρεις πολεμιστές πάνω σε μαύρα άλογα. Οι παλάσκες των δύο χωρών βρίσκονται σε κάθε γωνιά του μαντηλιού, καθώς και μια χρυσή σέλα που είναι ζωγραφισμένη τρεις φορές.
 Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τα μαντήλια του οίκου HERMES Facebook Twitter
Le Triomphe de Paladin (1999)Το μαντήλι Ο Θρίαμβος του Αγίου Γεώργιου (Ελ.) είναι εμπνευσμένο από τη Βυζαντινή Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, συγκεκριμένα τον Άγιο Γεώργιο τον Δρακοντοκτόνo. Είναι μια σύνθεση από ζωγραφισμένα μοναστήρια εικόνων του Αγίου Γεώργιου, του Αγίου Δημητρίου και της Ιερουσαλήμ. Οι ζωγραφιές αυτές οριοθετούνται με ζωγραφισμένα ρουμπίνια, ζαφείρια και σμαράγδια.
 Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τα μαντήλια του οίκου HERMES Facebook Twitter
Geometrie Cretoise (2012)Το μαντήλι Κρητική Γεωμετρία (Ελ.) παρουσιάζει γεωμετρικά σχέδια εμπνευσμένα από κεραμικά σκεύη του Μινωικού Πολιτισμού της Κρήτης.

 Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τα μαντήλια του οίκου HERMES Facebook Twitter
Jeux d’Hermes (2013)Το μαντήλι Jeux d’Hermes παρουσιάζει μια σύνθεση από αθλητικά παιχνίδια, τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων και ένα (αρχαίο) στάδιο στίβου. Παρουσιάζει επίσης τα τρία μετάλλια των νικητών, με επίκεντρο το χρυσό, όπου είναι ζωγραφισμένος ο Πήγασος. Στο κάτω μέρος του σχεδίου, δεξιά και αριστερά, παρουσιάζει τα άλλα δύο μετάλλια, το ασημένιο και το χάλκινο, τα οποία έχουν επάνω τους ζωγραφισμένη τη Νίκη να στεφανώνει τους νικητές. Στο κέντρο επίσης έχει ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς, το στεφάνι του νικητή.

 Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τα μαντήλια του οίκου HERMES Facebook Twitter
Spinnakers (1983)Το μαντήλι Spinnakers είναι εμπνευσμένο από την καλλιτέχνη, η οποία το δημιούργησε ύστερα από ένα ταξίδι που έκανε στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας. Το μαντήλι αυτό είναι μια πολύ σύγχρονη σύνθεση. Το σχέδιο παρουσιάζει ένα ναυτικό μοτίβο ιστιοφόρου. Το Spinnaker είναι ένα μοναδικό είδος πανιού ιστιοπλοϊκού, το οποίο γεμίζει με τον άνεμο, σα μπαλόνι.

 Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τα μαντήλια του οίκου HERMES Facebook Twitter
Les Tropheés de Venise (2001)Το μαντήλι Τα Λάφυρα της Βενετίας (Ελ.), παρουσιάζει βυζαντινά σχέδια του Καθεδρικού Ναού, Αγίου Μάρκου της Βενετίας. Παρουσιάζει τέσσερα άλογα στο κέντρο της σύνθεσης, εμπνευσμένα από τα τέσσερα χαλκόχρυσα άλογα, τα οποία βρίσκονται στο προστώο του ναού.

 Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τα μαντήλια του οίκου HERMES Facebook Twitter
Skyros (1985)Το μαντήλι Σκύρος (Ελ.) παρουσιάζει μια λεπτομέρεια από το κέντημα ενός νυφικού σεντονιού της Σκύρου, με παράσταση τσαλαπετεινού, κέντημα από τη συλλογή του Νεοελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη. Τα κεντήματα της Σκύρου είναι από τις πλουσιότερες και καλύτερα μελετημένες ενότητες των νεοελληνικών κεντημάτων.

 Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τα μαντήλια του οίκου HERMES Facebook Twitter

 

Μόδα & Στυλ
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Matthieu Blazy

Μόδα & Στυλ / Matthieu Blazy: Ποιος είναι ο ιδιοφυής designer που επέλεξε η Chanel να την πάει στο μέλλον;

Ανακοινώθηκε επιτέλους πως ο νεαρός Γαλλοβέλγος σχεδιαστής είναι ο εκλεκτός του οίκου Chanel για την (ακέφαλη επί 6 μήνες) κορυφή της υψηλής μόδας, διαψεύδοντας και τα πιο τολμηρά προγνωστικά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Miu Miu: Ο εμπορικός θρίαμβος μιας φιλότεχνης κυρίας

Μόδα & Στυλ / Miu Miu: Ο εμπορικός θρίαμβος μιας φιλότεχνης κυρίας

Οι «Ιστορίες και Αφηγήτριες», το καλλιτεχνικό δρώμενο που παρουσίασε τέλη Οκτωβρίου στο Παρίσι η Miu Miu ως official partner της Art Basel Paris, αποτελούν το πιο πρόσφατο δείγμα της επιτυχημένης στρατηγικής μάρκετινγκ του ομίλου Prada στη διεθνή αγορά μόδας, η οποία συνδυάζει παιχνιδιάρικο νεο-φεμινισμό με μπόλικη πολιτιστική ευαισθησία. 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
«Η γιαγιά μου, η Vivienne Westwood, ήταν για πολύ καιρό δυσαρεστημένη»

Μόδα & Στυλ / «Η γιαγιά μου, η Vivienne Westwood, ήταν για πολύ καιρό δυσαρεστημένη»

Η Cora Corré, μοντέλο και ακτιβίστρια, αφοσιωμένη στις αρχές της διάσημης σχεδιάστριας και γιαγιάς της, αποχώρησε από την εταιρεία που φέρει το όνομα εκείνης και καταγγέλλει ενέργειες που προδίδουν την κληρονομιά και τους στόχους της.
THE LIFO TEAM
Νύχια

Μόδα & Στυλ / Τα μακριά νύχια και το slut shaming στην εργασία

Τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι συζητούν για τα αρνητικά σχόλια και τις προκαταλήψεις που συνοδεύουν ακόμα τη γυναικεία εμφάνιση και για το γεγονός πως οι περισσότερες στερεοτυπικές απόψεις στον χώρο εργασίας έχουν να κάνουν με το φύλο.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Έκανε ο Marc Jacobs καλύτερα τη δουλειά της Anna Wintour;

Μόδα & Στυλ / Έκανε ο Marc Jacobs καλύτερα τη δουλειά της Anna Wintour;

Ο Marc Jacobs υπογράφει το τεύχος Δεκεμβρίου της αμερικανικής «Vogue», κατακτώντας άλλη μια πρωτιά στην παθιασμένη καριέρα του, που ταυτίστηκε με επιδείξεις-υπερθεάματα, το grunge των ’90s και το fusion της πολυτελούς μόδας με την τέχνη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
Ένα ποστ γεμάτο ελληνική και γαλλική ομορφιά και φινέτσα! Ευχαριστούμε. Το θαυμάσιο με τον οίκο Hermes είναι ότι είναι γενικότερα φιλελληνικός. Από την γυναίκα του κ.Dumas, Rena, που είναι ελληνικής καταγωγής, στο ίδιο το όνομα, στις αναφορές στην ελληνική φύση και κουλτούρα, και στον αρωματοποιό τους, που είναι ο πιο Ellena από όλους τους άλλους. :-)Kαι το κυριότερο. Mια οπτική της πολυτέλειας τελείως αντίθετη από όλες τις άλλες πολυτελείς φίρμες ~που δεν κραυγάζει, δεν τραβάει την προσοχή σαν να λέει "κοιτάξτε με σας παρακαλώ", δεν ενδίδει στο χρυσοποίκιλτο μπαρόκ, αλλά εστιάζει αντίθετα σε μια λιτότητα και υπηρεσία της φόρμας στην λειτουργία που είναι ό,τι πιο ελληνικό μας κληροδότησε και η ελληνική αρχαιότητα και το ελληνικό φολκ στοιχείο. Ουσιαστικό class! Αγαπάμε Hermes!