Κάτι δεν πάει καλά με το #GIRLBOSS

Κάτι δεν πάει καλά με το #GIRLBOSS Facebook Twitter
Καθώς η σειρά προχωρά και κοιτάζουμε (λίγο) την ιστορία της, την οικογένεια και τον τρόπο που ανακαλύπτει και αποδέχεται το ευάλωτο κομμάτι της, δεν τη θες καν για φίλη σου, μόνο για τα ρούχα της.
1

Πρωταθλήτρια των likes στον στίβο των social media, στην καρδιά και στο βαρόμετρο της ματαιοδοξίας μου είναι μια φωτογραφία στην οποία φοράω ένα ολόσωμο φορμάκι Nasty Gal. Τραβήχτηκε ένα καλοκαίρι στα Κύθηρα, πριν από 3 χρόνια περίπου. Υπεύθυνος για το θαύμα είναι ο φίλος μου Νικόλας Μάστορας, σήμερα Instagram sensation και πετυχημένος φωτογράφος σε πολλές καμπάνιες (εδώ μπαίνει έντιμο hashtag #lovemyfriends). Ήταν το καλοκαίρι που ήμουν με την καρδιά σμπαράλια από έναν πολύ άσχημο χωρισμό. To φορμάκι όμως έκανε σταθερά τη δουλίτσα του – με έκανε να νιώθω πανίσχυρη και σέξι, ότι δεν είχα ανάγκη κανέναν να με πάει πουθενά, ότι προχωρούσα μόνη μου και ασφαλής φορώντας το.

Touching stars | #summer_odyssey

A post shared by Nicholas Mastoras (@nmastoras) on

Μαζί με το φορμάκι έχω ένα ζευγάρι χρυσούς κρίκους που γράφουν «Bitch don't kill my vibe», δώρο της Γιώτας, και ένα μεσάτο φόρεμα σε απαλό μπλε ντένιμ με αβυσσαλέο ντεκολτέ και λευκά αστέρια που το κράτησε η Ιάνθη κατά λάθος-επίτηδες για ενάμιση χρόνο περίπου (δεν πειράζει, κάνω το ίδιο με την Arctic Monkeys τσάντα της, εδώ μπαίνει ντόμπρο #lovemygirls).


Λατρεύαμε το Nasty Gal. Εκπροσωπούσε όλα αυτά που πάρα πολύ θα θέλαμε να είμαστε – αβίαστα κουλ, ενσυνείδητα σέξι, ανίκητες και όλο αυτό σε ιδανικές τιμές. Την ίδια στιγμή είχε χτίσει τη δική του Disneyland θεάματος για μας στα social media, γεμάτη αμαζόνες που φορούσαν τα Nasty Gal κι έκαναν τα σωστά πράγματα την κατάλληλη στιγμή μαζί με τη βασίλισσά τους, τη Sophia Amoruso, στην οποία όλες μυστικά υποκλινόμασταν.

Φεμινισμός δεν σημαίνει να βγάζεις έναν σκασμό λεφτά και να φέρεσαι άσχημα γιατί έχεις (και εσύ) τα θέματά σου, φεμινισμός είναι με τις πράξεις σου να συμβάλλεις στην προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή και ισότητα για όλες τις γυναίκες.


H Sophia (συγχωρήστε μου τον ενικό, την έχουμε συζητήσει τόσο πολύ, που τη νιώθω ενοχλητικά οικεία) έχει καταγωγή και από την Ελλάδα. Ιδρύτρια του Nasty Gal, τρομερή τύπισσα, ανησυχητικά φωτογενής, καθόλου χαμογελαστή. Ενσάρκωνε όλα αυτά που το Nasty Gal μοίραζε μαζί με το bonus της millennial επιχειρηματικότητας. H Sophia είχε φτιάξει αυτή την αυτοκρατορία μόνη της, πουλώντας αρχικά vintage ρούχα στο eΒay. Την εποχή που εμείς τη λατρεύαμε, η εταιρεία είχε μόλις ανοίξει σε επενδυτές, οι πωλήσεις είχαν φτάσει στα 300 εκατομμύρια δολάρια, η Amoruso ήταν ακόμα CEO και ετοίμαζε τη βιογραφία της #Girlboss. Οι φίλες μου κι εγώ ήμασταν στα ουράνια. Όπως είχε γραφτεί στο «Business Insider» το 2014, ο φεμινισμός γινόταν κουλ στο πρόσωπό της.

Κάτι δεν πάει καλά με το #GIRLBOSS Facebook Twitter
H Sophia είχε φτιάξει αυτή την αυτοκρατορία μόνη της, πουλώντας αρχικά vintage ρούχα στο eΒay.


Και μετά, κάτι άλλαξε. Τα ρούχα ξεκίνησαν να φεύγουν από τη λογική του «φορέσιμου» (ή εμείς μεγαλώσαμε), η Amoruso αποφάσισε να αφήσει τη θέση της CEO, εμείς ανακαλύπταμε άλλα και είχαμε κι άλλα ζόρια, πιο βαλκανικά, να λύσουμε άμεσα στην Αθήνα. Η ζωή συνεχίστηκε, εμείς όμως, σαν καλές θείες από την επαρχία, πιστεύαμε πως η Amoruso θα συνέχιζε να μας κάνει περήφανες.


Ώσπου κάποια στιγμή τα νέα βγήκαν στη φόρα. Το Nasty Gal ήταν έτοιμο να υποβάλλει αίτηση πτώχευσης, υπήρξαν καταγγελίες γυναικών που απολύθηκαν λόγω εγκυμοσύνης, φήμες για την τυραννική συμπεριφορά της Amoruso – η Αμερική του Tραμπ. H Sophia ως ιδιότητά της υποδεικνύει το brand #girlboss, ένα δίκτυο με θέματα που υποστηρίζουν τις γυναίκες και άπειρες φωτογραφίες που τη δείχνουν να είναι απλώς πολύ κουλ.


Μετά, ήρθε η αναγγελία του Netflix για το «Girlboss», μια σειρά 13 επεισοδίων, βασισμένη στην ομώνυμη βιογραφία, με παραγωγούς τη Charlize Theron και την Amoruso. Αν και ήμασταν ήδη πολύ εκνευρισμένες με την πάρτη της, έπρεπε να το δούμε για να τη συγχωρήσουμε ή να εκνευριστούμε περισσότερο. Το Σάββατο βράδυ δεν σηκώθηκα μέχρι να το τελειώσω. Η ιστορία ξεκινά όταν η Σοφία ανακαλύπτει ένα πραγματικά πολύ «ζόρικο» δερμάτινο σακάκι μοτοσικλετιστή σε ένα μαγαζί vintage που την κάνει να νιώθει πολύ αλήτισσα και πανίσχυρη. Έχοντας μια αξιοζήλευτη συλλογή από παντελόνια καμπάνα, νιώθει πολύ δυνατή, είναι συνέχεια θυμωμένη, κλέβει πράγματα, προσβάλλει και βγάζει πολλά λεφτά. Η κολλητή της και το φλερτ της την ακολουθούν, ενώ κανένας δεν καταλαβαίνει γιατί το κάνουν, καθώς η Σοφία δυστυχώς δεν είναι χαρισματική μέσα στην εκνευριστική της παρουσία. Καθώς η σειρά προχωρά και κοιτάζουμε (λίγο) την ιστορία της, την οικογένεια και τον τρόπο που ανακαλύπτει και αποδέχεται το ευάλωτο κομμάτι της, ίσα-ίσα που ξεφεύγει από τον σίγουρο δρόμο της καρικατούρας. Δεν τη θες καν για φίλη σου, μόνο για τα ρούχα της. Γιατί το σίγουρο είναι πως η Sophia έχει το δαιμόνιο της πάλαι ποτέ ιδιοκτήτριας μπουτίκ σε εκδοχή millennial. Καταλαβαίνει την πελάτισσά της πουλώντας άψογα τον εαυτό της, δημιουργώντας τη χρυσή ασφάλεια της μοναδικότητας για λευκά κορίτσια θέλουν να νιώσουν λίγο «ζόρικα». Είμαστε όλες ένοχες.

Κάτι δεν πάει καλά με το #GIRLBOSS Facebook Twitter
Η ιστορία ξεκινά όταν η Σοφία ανακαλύπτει ένα πραγματικά πολύ «ζόρικο» δερμάτινο σακάκι μοτοσικλετιστή σε ένα μαγαζί vintage που την κάνει να νιώθει πολύ αλήτισσα και πανίσχυρη.


Ενοχλήθηκα. Περισσότερο γιατί η ηρωίδα τη σκαπουλάρει ενώ κλέβει, πιθανότατα επειδή είναι πολύ κουλ ντυμένη και λευκή, και ενώ φέρεται άσχημα γιατί είναι θυμωμένη και δεν θέλει να ενηλικιωθεί – αλλά είναι το καλύτερο party animal που υπάρχει. Περισσότερο ενοχλήθηκα γιατί φεμινισμός δεν σημαίνει να βγάζεις έναν σκασμό λεφτά και να φέρεσαι άσχημα γιατί έχεις (και εσύ) τα θέματά σου, φεμινισμός είναι με τις πράξεις σου να συμβάλλεις στην προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή και ισότητα για όλες τις γυναίκες. Πραγματικά, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις ελαττωματικές φυσιογνωμίες (θου Κύριε, ποιος δεν είναι βαθιά μέσα του), αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι πρότυπο γυναικείας απελευθέρωσης, ακόμα και αν φοράς τις πιο τέλειες, κουλ, ψηλόμεσες καμπάνες.

Μόδα & Στυλ
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νύχια

Μόδα & Στυλ / Τα μακριά νύχια και το slut shaming στην εργασία

Τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι συζητούν για τα αρνητικά σχόλια και τις προκαταλήψεις που συνοδεύουν ακόμα τη γυναικεία εμφάνιση και για το γεγονός πως οι περισσότερες στερεοτυπικές απόψεις στον χώρο εργασίας έχουν να κάνουν με το φύλο.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Έκανε ο Marc Jacobs καλύτερα τη δουλειά της Anna Wintour;

Μόδα & Στυλ / Έκανε ο Marc Jacobs καλύτερα τη δουλειά της Anna Wintour;

Ο Marc Jacobs υπογράφει το τεύχος Δεκεμβρίου της αμερικανικής «Vogue», κατακτώντας άλλη μια πρωτιά στην παθιασμένη καριέρα του, που ταυτίστηκε με επιδείξεις-υπερθεάματα, το grunge των ’90s και το fusion της πολυτελούς μόδας με την τέχνη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ode to socks: Δείξε μου τις κάλτσες σου να σου πω ποιος είσαι

Radio Lifo / Δείξε μου τις κάλτσες σου να σου πω ποιος είσαι

Πότε ακριβώς οι κάλτσες, από ασήμαντη λεπτομέρεια, έγιναν οι πρωταγωνίστριες στο ντύσιμο; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την Ξένια Βανικιώτη, τη δημιουργό της πιο δημοφιλούς ελληνικής εταιρείας cool καλτσών, της Ode to socks.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Άνοιξη του 2025

Μόδα & Στυλ / Άνοιξη 2025: Τα ντεφιλέ δεν κράτησαν χαμηλό προφίλ

Στα ατέλειωτα χιλιόμετρα πασαρέλας των περασμένων ημερών, η χειροποίητη δεξιοτεχνία, η πυκνή σημειολογία, οι μεταγραφές και οι επέτειοι προσέφεραν συγκινήσεις σε μια μεταβατική περίοδο για το σύνολο της βιομηχανίας του high fashion.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
We Will Always Have London: Η νέα καμπάνια του οίκου Gucci πρωταγωνιστεί η Debbie Harry

Μόδα & Στυλ / Η Nan Goldin φωτογραφίζει την Debbie Harry για τη νέα καμπάνια του οίκου Gucci

Η Debbie Harry και η Kelsey Lu, φωτογραφημένες από την οραματίστρια Nan Goldin, είναι οι πρωταγωνίστριες μιας ιστορίας ανθρώπων, τόπων και στιγμών: μια ωδή στη διαχρονική γοητεία του Λονδίνου και τη βαθιά σύνδεση του Οίκου με την πόλη.
THE LIFO TEAM
Το μέλλον της μόδας; Ρούχα από ανθρώπινα μαλλιά

Μόδα & Στυλ / Ρούχα από ανθρώπινα μαλλιά: Το μέλλον της μόδας;

Η Zsofia Kollar, ιδρύτρια της εταιρείας Human Material Loop, εξηγεί στη LiFO πώς φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τα ρούχα μας, επαναπροσδιορίζοντας αυτό που εννοούμε όταν λέμε «ύφασμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Η σειρά δείχνει μία κοπέλα με ενθουσιασμό που ανακαλύπτει τι θέλει να κάνει στη ζωή της (I just figured life) και όχι ένα δερμάτινο μπουφάν, δε θέλει να συμβιβαστεί, αποφάσισε να ζήσει κάνοντας κάτι που αγαπάει και έβγαλε πολλά λεφτά απ αυτό. Το αν κλείσει η εταιρεία που έκανε - πράγμα που παίζει μπαλίτσα και σε κάποιες international κριτικές για τη σειρά χωρίς να έχει καμία σχέση - δε σημαίνει τίποτα. Οι παρανομίες σε σχέση με τους εργαζόμενους είναι αίσχος άλλα άλλο κεφάλαιο.Αυτό που κάνουμε όλοι - άντρες γυναίκες - είναι να παριστάνουμε τους ευγενικούς στα αφεντικά μας για να μην απολυθούμε, κάνουμε κατά 90% πράγματα που δε μας ευχαριστούν για 400 ή 500 ευρώ το μήνα και ζούμε ουσιαστικά φυλακισμένοι. Η σειρά δείχνει μία σπουδαία κοπέλα με μία σπουδαία στάση στη ζωή η οποία αν και δεν έχει φράγκο δεν κάνει την καλή. Να πω επίσης ότι η κοπέλα ΔΕΝ είναι συνέχεια θυμωμένη, είναι πολύ ευάλωτη σε πάρα πολλές στιγμές, κλέβει πράγματα γιατί έχει 0 χρήαμτα και παραλίγο να συλληφθεί καθως την τσακώνει κάποιος σε ένα βιβλιοπωλείο. Οι φίλοι της την ακολουθούν γιατί είναι γεμάτη ενθουσιασμό και αγάπη για τη ζωή και γιατί περνάνε σούπερ μαζί της.Πάρα πολύ ρηχή, μονοδιάστατη και καθόλου αντιπροσωπευτική κριτική.