Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Αν ο Dave Chang έλεγε ό,τι σκεφτόταν στις ακριβές παραγωγές του Netflix, μπορείς να φανταστείς τι λέει στη κουζίνα του σπιτιού του, σε καραντίνα.
0

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς τα καταφέρνετε με τις βαθιές αναπνοές αλλά νομίζω ότι οι υπόλοιποι διαχειριζόμαστε το συνεχές υπόκωφο άγχος των ημερών με το δίπτυχο φαΐ και οθόνες. Τρώμε, ξανατρώμε και πλένουμε πιάτα στο repeat. Στο ενδιάμεσο τσεκάρουμε τα κινητά μας –αντανακλαστικά– για τα κακά νέα της ημέρας ή για αντιπερισπασμό από αυτά. Στα απανωτά refresh των social media βρίσκεται πού και πού κάτι αισιόδοξο: μια κανονική, ανθρώπινη εξομολόγηση ή έστω ένα ταγκάρισμα σε κάποιο αστείο κορωνοmeme.

Και παρόλο που τα celebrities δεν τα πάνε πολύ καλά με την καραντίνα (βλέπε τη Μαντόνα να κάνει μπάνιο με ροδοπέταλα μιλώντας για τον ιό ως τον «μεγάλο ισοσταθμιστή», άλλους διάσημους να τραγουδάνε παρέα το «Imagine», αλλά –παραδόξως– αυτό να μη σώζει τον πλανήτη), υπάρχει μια κατηγορία διάσημων που μας κάνει καλή παρέα.

Αυτά τα αυτοσχεδιαστικά μαθήματα μαγειρικής αποδεικνύονται συχνά όχι μόνο πιο οικεία και ζεστά από ένα τυπικό μάθημα αλλά και πιο πυκνά, με τους σεφ να μοιράζουν μυστικά και να δείχνουν από τι είναι πραγματικά φτιαγμένη η μαγειρική τους.

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στο Instagram, το Twitter και το YouTube τις κουζίνες των σπιτιών τους. Έχουν και αυτοί φασόλια στα ντουλάπια, πανικούς, ελλείψεις σε υλικά και μοιράζονται αυτά που μαγειρεύουν για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Αυτά τα αυτοσχεδιαστικά μαθήματα μαγειρικής αποδεικνύονται συχνά όχι μόνο πιο οικεία και ζεστά από ένα τυπικό μάθημα αλλά και πιο πυκνά, με τους σεφ να μοιράζουν μυστικά και να δείχνουν από τι είναι πραγματικά φτιαγμένη η μαγειρική τους.

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Ο Massimo Bottura μαζί με την οικογένειά του.

Ο Massimo Bottura, ο Ιταλός σεφ του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin «Osteria Francescana», δίνει εδώ κι εβδομάδες live στο Instagram του άτυπα μαθήματα μαγειρικής. Στο «Kitchen Quarantine», όπως το ονομάζει, πολλές φορές μαζί με τα παιδιά και τη γυναίκα του, δείχνει βήμα-βήμα πώς ετοιμάζει το βραδινό της οικογένειας. Στο μενού έχουμε δει μέχρι τώρα πίτσα, pasta fagioli, τιραμισού κ.ά. ενώ ο Bottuta κάνει μερικές φορές και live Q&A απαντώντας στις μαγειρικές απορίες όσων παρακολουθούν.

  

 

Αν ο Dave Chang έλεγε ό,τι σκεφτόταν στις ακριβές παραγωγές του Netflix, μπορείς να φανταστείς τι λέει στη κουζίνα του σπιτιού του, σε καραντίνα. Όταν δεν κράζει τα instant pots («υπερεκτιμημένες χύτρες») μαγειρεύει με ενθουσιώδη και δημιουργική αδιαφορία προς τις αυστηρά παραδοσιακές συνταγές, χρησιμοποιεί ό,τι έχει, εξηγεί πώς προσαρμόζει τα υλικά όταν του λείπει κάτι και βάζει και λίγο MSG (γλουταμινικό μονονάτριο – «δεν είναι κακό, ξεπεράστε το»). Η εμφάνιση ως γνωστόν δεν τον απασχολεί οπότε στο feed του θα βρει κανείς πολλά πεντανόστιμα γκροτέσκα πιάτα, όπως η μακαρονοσαλάτα με τόνο κονσέρβα, ανακουφιστική και ενθαρρυντική. Πήγαινε στο προφίλ του για να δεις πώς γίνεται το καλό τηγανητό αυγό και τα ugly delicious χυλωμένα φασόλια με ρύζι.

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Christina Tosi

Ας ξεκινήσουμε από το ότι έχει σκύλο που τον λένε Butter. Η Christina Tosi, δημιουργός της διάσημης αλυσίδας ζαχαροπλαστείων Milk Bar που έχει επηρεάσει όσο λίγοι τις τάσεις στον κόσμο των γλυκών τα τελευταία χρόνια, με δημιουργίες όπως το παγωτό από cereal milk και τα compost cookies της, δίνει δωρεάν μαθήματα ζαχαροπλαστικής, live, από τον λογαριασμό της στο Instagram.

Το διαδικτυακό «Baking Club» λειτουργεί κάπως έτσι: Από την προηγούμενη μέρα η Tosi ανακοινώνει τα υλικά που θα χρειαστούν για την επόμενη συνταγή, τα οποία είναι πάντα φτηνά και εύκολα να τα βρεις. Την άλλη μέρα δείχνει βήμα-βήμα πώς να φτιάξεις μπισκότα, μπάρες βρώμης, pancakes, μοιράζεται τεχνικές και δίνει συμβουλές. Πιστή στο χαρακτηριστικό στυλ της, δεν παραλείπει να χρησιμοποιήσει απροσδόκητα υλικά όπως πατατάκια, nachos και instant ramen για τα γλυκά της. Το τελευταίο σουξέ ήταν τα ποπ κορν cupcakes, με αλεύρι από αλεσμένο ποπ κορν. Αν δεν πετύχεις τις live μεταδόσεις, τα βίντεο ανεβαίνουν και στο IGTV της.

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Samin Nosrat

Μόνο και μόνο η φωνή και το γέλιο της Samin Nosrat μπορεί να κατευνάσει τους πανικούς που λέγαμε. Η συγγραφέας και παρουσιάστρια του «Salt, Fat, Acid, Heat» ξεκίνησε αυτές τις μέρες ένα «podcast έκτακτης ανάγκης» που έχει σκοπό να βοηθήσει τους ακροατές να μαγειρέψουν με ό, τι έχουν στη διάθεσή τους. Το κοινό καλείται να στείλει γραπτά ή ηχογραφημένα μηνύματα αναφέροντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην κουζίνα ή τις πιο «ντροπιαστικές» του απορίες σε σχέση με το μαγείρεμα και η Samin, με τον γνωστό της ενθαρρυντικό και αισιόδοξο τόνο, μαζί με τον φίλο της Hrishikesh Hirway, είναι εκεί για να απαντήσει.

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Antoni Porowski

Θυμάσαι ποτέ τι μαγειρεύει ο Antoni Porowski στο «Queer Eye»; Όχι. Τον παρακολουθείς με ενδιαφέρον; Ναι, κι εγώ. Είμαστε όλοι εδώ για το eye candy και όχι για το κοτόπουλο παρμεζάν του Antoni. Ωστόσο στα μαθήματα μαγειρικής του στο Instagram οι λεζάντες με τα τραβηγμένα λογοπαίγνια κερδίζουν έναν έξτρα πόντο [Sloppy Joe Exotics, Chicken Soup For The Soul(cially distanced) και άλλα χαριτωμένα].

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους Facebook Twitter
Josey Baker

Και φτάνουμε αναπόδραστα στο κεφάλαιο ψωμί. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, όχι όμως και το πιο δύσκολο. Το να δημιουργήσεις από το τίποτα, μόνο αλεύρι και νερό, ένα υπέροχο καρβέλι ψωμί μπορεί να μοιάζει οδύσσεια και κάτι που θα ήταν να αφήνουμε καλύτερα στα χέρια των ειδικών. Μπορεί να είναι και έτσι. Ένας από αυτούς τους ειδικούς πάντως, ο Josey "the bread" Baker (το επώνυμο του είναι baker, από κει να καταλάβεις) του The Mill στο Σαν Φρανσίσκο (φαντάσου κάτι πολύ κοντά στο Tartine Bakery) υποστηρίζει πως αξίζει να δοκιμάσεις με οδηγό τα βίντεό του που αποσαφηνίζουν κάθε βήμα της διαδικασίας. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Γεύση / 10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Η νέα βίβλος των οσπρίων, ταξίδια στη Παλαιστίνη, στη Ρωσία, σε αστεράτα εστιατόρια, απλές συνταγές, περίπλοκες συνταγές – αυτά είναι τα βιβλία μαγειρικής που θέλουμε να χαζέψουμε τώρα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Ο διάσημος σεφ David Chang δεν είναι σίγουρος αν τα εστιατόρια θα επιβιώσουν από την κρίση του κορωνοϊού

Διεθνή / Ο διάσημος σεφ David Chang δεν είναι σίγουρος αν τα εστιατόρια θα επιβιώσουν από την κρίση του κορωνοϊού

Η στροφή στο delivery θα είναι οριστική, πιστεύει ένας από τους γνωστούς και πιο αγαπητούς σεφ στον πλανήτη και δηλώνει βαθιά προβληματισμένος για το μέλλον της βιομηχανίας εστίασης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ