Το ίντερνετ ξεχειλίζει από συνταγές για τα πάντα αλλά ένα βιβλίο μαγειρικής είναι κάτι πολύ παραπάνω από οδηγίες για το πώς να φτιάξεις αυτό ή το άλλο πιάτο. Αυτές τις μέρες δεν έχω όρεξη να διαβάσω τίποτα –δεν δοκιμάζω καν να συγκεντρωθώ στο βιβλίο που είχα ξεκινήσει πριν γίνουμε Black Mirror– αλλά δεν κρατήθηκα να παραγγείλω το «Beyond the North Wind» της Darra Goldstein, το καινούργιο βιβλίο μιας γυναίκας που μελετάει τη Ρωσία και τη γαστρονομία της τα τελευταία 50 χρόνια.
Ξεφύλλισα online μερικές σελίδες και ένιωσα το κρύο από τις εικόνες με τα χιόνια και τους λύκους, τις πορσελάνες ακίνητες σε ένα σκρίνιο. Τα λόγια του Πούσκιν φαρδιά πλατιά στην αρχή του βιβλίου: «Μην αφήνεις για βραδινό ό, τι μπορείς να φας για μεσημεριανό». Μια ατάκα πιο πολύ για το πνεύμα των Ρώσων και λιγότερο για το φαγητό τους που λανθασμένα έχει περάσει στο μυαλό μας ως βαρύ και άνοστο. Μια χώρα που έχει το ξινό ως κυρίαρχη γεύση, τόσο κόντρα στις γλυκύτητα και τη στρογγυλάδα που αγαπάει ο περισσότερος κόσμος σήμερα.
Η Goldstein θέλει να αφήσουμε πίσω την λανθασμένη εντύπωση πως το φαγητό της Ρωσίας είναι «βαρύ και άνοστο» ή «μόνο μπόρστ και πατάτες» και τα καταφέρνει με μια γοητευτική, μοντέρνα έκδοση που έχει μεν χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα αλλά, αν σου αρέσει το φαγητό, θα σε ενθουσιάσει ανεξάρτητα εποχής.
Νομίζω ήταν η πρώτη φορά μετά από εβδομάδες που ενθουσιάστηκα με κάτι. Αυτό έχουν τα βιβλία μαγειρικής, είναι καθησυχαστικά όσο λίγα πράγματα. Δεν είναι λίστες με υλικά αλλά όχημα για τη φαντασία. Κάτι για να μάθεις, κάτι για να ταξιδέψεις και να ξεχαστείς, και πού και πού κάτι φανταστικό για να μαγειρέψεις.
Μαζί με το βιβλίο της Goldstein, εδώ είναι εννέα ακόμα βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν ή θα κυκλοφορήσουν αυτή την άνοιξη:
Falastin
Sami Tamimi & Tara Wigley
Δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του Yotam Ottolenghi, ο Sami Tamimi και η Tara Wigley κυκλοφορούν το πρώτο τους βιβλίο, μια γαστρονομική καρτ ποστάλ από την Παλαιστίνη. Το «Falastin» μοιάζει με σίκουελ του best seller «Jerusalem» που κυκλοφόρησε πριν από 8 χρόνια και περιλαμβάνει εντυπωσιακές φωτογραφίες και 120 συνταγές, παραδοσιακές και μοντέρνες, ένα μείγμα από μεθόδους που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά με τεχνικές και ιδέες που απευθύνονται σε σημερινούς ανθρώπους που μαγειρεύουν στο σπίτι. Γήινες γεύσεις, λεμονάτες, με ελαιόλαδο, με πολύ ταχίνι και πολλές κουταλιές shatta (τη sriracha της Παλαιστίνης).
Cool Beans
Joe Yonan
Ο νέος μεγάλος οδηγός για τα όσπρια είναι εδώ, τη στιγμή που τον χρειαζόμαστε περισσότερο. Η περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζονταν για καιρό τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές και όλα τα υπόλοιπα έχει επιτέλους δώσει την θέση της στην αγάπη που τους αξίζει, και ο Joe Yonan της Washington Post φτιάχνει το απόλυτο βιβλίο που γιορτάζει αυτήν τη μεταστροφή. Εμπεριστατωμένο, γραμμένο με ζωντάνια, ζεστασιά και χιούμορ, το «Cool Beans» εξερευνά τον κόσμο των οσπρίων και τις ατέλειωτες δυνατότητες αυτής της αρχαίας τροφής μέσα από κατατοπιστικά κείμενα και 125 συνταγές: από ορεκτικά (τραγανά ρεβίθια με μπαχαρικά), κυρίως πιάτα, σούπες (όπως το λευκό «γκασπάτσο» με ρεβίθια και κάσιους), σνακ, ακόμα και επιδόρπια (μπράουνις με σοκολάτα και κόκκινα φασόλια) – όλα με βάση τα όσπρια.
Bitter Honey
Letitia Clark
Με hip ντιζάιν και εικόνες από μια –έστω– εξιδανικευμένη Σαρδηνία, το Bitter Honey θέλει να σε μεταφέρει εκεί που τα νερά είναι γυαλιστερά και τιρκουάζ, τα μεσημέρια ράθυμα και τα ποτήρια γεμάτα Campari. Αφού άφησε την Αγγλία για να μετακομίσει με το (πρώην, πλέον) αγόρι της στο νησί της Ιταλίας η Letitia Clark, σεφ και συγγραφέας, έφτιαξε ένα βιβλίο για όλα όσα θα θυμάται από εκεί. Το lifestyle αφήνει χώρο πού και πού για πιο αληθινές, προσωπικές ιστορίες από το νησί διπλά σε εκδοχές κλασικών γεύσεων της Σαρδηνίας όπως τα τηγανητά φύλλα φασκόμηλου, το χοιρινό με σάλτσα αντσούγιας και το ριζότο με σαφράν.
La Buvette
Camille Fourmont
Στη μικροσκοπική κάβα-μπαρ-καφέ του Παρισιού έπεφτε μέχρι πριν από λίγο καιρό στριμωξίδι με τους νεαρούς πελάτες να τσουγκρίζουν αγκώνες πίνοντας όλη νύχτα φυσικά κρασιά συνοδεία τυριών και απλών αλλά ντελικάτων σνακ. Το πιο γνωστό πιάτο του «La Buvette» δεν έχει μυστικά. Ούτε και συνταγή. Είναι περισσότερο μια σύνθεση: καλοί γίγαντες από βαζάκι, με φανταστικό ελαιόλαδο και ξύσμα λεμονιού. Με οδηγίες για 50 τέτοιες «συνθέσεις» και κείμενα για τους σημερινούς πρωτοπόρους του κρασιού, το βιβλίο θα σου μάθει πώς να διαλέγεις ευκολότερα κρασί που θα σου αρέσει, πού να βρεις vintage πιάτα και μαχαιροπίρουνα και πώς να κινηθείς για να «ψαρέψεις» τις καλύτερες πρώτες ύλες υπενθυμίζοντας πως μερικά μπουκάλια κρασί συν δυο τρία ωραία υλικά φτάνουν για να περάσεις καλά.
Ana Ros: Sun and Rain
Ana Roš
Η σεφ του Hiša Franko, που πολλοί θυμόμαστε από το επεισόδιο του Chef’s Table, λέει την ιστορία της ζωής της με φόντο ομιχλώδη τοπία της Σλοβενίας, ποτάμια γεμάτα πέστροφες και κυνήγια ελαφιών. Κάθε φαγητό γίνεται αφορμή να μιλήσει για τα γεγονότα της ζωής της που διανθίζονται με πανέμορφο φωτογραφικό υλικό. Οι συνταγές καθαυτές είναι μαζεμένες στο τέλος του τόμου, παρόλα αυτά πρόκειται ξεκάθαρα για ένα coffee table βιβλίο, εκτός βέβαια αν έχει κανείς σκοπό να μαγειρέψει άμεσα «συκώτι πάπιας με περγαμόντο και Ρίσλινγκ».
Vegetable Kingdom
Bryant Terry
Όπως στο προηγούμενο και πολύ πετυχημένο βιβλίο του, «Afro-Vegan», ο Bryant Terry προσπαθεί και εδώ να παντρέψει το φαΐ της αφρικανικής διασποράς με τη vegan μαγειρική. Με περισσότερες από 100 αναζωογονητικά απλές συνταγές σε καθοδηγεί να φτιάξεις vegan γεύματα που θα χαρείς. Στα υλικά δεν θα βρεις κανένα υποκατάστατο κρέατος, μόνο φρέσκα φυτικά προϊόντα και μπαχαρικά που μέσω έξυπνων τεχνικών μεταμορφώνονται σε πιάτα με έντονες γεύσεις και ποικιλία υφών (gumbo μανιταριών, φινόκιο με σκόρδο και μυρωδικά, κουνουπίδι παναρισμένο με panko κ.ά.)
Beyond the North Wind
Darra Goldstein
Ένας ύμνος στις γεύσεις της Ρωσίας, από την άλμη των τουρσιών και τα ξινά άγρια μούρα, στο umami της σίκαλης και του φαγόπυρου. Η Goldstein, ακαδημαϊκός που μελετά τη ρωσική κουλτούρα και γαστρονομία τα τελευταία 50 χρόνια, θέλει να αφήσουμε πίσω τη λανθασμένη εντύπωση πως το φαγητό της Ρωσίας είναι «βαρύ και άνοστο» ή «μόνο μπόρστ και πατάτες» και τα καταφέρνει με μια γοητευτική, μοντέρνα έκδοση που έχει μεν χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα αλλά, αν σου αρέσει το φαγητό, θα σε ενθουσιάσει ανεξάρτητα από την εποχή. Ζύμωση, πίκλες, καλά βακτήρια, μαύρο ψωμί, φύτρες σιτηρών παρέα με infused βότκες, τάρτες, πίτες και τροφαντά Vatrushki.
My Korea
Hooni Kim
Το πρώτο κορεάτικο εστιατόριο που πήρε ποτέ αστέρι Michelin ήταν το Danji στην Νέα Υόρκη. Τώρα, ο υπεύθυνος για αυτή την επιτυχία, βραβευμένος σεφ, Hooni Kim υπογράφει ένα εισαγωγικό κεφάλαιο στην μαγειρική της Κορέας, βασισμένο στο τρίπτυχο doenjang-ganjang-gochujang, δηλαδή πάστα από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, σάλτσα σόγιας και πάστα από κόκκινες πιπεριές τσίλι που έχουν και αυτές υποστεί ζύμωση (η Ασία ξέρει από μικροχλωρίδα). Αυτά είναι τα υλικά-κλειδιά που δίνουν βάθος και ένταση στις περισσότερες από τις 90 συνταγές του βιβλίου.
Everything Is Under Control
Phyllis Grant
Δεν είναι βιβλίο μαγειρικής με την αυστηρή έννοια του όρου αλλά μια προσωπική αφήγηση για το μαγείρεμα και τη μητρότητα με ένα κεφάλαιο συνταγών στο τέλος. Η χορεύτρια που έγινε σεφ (και τώρα συγγραφέας) αφηγείται με αφοπλιστική ειλικρίνεια ιστορίες που διαδραματίζονται γύρω από μια γαμήλια τούρτα, μια τάρτα φράουλα, ένα παγωτό βανίλια, παιδικές τροφές κ.ά.
Start Simple
Lukas Volger
Αυτό το βιβλίο δεν θέλει να σου υπαγορεύσει τι ακριβώς να ψωνίσεις ούτε τι ακριβώς να μαγειρέψεις. Αντίθετα, η προσέγγιση του εστιάζει στο τι μπορεί να έχεις ήδη στο ψυγείο και πώς μπορείς να το αξιοποιήσεις. Με μισή φρατζόλα ψωμί, λίγες πρασινάδες που έχουν αρχίσει να κατσιάζουν και κάποιο τυρί γίνεται να βγει ένα ωραίο γεύμα; Ο Volger υποστηρίζει πως με 11 βασικά υλικά που έχεις σχεδόν πάντα στη κουζίνα μπορείς να κάνεις μαγικά και να δημιουργήσεις πιάτα κάθε άλλο παρά βαρετά. Συμβουλεύει τους αναγνώστες να στοκάρουν τα υλικά εκείνα αντί να ψωνίζουν για κάθε μια συνταγή και χωρίζει τα κεφάλαια με βάση αυτά.
σχόλια