Κριθαράκι με ντομάτα, ελιά και φέτα από τον σεφ Νίκο Καραθάνο

Κριθαράκι με ντομάτα, ελιά και φέτα από τον σεφ Νίκο Καραθάνο Facebook Twitter
Πιστεύω ότι το μαγείρεμα είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας. Μαζί του, ξεχνιέσαι, ταξιδεύεις και αισθάνεσαι πολλά διαφορετικά πράγματα.
0

— Νίκο, πού βρίσκεσαι αυτήν τη στιγμή και γιατί;

Βρίσκομαι μέσα στο σπίτι μου σε ένα προάστιο της Αθήνας και θα ήθελα να πιστεύω ότι στο σπίτι τους βρίσκονται αυτήν τη στιγμή όλοι, προσπαθώντας να βάλουμε φρένο στον ιό και την μετάδοσή του.

— Είναι η καραντίνα μια ευκαιρία για να κάνουμε κάποια σχέδια ή να οργανώσουμε κάποιες καταστάσεις καλύτερα;

Κάνω χρόνια ψυχοθεραπεία γι' αυτό και θεωρώ ότι η καραντίνα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να σκεφτούμε πράγματα για εμάς αλλά και για τους γύρω μας. Μας δίνεται ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να έρθουμε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας, να ασχοληθούμε πιο ουσιαστικά μαζί του και να βγούμε απ' αυτή την κατάσταση πιο δυνατοί. Ίδωμεν...

— Εκμεταλλεύεσαι τα social για να διατηρείς σχέση με όσους σε ακολουθούν; Είναι ένας τρόπος να διατηρείς ζωντανό και το δικό σου ενδιαφέρον;

Ανέκαθεν χρησιμοποιούσα τα social για την προώθηση της δουλειάς μου και το ίδιο συνεχίζω να κάνω και τώρα. Από τις πρώτες μέρες αποφάσισα να μαγειρεύω και να δίνω συνταγές για όλους εκείνους που κάθονται στο σπίτι και αναζητούν κάτι δημιουργικό να κάνουν. Μάλιστα, θα ήθελα να το συνεχίσω και αφού τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση, ανεβάζοντας συνταγές στην σελίδα μου, με βίντεο από την κουζίνα του εστιατορίου μου, Κιουζίν.

Στην καραντίνα, βλέπω ότι μαζεύονται οι οικογένειες γύρω από το τραπέζι όπως συνέβαινε παλιά. Είναι όμορφο αυτό.

— Το φαγητό ισχυροποιεί τον οργανισμό αλλά και ηρεμεί, ανακουφίζει, ανακαλεί μνήμες ή ακόμα και μας ταξιδεύει. Είναι το μαγείρεμα ένας τρόπος για να περνάμε καλύτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο;

Ναι, πιστεύω και εγώ ότι το μαγείρεμα είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας. Μαζί του ξεχνιέσαι, ταξιδεύεις και αισθάνεσαι πολλά διαφορετικά πράγματα. Επιπλέον, όμως, θεωρώ ότι το μαγείρεμα είναι ένας τρόπος για να δείχνουμε σεβασμό στον εαυτό μας και στην οικογένειά μας. Είναι μια καλή πράξη που μπορούμε να κάνουμε, καθημερινά, για εμάς. Άλλο να αγοράζεις έτοιμο φαγητό και άλλο να ασχολείσαι με αυτό ο ίδιος. Στην καραντίνα βλέπω ότι μαζεύονται οι οικογένειες γύρω από το τραπέζι όπως συνέβαινε παλιά. Είναι όμορφο αυτό.

— Άλλαξε τα σχέδια σου ο κορωνοϊός; Υπάρχει κάτι που περιμένεις να κάνεις όταν ξεπεράσουμε την απειλή;

Αυτήν τη στιγμή προέχει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Πιστεύω ότι μας περιμένουν δύσκολες καταστάσεις αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε τέτοιες σκέψεις τώρα. Προτεραιότητα έχει η ασφάλεια και η υγεία μας. Αν τα έχουμε αυτά, μπορούμε να φτιάξουμε και τα υπόλοιπα.

— Τι μαγειρεύεις σήμερα για εμάς και από τι εμπνεύστηκες αυτή την συνταγή;

Σήμερα μαγειρεύω κάτι εύκολο, γρήγορο και ελληνικό. Κάτι που ξέρουμε από την παιδική μας ηλικία και το έχουμε γευτεί στα πατρικά μας. Κριθαράκι με ντομάτα, ελιά και φέτα.

— Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις βγαίνοντας από το σπίτι;

Να κάνω ένα μεγάλο πάρτι στο Κιουζίν. Ένα μεγάλο πάρτι γύρω από ένα αντίστοιχα μεγάλο τραπέζι.

Κριθαράκι με ντομάτα, ελιά και φέτα

Κριθαράκι με ντομάτα, ελιά και φέτα από τον σεφ Νίκο Καραθάνο Facebook Twitter

Υλικά

500 γρ. κριθαράκι

4 ντομάτες μεσαίου μεγέθους

1 κρεμμύδι μεγάλο

1 σκελίδα σκόρδο

2 γρ. θυμάρι

Μισό κουτάλι της σούπας πελτέ ντομάτας

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

80 γρ. ελιές

200 γρ. φέτα

Εκτέλεση

Κόβουμε τις ντομάτες σε καρέ μεσαίου μεγέθους και το κρεμμύδι σε ψιλές φέτες. Σπάμε το σκόρδο και βάζουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο.


Σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας. Το αφήνουμε να τσιγαριστεί λίγο και προσθέτουμε την ντομάτα. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και μετά αφήνουμε την σάλτσα για 20 λεπτά σιγά-σιγά να μαγειρευτεί.


Μόλις είναι έτοιμη, παίρνουμε μια κατσαρόλα, βάζουμε το κριθαράκι, το σοτάρουμε λίγο και το σβήνουμε με τη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε σιγά σιγά ζωμό από κοτόπουλο ή λαχανικών.


Την τελευταία στιγμή βάζουμε την φέτα και την ελιά και ανακατεύουμε καλά.


Καλή σας όρεξη!

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Γεύση / Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Τις μέρες της καραντίνας όλοι προσπαθούμε να φτιάξουμε ψωμί στο σπίτι. Η Ιάνθη Μιχαλάκη δίνει οδηγίες για να το κάνουμε σωστά κι εξηγεί γιατί πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο προζύμι όπως σε έναν ζωντανό οργανισμό.
ΤΗΣ ΙΑΝΘΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM