Ένα γλυκό του κουταλιού αγριόσυκο που δοκίμασες στην Ικαρία και τρελάθηκες, μία κηρήθρα με σκούρο καστανό μέλι από το δροσερό Πήλιο που είχε γεύση ελαφρά καπνιστή και καραμελωμένη, ένα κουτί με αμυγδαλωτά, φιστίκια από την Αίγινα, λουκούμια τριαντάφυλλο. Δώρα από διακοπές στις άκρες της Ελλάδας που έρχονται πίσω συνήθως παρέα με το μαύρισμα, σε σακίδια με λίγο άμμο ή πευκοβελόνες, κλείνει μέσα στο παγωτό του το Epik Gelato.
Βολικά χωμένη ανάμεσα σε μία πιτσαρία και ένα μπαρ, η τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη με το κρεμώδες μπεζ, τα πλακάκια τερακότα και τις νέον επιγραφές στην πρόσοψη άνοιξε πριν από λίγες μέρες. Στο επιμελώς στημένο ρετροχίπ εσωτερικό της, οι υπάλληλοι σερβίρουν ντυμένοι με λευκές ποδιές και διπλωτά καπελάκια των παγωτατζίδων των '50s, παστέλ μπάλες σε χωνάκια και κυπελάκια, Σικάγο και παραφουσκωμένους «μπαμπάδες» με παγωτό καϊμάκι, φιστίκι και φρέσκια σαντιγί.
«Θέλαμε να έχουμε καθαρές ελληνικές γεύσεις. Ό, τι φτιάχνουμε είναι με γάλα από ένα μοναστήρι στην Κόρινθο, χωρίς σκόνες, με φυσικά, ποιοτικά υλικά απ' όλη την Ελλάδα» αναφέρει ο Χρήστος Φασσέας. Μαζί με τους συνεταίρους του, τους ανθρώπους πίσω από τα διπλανά «Flower» και «Κύριος», εμπνεύστηκαν το Epik Galato κατά τη διάρκεια του lockdown. «Θυμόμασταν γεύσεις που είχαμε αγαπήσει απ' όλη την Ελλάδα και επικοινωνούσαμε με τους παραγωγούς» συμπληρώνει. Τις ιδέες τους υλοποιεί στο ανοιχτό παρασκευαστήριο στον πάνω όροφο η Αθηνά Γουλάση, ζαχαροπλάστρια από οικογένεια με μακριά ιστορία στην Θεσσαλονίκη.
Αξίζει να δοκιμάσεις το παγωτό σύκο που φτιάχνεται με κατίκι Δομοκού και γλυκό του κουταλιού αγριόσυκο της οικογένειας Τέσκου από την Ικαρία. Έχει απαλό πράσινο χρώμα λόγω μιας μικρής ποσότητας από το σιρόπι του γλυκού που προστίθεται στο παγωτό.
Αξίζει να δοκιμάσεις το παγωτό σύκο που φτιάχνεται με κατίκι Δομοκού και γλυκό του κουταλιού αγριόσυκο της οικογένειας Τέσκου από την Ικαρία. Έχει απαλό πράσινο χρώμα λόγω μιας μικρής ποσότητας από το σιρόπι του γλυκού που προστίθεται στο παγωτό. Με καραμελωμένα αμύγδαλα Θεσσαλίας και ροδόνερο φτιάχνεται το παγωτό «αμυγδαλωτό», ενώ το καϊμάκι με πρόβειο γάλα, σαλέπι από την Ήπειρο και κομμάτια μαστίχας Χίου. Άλλες ιδιαίτερες γεύσεις είναι το τριαντάφυλλο (με ροδόνερο, γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο και λουκούμι Σύρου), ο χαλβάς αλλά και το φιστίκι – από φιστίκια Αιγίνης και λίγη αφράλα Κρήτης που ισορροπεί την γεύση. Οι γεύσεις αναμένεται να ανανεώνονται συνεχώς ακολουθώντας τις εποχές, ενώ κάθε μέρα θα προσφέρεται μια επιλογή sugar free και μια vegan.
Ανάμεσα στα old school κοκτέιλ παγωτού θα βρεις το Σικάγο, τη μόκα (με κρέμα, αμύγδαλο φιλέ, καφέ και σαντιγί), ένα ροζέ σύννεφο κρέμας με λουκούμια, fior di latte και πτι μπερ και το απίθανο honeycomb με παγωτό γιαούρτι, κηρήθρα και μέλι Πηλίου. Ξεροτήγανα απ' τη Κρήτη σερβίρονται επίσης με μια μπάλα fior di latte, σουσάμι και μέλι.
Λίγα ακόμα κλασικά ελληνικά και ανατολίτικα γλυκά και τούρτες παγωτό ποζάρουν θελκτικά στις βιτρίνες του Epik: το αρμενοβίλ με συνταγή Θεσσαλονικιώτισσας γιαγιάς έχει καραμελωμένα αμύγδαλα, μαρέγκα και κρέμα. Το Epik σάντουιτς είναι ένα μπισκότο μελάσας και βρόμης, χωρίς ζάχαρη, με καϊμάκι και φιστίκι Αιγίνης, και ο κορμός έχει παγωτό φουντούκι, κομμένο μπισκότο και σοκολάτα.
Τέλος, και να θες δεν μπορείς να αγνοήσεις την Alaska, ιδανική για μια γενναία δόση ρετρό εξτραβαγκάνζας στην επόμενη επίσκεψη που έχεις να κάνεις σε σπίτι.
Epik Gelato, Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, τηλ.: 210 6464 105
σχόλια