ΚΙΝΗΣΗ

Η Αθήνα της εστίασης κατεβαίνει στα νησιά

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Στο Suntan η τηνιακή αρχιτεκτονική συνδυάζεται με παστέλ αποχρώσεις, θρυλικούς ήρωες της δεκαετίας του '80 και μια ταράτσα για να απολαύσετε την ώρα του ηλιοβασιλέματος.
0

Στον Φαλατάδο της Τήνου 

Έχοντας αδυναμία στην αισθητική των '80s, ο Σωτήρης Λυκίδης, ο Χρήστος Καλλιάνης και η Μυρσίνη Σπανέλη οραματίστηκαν ένα νοσταλγικό cocktail bar. Η τηνιακή αρχιτεκτονική συνδυάζεται με παστέλ αποχρώσεις, θρυλικούς ήρωες της δεκαετίας και μια ταράτσα για να απολαύσετε την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Έτσι, μετά από μια επίσκεψη στο σεληνιακό τοπίο του Βόλακα και μια βόλτα στα γραφικά στενά του Φαλατάδου, μπορείτε να ξεκουραστείτε στο Suntan, πίνοντας single origin espresso που ψήνεται μονάχα για το μαγαζί και απολαμβάνοντας ένα brunch οικείο αλλά και με φαντασία – ζητήστε τα Βloody Μary’s Εggs.   

Το μενού βασίζεται σε street food συνταγές, κάποιες από τις οποίες φτιάχνονται με τοπικά προϊόντα, για παράδειγμα θα βρείτε ένα mac 'n' cheese με παλαιωμένη γραβιέρα και κοπανιστή Τήνου. 

Όσο για τα ποτά, η εποχή των κοκτέιλ, που τα μπαρ είχαν αφήσει για πολλά χρόνια πίσω τους, αναδεικνύεται ξανά στο Suntan. Η εμπνεύστρια του concept Μυρσίνη Σπανέλη επαναπροσδιορίζει τα '80s classics με τη βοήθεια της Κατερίνας Αναγνώστου. Μέσα από νέες τεχνικές, οι δυο τους προσφέρουν ποτά όπως τα Long Island, Sex on the beach, Singapore Sling, Amaretto sour και Woo Woo στην πιο perfect εκδοχή τους. 

Suntan, Φαλατάδος, Τήνος, 6981 000530

Στη Xώρα της Τήνου

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Το αντισυμβατικό εστιατόριο του Παγκρατίου, το Lost Athens, που χωρίζει το μενού του σε πιάτα που καταναλώνονται «με το χέρι», «με πιρούνι και κουτάλι», «με πιρούνι και μαχαίρι», έφτιαξε για την πρώτη κατηγορία μια σειρά από διαφορετικά tacos, τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία – αν δοκιμάσετε αυτό με το αργομαγειρέμενο αρνί «φρικασέ», πιστεύω ότι δύσκολα θα ξεχάσετε τη νοστιμιά του. 

Αναπτύσσοντας τις ιδέες του, που μπαίνουν σε χειροποίητες τορτίγιες, δημιούργησε τέσσερα νέα καλοκαιρινά tacos, σπιτικά νάτσος και γουακαμόλε, σεβίτσε τόνου και ταρτάρ γαρίδας, ένα ψητό καλαμπόκι μαριναρισμένο με βότανα, αρωματικό αλάτι, κόλιανδρο, λάιμ και sour cream.

Μαζί με την ομάδα του Noah συγκέντρωσαν περισσότερες από πενήντα διαφορετικές ετικέτες σε τεκίλα και μεσκάλ. Βάσισαν όλα τους τα κοκτέιλ σε αυτές, ενώ ανακατασκεύασαν ένα ερειπωμένο κτίριο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στη Χώρα της Τήνου, συνδυάζοντας τις μίνιμαλ κυκλαδίτικες γραμμές με μικρές λατινοαμερικάνικες πινελιές. 

Με την ανοιχτή κουζίνα να δουλεύει απέναντι από το μπαρ-νησίδα, το Santiago προσφέρει ποιοτικά σφηνάκια φαγητού και ποτού, είναι η νέα πολυσυζητημένη άφιξη της Τήνου που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Στο τέλος της cocktail λίστας θα βρείτε μια μαργαρίτα στο πιάτο, πρόκειται για κομμάτια ανανά εμποτισμένα με το κλασικό και δημοφιλές ποτό, τα οποία σερβίρονται με ανθό αλατιού. Δοκιμάστε το. 

Santiago, πλατεία Αγίου Γεωργίου (Χώρα), Τήνος, 6987 451393

Στη Μύκονο

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Στη Χώρα του νησιού, κοντά στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους, θα συναντήσετε ένα μαγαζί που λειτουργούσε επί μία εικοσαετία ως κρεπερί. Η ομάδα του Lost που ανέλαβε να το αλλάξει σκέφτηκε να φτιάξει κάτι οικείο προς εκείνους που θα επισκέπτονταν ξανά το σημείο, αλλά θα το έβρισκαν αλλαγμένο. 

Κατέληξαν να δημιουργήσουν μια tosteria, ένα «κομψό βρόμικο», όπως λένε οι ίδιοι. Στο What A Ride κόβουν το προζυμένιο τους ψωμί σε χοντρές φέτες, προσφέρουν επτά διαφορετικούς συνδυασμούς τοστ με rib eye steak, με γαρίδες, με αστακό, με πράσινο και κίτρινο κολοκυθάκι, με φρέσκο και σε πίκλα αγγούρι, με τρία διαφορετικά τυριά – όλα τους συνοδεύονται από τις δικές τους διαφορετικές χειροποίητες σάλτσες.

Παράλληλα, λειτουργούν ως κάβα με μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες και φυσικά κρασιά του εγχώριου αμπελώνα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας.  

What A Ride, Πολυκανδριώτη (Χώρα), Μύκονος

Στη Φολέγανδρο

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Μεταφερόμαστε στην Ταϊλάνδη, εκεί όπου μια μακροχρόνια παράδοση θέλει να αφήνονται φαγητά και ποτά στα spirit houses, στους χώρους μέσα στους οποίους «προστατεύονται» τα πνεύματα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο σκοπός είναι τα φιλικά πνεύματα να συγκεντρωθούν για να απολαύσουν όσα τους φέρνουν οι πιστοί, πιστεύεται ότι η παρουσία τους εκεί βοηθάει να κρατηθούν τα κακά πνεύματα μακριά. 

Πίσω στις Κυκλάδες, το Tuk Tuk δημιούργησε το δικό του spirit house σε μια αυλή στη Χώρα της Φολεγάνδρου. Στην καλοκαιρινή του εκδοχή, το μικροσκοπικό και δημοφιλές ταϊλανδέζικο του Κουκακίου χρησιμοποιεί ασιατικά spirits στα κοκτέιλ του, ενώ προσφέρει και δροσιστικές ασιατικές μπίρες. 

Με τις προσφορές στα σπίτια των πνευμάτων οι πιστοί κερδίζουν καλή τύχη. Γι’ αυτό και οι προτάσεις φαγητού έχουν τον τίτλο «offerings», είναι μικρά πιάτα ταιριασμένα με τα ποτά, τρεις επιλογές σε κυρίως (curry ημέρας, ψάρι στον ατμό, τραγανά φιλετάκια πάπιας με φρέσκα λαχανικά και hoisin σος), τηγανητό ρύζι με λαχανικά, τζίντζερ, τηγανητό αυγό και sriracha, ένα φαγητό που συνήθιζαν να καταναλώνουν οι μεθυσμένοι πελάτες των καμπαρέ.

Για γλυκό θα βρείτε το Τhai Sunday, ένα χειροποίητο παγωτό pandan με σαντιγί, γιασεμί, crumble από καρύδα, φιστίκι και καραμέλα. 

Όσο για το πνεύμα που προστατεύει τη νέα άφιξη του νησιού, αυτός είναι ο 6ος βασιλιάς της Ταϊλάνδης, θα τον δείτε να απεικονίζεται μόλις πάρετε στα χέρια σας το μενού. 

Tuk Tuk thai spirit house, Φολέγανδρος (Χώρα), 22860 27644

Στα Κουφονήσια

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Στο Άνω Κουφονήσι, ακριβώς πάνω από το λιμάνι του και με βλέμμα στο ακατοίκητο και αρχαιολογικά πολύτιμο νησί της Κέρου, το αρχιτεκτονικό γραφείο Yria Design κλήθηκε να σχεδιάσει έναν νέο all-day στέκι, απόλυτα εναρμονισμένο με το γύρω κυκλαδίτικο κλίμα. 

Το Τζετ είναι μια ιδέα των Λευτέρη Γεωργόπουλου (Theory bar & More, Τhe Clumsies, Odori Vermuteria, Frater & Soror), Μανώλη Λυκιαρδόπουλου (Odori Vermuteria, Frater & Soror), Γιάννη Τόρη (Frater & Soror) και Κωνσταντίνου Λέκκου (Theory bar & More).

Αντικρίζοντας τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο που βρήκαν στον χώρο, αποφάσισαν να τον διατηρήσουν, γι’ αυτό ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος δημιούργησε διάφορες συνταγές σε πίτσα και γενικά προσανατολίζεται σε μια ιταλική, μεσογειακή κουζίνα.  

Οι μέρες στο Τζετ ξεκινούν με καφέ από την Area 51 και brunch βασισμένο στα ποιοτικά σάντουιτς και τα αυγά. Μετά τις δύο το μεσημέρι αρχίζουν να βγαίνουν από την κουζίνα του κεφτεδάκια με μια πλούσια σάλτσα San Marzano, καρπάτσιο από μοσχάρι και λαβράκι, ταρτάρ τσιπούρας και γαρίδες στα κάρβουνα, κοτολέτα αλά μιλανέζε, κλασικές συνταγές με ζυμαρικά δοσμένες με μοντέρνο τρόπο και μια vegan πουτανέσκα, δροσερές σαλάτες και, φυσικά, πίτσες σε κόκκινες και λευκές εκδοχές. 

Για τα ποτήρια σας, ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος έχει φτιάξει μια λίστα με απεριτίβο, ενώ προσφέρει και κλασικά κοκτέιλ με πολύ ενδιαφέροντα twists. 

Τζετ, Άνω Κουφονήσι, 6984 440000

Στην  Ίο

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Ήταν καλοκαίρι του 1989 όταν ένα δεκαοκτάχρονο αγόρι αποβιβάστηκε στην Ίο για πρώτη φορά, κατά λάθος. Το καλοκαίρι του 2021 επιστρέφει στο νησί για να κάνει ένα όνειρο πραγματικότητα. Ο Χρήστος Ευκρατίδης, πρώην ιδιοκτήτης του Noel και του Drunk Sinatra, συνεργάστηκε με την ομάδα του Crust, Πάνο Παπαδημόπουλο και Κωνσταντίνο Καραντάνη, και μαζί άνοιξαν τις έξι πόρτες (από τις οποίες πήρε και το όνομά του) του Doors, στην παραλία του λιμανιού του νησιού, στον Γιαλό.

Με χρώμα και boho λεπτομέρειες, με αιώρες και πλεκτές ομπρέλες, με κιλίμια και ξύλινους πάγκους, το σκηνικό αυτού του νέου all-day bar είναι γήινο, απόλυτα νησιώτικο και γεμάτο γωνιές.

Θέλοντας να θυμίσει ένα κλασικό καφενείο στο φαγητό, ο Νίκος Τριανταφύλλου υπογράφει το μενού του Doors που σερβίρει από νωρίς το πρωί παραδοσιακό ελληνικό πρωινό, πιάτα του νησιού φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα. Θα βρείτε τηγανόψωμο γλυκό και αλμυρό, σπιτικές μαρμελάδες, πίτες και αυγά. Το μεσημέρι θα χορτάσετε με κεφτεδάκια και πατάτες τηγανητές, με μπουγιουρντί, με μεζέδες που θυμίζουν καλοκαίρια άλλων χρόνων και μια καρπουζόπιτα για επιδόρπιο.

Η ναυαρχίδα του μαγαζιού είναι το μπαρ. Η Τίνα Σαρδή βρίσκεται πίσω από τη λίστα με τα frozen cocktails, με τις ελαφρώς πειραγμένες κλασικές συνταγές και τα ποτά με το έντονο ελληνικό στοιχείο.

Στη μεσαία πόρτα του Doors σας περιμένει και ένα concept store, αναζητήστε το.

Doors, λιμάνι Ίου, παραλία Γιαλός, 22860 93406

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ