Η Αθήνα της εστίασης κατεβαίνει στα νησιά

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Στο Suntan η τηνιακή αρχιτεκτονική συνδυάζεται με παστέλ αποχρώσεις, θρυλικούς ήρωες της δεκαετίας του '80 και μια ταράτσα για να απολαύσετε την ώρα του ηλιοβασιλέματος.
0

Στον Φαλατάδο της Τήνου 

Έχοντας αδυναμία στην αισθητική των '80s, ο Σωτήρης Λυκίδης, ο Χρήστος Καλλιάνης και η Μυρσίνη Σπανέλη οραματίστηκαν ένα νοσταλγικό cocktail bar. Η τηνιακή αρχιτεκτονική συνδυάζεται με παστέλ αποχρώσεις, θρυλικούς ήρωες της δεκαετίας και μια ταράτσα για να απολαύσετε την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Έτσι, μετά από μια επίσκεψη στο σεληνιακό τοπίο του Βόλακα και μια βόλτα στα γραφικά στενά του Φαλατάδου, μπορείτε να ξεκουραστείτε στο Suntan, πίνοντας single origin espresso που ψήνεται μονάχα για το μαγαζί και απολαμβάνοντας ένα brunch οικείο αλλά και με φαντασία – ζητήστε τα Βloody Μary’s Εggs.   

Το μενού βασίζεται σε street food συνταγές, κάποιες από τις οποίες φτιάχνονται με τοπικά προϊόντα, για παράδειγμα θα βρείτε ένα mac 'n' cheese με παλαιωμένη γραβιέρα και κοπανιστή Τήνου. 

Όσο για τα ποτά, η εποχή των κοκτέιλ, που τα μπαρ είχαν αφήσει για πολλά χρόνια πίσω τους, αναδεικνύεται ξανά στο Suntan. Η εμπνεύστρια του concept Μυρσίνη Σπανέλη επαναπροσδιορίζει τα '80s classics με τη βοήθεια της Κατερίνας Αναγνώστου. Μέσα από νέες τεχνικές, οι δυο τους προσφέρουν ποτά όπως τα Long Island, Sex on the beach, Singapore Sling, Amaretto sour και Woo Woo στην πιο perfect εκδοχή τους. 

Suntan, Φαλατάδος, Τήνος, 6981 000530

Στη Xώρα της Τήνου

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Το αντισυμβατικό εστιατόριο του Παγκρατίου, το Lost Athens, που χωρίζει το μενού του σε πιάτα που καταναλώνονται «με το χέρι», «με πιρούνι και κουτάλι», «με πιρούνι και μαχαίρι», έφτιαξε για την πρώτη κατηγορία μια σειρά από διαφορετικά tacos, τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία – αν δοκιμάσετε αυτό με το αργομαγειρέμενο αρνί «φρικασέ», πιστεύω ότι δύσκολα θα ξεχάσετε τη νοστιμιά του. 

Αναπτύσσοντας τις ιδέες του, που μπαίνουν σε χειροποίητες τορτίγιες, δημιούργησε τέσσερα νέα καλοκαιρινά tacos, σπιτικά νάτσος και γουακαμόλε, σεβίτσε τόνου και ταρτάρ γαρίδας, ένα ψητό καλαμπόκι μαριναρισμένο με βότανα, αρωματικό αλάτι, κόλιανδρο, λάιμ και sour cream.

Μαζί με την ομάδα του Noah συγκέντρωσαν περισσότερες από πενήντα διαφορετικές ετικέτες σε τεκίλα και μεσκάλ. Βάσισαν όλα τους τα κοκτέιλ σε αυτές, ενώ ανακατασκεύασαν ένα ερειπωμένο κτίριο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στη Χώρα της Τήνου, συνδυάζοντας τις μίνιμαλ κυκλαδίτικες γραμμές με μικρές λατινοαμερικάνικες πινελιές. 

Με την ανοιχτή κουζίνα να δουλεύει απέναντι από το μπαρ-νησίδα, το Santiago προσφέρει ποιοτικά σφηνάκια φαγητού και ποτού, είναι η νέα πολυσυζητημένη άφιξη της Τήνου που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Στο τέλος της cocktail λίστας θα βρείτε μια μαργαρίτα στο πιάτο, πρόκειται για κομμάτια ανανά εμποτισμένα με το κλασικό και δημοφιλές ποτό, τα οποία σερβίρονται με ανθό αλατιού. Δοκιμάστε το. 

Santiago, πλατεία Αγίου Γεωργίου (Χώρα), Τήνος, 6987 451393

Στη Μύκονο

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Στη Χώρα του νησιού, κοντά στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους, θα συναντήσετε ένα μαγαζί που λειτουργούσε επί μία εικοσαετία ως κρεπερί. Η ομάδα του Lost που ανέλαβε να το αλλάξει σκέφτηκε να φτιάξει κάτι οικείο προς εκείνους που θα επισκέπτονταν ξανά το σημείο, αλλά θα το έβρισκαν αλλαγμένο. 

Κατέληξαν να δημιουργήσουν μια tosteria, ένα «κομψό βρόμικο», όπως λένε οι ίδιοι. Στο What A Ride κόβουν το προζυμένιο τους ψωμί σε χοντρές φέτες, προσφέρουν επτά διαφορετικούς συνδυασμούς τοστ με rib eye steak, με γαρίδες, με αστακό, με πράσινο και κίτρινο κολοκυθάκι, με φρέσκο και σε πίκλα αγγούρι, με τρία διαφορετικά τυριά – όλα τους συνοδεύονται από τις δικές τους διαφορετικές χειροποίητες σάλτσες.

Παράλληλα, λειτουργούν ως κάβα με μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες και φυσικά κρασιά του εγχώριου αμπελώνα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας.  

What A Ride, Πολυκανδριώτη (Χώρα), Μύκονος

Στη Φολέγανδρο

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Μεταφερόμαστε στην Ταϊλάνδη, εκεί όπου μια μακροχρόνια παράδοση θέλει να αφήνονται φαγητά και ποτά στα spirit houses, στους χώρους μέσα στους οποίους «προστατεύονται» τα πνεύματα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο σκοπός είναι τα φιλικά πνεύματα να συγκεντρωθούν για να απολαύσουν όσα τους φέρνουν οι πιστοί, πιστεύεται ότι η παρουσία τους εκεί βοηθάει να κρατηθούν τα κακά πνεύματα μακριά. 

Πίσω στις Κυκλάδες, το Tuk Tuk δημιούργησε το δικό του spirit house σε μια αυλή στη Χώρα της Φολεγάνδρου. Στην καλοκαιρινή του εκδοχή, το μικροσκοπικό και δημοφιλές ταϊλανδέζικο του Κουκακίου χρησιμοποιεί ασιατικά spirits στα κοκτέιλ του, ενώ προσφέρει και δροσιστικές ασιατικές μπίρες. 

Με τις προσφορές στα σπίτια των πνευμάτων οι πιστοί κερδίζουν καλή τύχη. Γι’ αυτό και οι προτάσεις φαγητού έχουν τον τίτλο «offerings», είναι μικρά πιάτα ταιριασμένα με τα ποτά, τρεις επιλογές σε κυρίως (curry ημέρας, ψάρι στον ατμό, τραγανά φιλετάκια πάπιας με φρέσκα λαχανικά και hoisin σος), τηγανητό ρύζι με λαχανικά, τζίντζερ, τηγανητό αυγό και sriracha, ένα φαγητό που συνήθιζαν να καταναλώνουν οι μεθυσμένοι πελάτες των καμπαρέ.

Για γλυκό θα βρείτε το Τhai Sunday, ένα χειροποίητο παγωτό pandan με σαντιγί, γιασεμί, crumble από καρύδα, φιστίκι και καραμέλα. 

Όσο για το πνεύμα που προστατεύει τη νέα άφιξη του νησιού, αυτός είναι ο 6ος βασιλιάς της Ταϊλάνδης, θα τον δείτε να απεικονίζεται μόλις πάρετε στα χέρια σας το μενού. 

Tuk Tuk thai spirit house, Φολέγανδρος (Χώρα), 22860 27644

Στα Κουφονήσια

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Στο Άνω Κουφονήσι, ακριβώς πάνω από το λιμάνι του και με βλέμμα στο ακατοίκητο και αρχαιολογικά πολύτιμο νησί της Κέρου, το αρχιτεκτονικό γραφείο Yria Design κλήθηκε να σχεδιάσει έναν νέο all-day στέκι, απόλυτα εναρμονισμένο με το γύρω κυκλαδίτικο κλίμα. 

Το Τζετ είναι μια ιδέα των Λευτέρη Γεωργόπουλου (Theory bar & More, Τhe Clumsies, Odori Vermuteria, Frater & Soror), Μανώλη Λυκιαρδόπουλου (Odori Vermuteria, Frater & Soror), Γιάννη Τόρη (Frater & Soror) και Κωνσταντίνου Λέκκου (Theory bar & More).

Αντικρίζοντας τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο που βρήκαν στον χώρο, αποφάσισαν να τον διατηρήσουν, γι’ αυτό ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος δημιούργησε διάφορες συνταγές σε πίτσα και γενικά προσανατολίζεται σε μια ιταλική, μεσογειακή κουζίνα.  

Οι μέρες στο Τζετ ξεκινούν με καφέ από την Area 51 και brunch βασισμένο στα ποιοτικά σάντουιτς και τα αυγά. Μετά τις δύο το μεσημέρι αρχίζουν να βγαίνουν από την κουζίνα του κεφτεδάκια με μια πλούσια σάλτσα San Marzano, καρπάτσιο από μοσχάρι και λαβράκι, ταρτάρ τσιπούρας και γαρίδες στα κάρβουνα, κοτολέτα αλά μιλανέζε, κλασικές συνταγές με ζυμαρικά δοσμένες με μοντέρνο τρόπο και μια vegan πουτανέσκα, δροσερές σαλάτες και, φυσικά, πίτσες σε κόκκινες και λευκές εκδοχές. 

Για τα ποτήρια σας, ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος έχει φτιάξει μια λίστα με απεριτίβο, ενώ προσφέρει και κλασικά κοκτέιλ με πολύ ενδιαφέροντα twists. 

Τζετ, Άνω Κουφονήσι, 6984 440000

Στην  Ίο

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά Facebook Twitter

Ήταν καλοκαίρι του 1989 όταν ένα δεκαοκτάχρονο αγόρι αποβιβάστηκε στην Ίο για πρώτη φορά, κατά λάθος. Το καλοκαίρι του 2021 επιστρέφει στο νησί για να κάνει ένα όνειρο πραγματικότητα. Ο Χρήστος Ευκρατίδης, πρώην ιδιοκτήτης του Noel και του Drunk Sinatra, συνεργάστηκε με την ομάδα του Crust, Πάνο Παπαδημόπουλο και Κωνσταντίνο Καραντάνη, και μαζί άνοιξαν τις έξι πόρτες (από τις οποίες πήρε και το όνομά του) του Doors, στην παραλία του λιμανιού του νησιού, στον Γιαλό.

Με χρώμα και boho λεπτομέρειες, με αιώρες και πλεκτές ομπρέλες, με κιλίμια και ξύλινους πάγκους, το σκηνικό αυτού του νέου all-day bar είναι γήινο, απόλυτα νησιώτικο και γεμάτο γωνιές.

Θέλοντας να θυμίσει ένα κλασικό καφενείο στο φαγητό, ο Νίκος Τριανταφύλλου υπογράφει το μενού του Doors που σερβίρει από νωρίς το πρωί παραδοσιακό ελληνικό πρωινό, πιάτα του νησιού φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα. Θα βρείτε τηγανόψωμο γλυκό και αλμυρό, σπιτικές μαρμελάδες, πίτες και αυγά. Το μεσημέρι θα χορτάσετε με κεφτεδάκια και πατάτες τηγανητές, με μπουγιουρντί, με μεζέδες που θυμίζουν καλοκαίρια άλλων χρόνων και μια καρπουζόπιτα για επιδόρπιο.

Η ναυαρχίδα του μαγαζιού είναι το μπαρ. Η Τίνα Σαρδή βρίσκεται πίσω από τη λίστα με τα frozen cocktails, με τις ελαφρώς πειραγμένες κλασικές συνταγές και τα ποτά με το έντονο ελληνικό στοιχείο.

Στη μεσαία πόρτα του Doors σας περιμένει και ένα concept store, αναζητήστε το.

Doors, λιμάνι Ίου, παραλία Γιαλός, 22860 93406

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT