Στο «Κουκουνάρι» στο Πάπιγκο για χορτόπιτα, χειροποίητο τραχανά και cheesecake με κατσικίσιο τυρί

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Γεύσεις αλμυρές και γλυκές, φτιαγμένες από τοπικά προϊόντα, ετοιμάζονται καθημερινά στην κουζίνα από τα χεράκια της Κατερίνας.
0

Η Ήπειρος είναι ένας τόπος που σε κάνει να ξαναερωτευτείς την Ελλάδα και να θυμηθείς για ποιον λόγο δεν αλλάζεις αυτήν τη χώρα με τίποτα. Σαν μια σχέση ετών που σε απογοητεύει μέσα στην καθημερινή τριβή, αλλά κάθε τόσο κάνει κάτι εξαιρετικό και σου θυμίζει τι είναι αυτό που αγάπησες σ’ εκείνη. Έτσι είναι και η Ήπειρος, ένας εξαιρετικός τόπος που σε μαγεύει με τη φύση, τους ανθρώπους, την παράδοση, τη μουσική της και, φυσικά, τις γεύσεις της κουζίνας της.

Δεν είναι δύσκολο να σε παρασύρει ένας τέτοιος έρωτας. Να σε παρασύρει στην αλήθεια του, στην αγνότητα, σε όλα εκείνα που σε τραβούν μακριά από την πόλη και την καθημερινή ρουτίνα μιας ζωής που συνοψίζεται στην ιδιότητα της επαγγελματικής σου κάρτας. Η Κατερίνα και ο Γιώργος υπέκυψαν –ή μάλλον υποκλίθηκαν– στην ομορφιά των Ζαγοροχωρίων και έκαναν το Πάπιγκο, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ηπείρου, τόπο διαμονής και δημιουργίας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους – απ’ αυτά που γράφονται χειρόγραφα και όχι σε μια ψυχρή οθόνη αφής.

Ξέρεις τι λένε για τους τόπους… Μεγαλουργείς εκεί όπου μένεις από επιλογή και όχι από επιβολή. Και το Κουκουνάρι της Κατερίνας και του Γιώργου επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ένα κουκλίστικο παντοπωλείο-καφενείο που θα βρεις στημένο πάνω σε μια βεραντούλα, καθώς βγαίνεις από το χωριό, ακριβώς εκεί όπου βρίσκονται οι φυσικές πισίνες της περιοχής, τις οποίες και θα επισκεφτείς οπωσδήποτε.

Άλλωστε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην προσέξεις το Κουκουνάρι, γιατί ειδικά τώρα το καλοκαίρι θα τραβήξουν το βλέμμα σου η ανθισμένη κληματαριά, τα ξύλινα τραπεζάκια με τις χρωματιστές κουρελούδες και, φυσικά, οι μυρωδιές από τα καλούδια που ετοιμάζει στην κουζίνα η Κατερίνα.

Φεύγοντας από το Κουκουνάρι, θα αγοράσεις τοπικά προϊόντα που πωλούνται ολόφρεσκα, για να πάρεις μαζί σου ένα μικρό μέρος από τη φύση της Ηπείρου.

Το Κουκουνάρι ακολουθεί την παραδοσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική του χωριού, αλλά ακόμα περισσότερο εκφράζει την παραδοσιακή φιλοξενία της Ηπείρου. Σαν ένα στέκι που νιώθεις ότι βρισκόταν από πάντα εκεί, να σου εύχεται καλό κατευόδιο καθώς βγαίνεις από το χωριό ή να σε κερνάει κρύο νερό μετά την κατάβαση στις πηγές. Και παρά την απόλυτη εναρμόνισή του με το περιβάλλον του χωριού, το Κουκουνάρι παραμένει διαφορετικό απ’ όσα θα συναντήσεις στο Πάπιγκο.

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Ο Γιώργος και η Κατερίνα επέλεξαν το Πάπιγκο για να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο στέκι που γίνεται αφορμή να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά την περιοχή.

Γεύσεις αλμυρές και γλυκές, φτιαγμένες από τοπικά προϊόντα, ετοιμάζονται καθημερινά στην κουζίνα από τα χεράκια της Κατερίνας. Από την ομελέτα με χωριάτικα αυγά και ζυμωτό ψωμί-επιτομή της ελληνικής γαστρονομίας, την αλευρόπιτα με χυλό και φέτα Ζαγορίου μέχρι την μπατσαριά, δηλαδή τη χωριάτικη χορτόπιτα με κρούστα από καλαμποκάλευρο, το Κουκουνάρι ανεμίζει υπερήφανα τη σημαία της αγνής διατροφής που ταιριάζει στην vegeterian φιλοσοφία.

Στα must-try o χειροποίητος τραχανάς με μανιτάρια της περιοχής, λάδι τρούφας και κεφαλογραβιέρα, τον οποίο πρέπει να γευτείς ασχέτως εποχής, για να ξανανιώσεις ότι δημιουργείς μια νέα γευστική ανάμνηση, σαν εκείνες των παιδικών σου χρόνων. Το cheesecake με κατσικίσιο τυρί από την περιοχή θα σου ξανασυστήσει το αγαπημένο σου γλυκό σε μια παραδοσιακή εκδοχή του και το κέικ καρότου της Κατερίνας είναι ιδανικό συνοδευτικό για το πρωινό ή απογευματινό καφεδάκι σου.

Η σπιτική λεμονάδα, άκρως δροσιστική, είναι ό,τι καλύτερο κάτω από τη σκιά της κληματαριάς, ενώ το βράδυ ο Γιώργος φροντίζει προσωπικά τα κοκτέιλ με αποστάγματα, βότανα και μυρωδικά, αλλά και τα ρακόμελα και τα οινόμελα που βρίσκουν τη θέση τους πάνω στα τραπεζάκια σε μια ατμόσφαιρα η οποία σε κάνει να νιώθεις πως ίπτασαι πάνω από τη γη, σε ένα μαγικό μικροσύμπαν.

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Η γωνιά με τα βιβλία των εκδόσεων Άγρα είναι μια αναπάντεχη έκπληξη.

Ατμοσφαιρικές μουσικές, από electro επιλογές μέχρι ελληνικές διασκευές, θα σε κρατήσουν στο Κουκουνάρι, απολαμβάνοντας αυτές τις μικρές χαρές που έρχονται αναπάντεχα και πρέπει να τις ζεις όσο πιο έντονα μπορείς. Αν είσαι τυχερός, θα πετύχεις κάποια στιγμή ένα από εκείνα τα μοναδικά live στη βεράντα με φίλους των παιδιών από τα Γιάννενα, που θα σε κάνουν να αισθανθείς μέλος μιας παρέας που μόλις γνώρισες και θα θυμάσαι για πολύ καιρό.

Η γωνιά με τα βιβλία των εκδόσεων Άγρα είναι μια αναπάντεχη έκπληξη. Ένα μικρό βιβλιοπωλείο με προτάσεις που θα απολαύσεις τα ήσυχα απογεύματα στο Κουκουνάρι, είτε στη δροσιά της βεράντας είτε δίπλα στο τζάκι, αν είσαι χειμερινός επισκέπτης. Σε διαφορετικά σημεία του χώρου πωλούνται χειροποίητα κοσμήματα, παραδοσιακά υφαντά και άλλα προϊόντα από νέους σχεδιαστές, που μοιάζουν με μικρούς θησαυρούς τους οποίους μόλις ανακάλυψες σε ένα οικογενειακό σεντούκι και σε συνδέουν με την παράδοση των προγόνων σου.

Φεύγοντας από το Κουκουνάρι, θα αγοράσεις τοπικά προϊόντα που πωλούνται ολόφρεσκα, για να πάρεις μαζί σου ένα μικρό μέρος από τη φύση της Ηπείρου. Κι αν αυτό το κομμάτι είναι αναλώσιμο, είναι σίγουρο πως μέσα σου θα κρατήσεις μια άλλη εμπειρία που δεν αλλοιώνεται και θα σε συνοδεύει μαζί με το χαμόγελο της Κατερίνας και του Γιώργου. Δύο νέων ανθρώπων που επέλεξαν το Πάπιγκο για να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο στέκι που γίνεται αφορμή να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά την περιοχή.

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Το cheesecake με κατσικίσιο τυρί από την περιοχή θα σου ξανασυστήσει το αγαπημένο σου γλυκό σε μια παραδοσιακή εκδοχή του

Κουκουνάρι στο Πάπιγκο, Καφενείο - Παντοπωλείο - Βιβλιοπωλείο

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM