Τρεις πεντανόστιμες νηστίσιμες μακαρονάδες

Τρείς πεντανόστιμες νηστίσιμες μακαρονάδες Facebook Twitter
Για να βγουν καταπράσινα τα μπουκετάκια του μπρόκολου βράζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό έχοντας ρίξει τα μπρόκολα μόνο όταν κοχλάζει δυνατά το ελαφρά αλατισμένο νερό.
0

Φιογκάκια ολικής με μπρόκολο και κουκουναρόσπορο

Υλικά
2 κεφάλια μπρόκολο
1 πακέτο φιογκάκια ολικής άλεσης
2 φρέσκιες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μικρά καρέ
1 σακουλάκι κουκουναρόσπορο (περίπου 50 γρ.)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πιπερίτσα καυτερή ψιλοκομμένη ή 1/2 κουτ. γλυκού νιφάδες τσίλι ή μπούκοβο
Πικάντικο τυρί σε φλούδες (π.χ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, ή κεφαλοτύρι Κεφαλληνίας, ή παρμεζάνα ) για το σερβίρισμα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι από το νερό της βράσης με τα φιογκάκια

Εκτέλεση
Κόβουμε τα μπρόκολα σε μπουκετάκια (κρατάμε τα κοτσάνια για σούπα). Τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε με λίγο αλάτι για ελάχιστα μόνο λεπτά ώστε να τρυπιούνται με το πιρούνι, αλλά να κρατάνε το σχήμα τους. Για να βγουν καταπράσινα, βράζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό, ρίχνοντάς τα μόνο όταν κοχλάζει δυνατά το ελαφρά αλατισμένο νερό. Σε ένα μπολ λιώνουμε με πιρούνι 2-3 από τα βρασμένα μπουκετάκια και τα αναμειγνύουμε με λίγες κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το τσίλι.

Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι καβουρντίζουμε για λίγα λεπτά τον κουκουναρόσπορο μέχρι να ροδίσει χωρίς να μαυρίσει, γιατί πικρίζει.

Όταν έχουν βράσει τα φιογκάκια τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε καλά με το μείγμα από το λιωμένο μπρόκολο με το τσίλι, προσθέτοντας λίγο από το νερό της βράσης και, αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και τα μπουκετάκια του μπρόκολου και ανακατεύουμε ελαφρά. Τα σερβίρουμε αμέσως με τις φλούδες από το τυρί.

Η συνταγή του σεφ Τόμας Κέλερ (Betty's Spaghetti)

(γαλλική δεξιοτεχνία με ταπεινά υλικά για την Τυρινή, που επιτρέπει τα γαλακτοκομικά)

Τρείς πεντανόστιμες νηστίσιμες μακαρονάδες Facebook Twitter
Γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα τηγανητά κρεμμυδάκια.

Υλικά
¼ φλ. αλεύρι
1 φλ. + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μεγαλούτσικα κρεμμυδάκια για στιφάδο κομμένα σε ροδέλες
1 κρεμμυδάκι για στιφάδο ψιλοκομμένο
½ κ.γλ. ξίδι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τα κοτσανάκια από 2 κλαράκια μαϊντανού χονδροκομμένα και άλλα δύο ψιλοκομμένα
230 γρ. σπαγγέτι
2/3 τυρί ρικότα (ή ανθότυρο)
3-4 γεμάτες κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ, απλωτό πιάτο. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι. Αλευρώνουμε σε δύο δόσεις τα κομμένα σε ροδέλες κρεμμυδάκια και τα τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν, περίπου 1-2 λεπτά. Βγάζουμε τα κρεμμυδάκια με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν το πολύ λάδι.

Ζεσταίνουμε σε ευρύχωρο τηγάνι (θα προσθέσουμε αργότερα τα μακαρόνια εδώ) λίγο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα υπόλοιπα κομμένα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο, το ξίδι και 1 φλιτζάνι νερό και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο 1/3, περίπου 18-20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, βράζουμε αλατισμένο νερό και προσθέτουμε τα χοντροκομμένα κοτσανάκια του μαϊντανού – τα ζεματάμε για μόλις 10 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε από τη κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε στο βραστό νερό τα μακαρόνια, που τα μαγειρεύουμε μέχρι να βαστάνε λίγο (al dente). Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα βάζουμε στο τηγάνι με τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κοτσανάκια μαϊντανού που έχουμε ζεματίσει, το τυρί, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε τα μακαρόνια σε 4 μπολάκια και τα γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα τηγανητά κρεμμυδάκια.

Σερβίρουμε αμέσως.

Πένες με ντομάτα και τσιπς μελιτζάνας

Τα τσιπς μελιτζάνας: Διαλέγουμε τις πιο σφιχτές μελιτζάνες με μικρή διάμετρο και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες (1 εκ. περίπου). Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να «ιδρώσουν» για 2-3 ώρες. Τις σφίγγουμε ανάμεσα στις παλάμες μας να βγάλουν όλα τα νερά τους και να αφυδατωθούν – δεν πειράζει αν τσαλακωθούν και χάσουν το σχήμα τους. Σε μια πλαστική καθαρή σακουλίτσα βάζουμε λίγο αλεύρι, ρίχνουμε μέσα τις στεγνές φέτες μελιτζάνας και την κουνάμε καλά ώστε να αλευρωθούν παντού. Τηγανίζουμε τα τσιπς σε καυτό λάδι για λίγα λεπτά. (Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα τσιπς μελιτζάνας ζεστά και τραγανά μέχρι το σερβίρισμα, τα βάζουμε σε ταψάκι και σε προσθερμασμένο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία, 50-100 βαθμούς).

Τρείς πεντανόστιμες νηστίσιμες μακαρονάδες Facebook Twitter
Τσιπς μελιτζάνας

Η γρήγορη σάλτσα ντομάτας: Τσιγαρίζουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι με μια σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση και προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη στο χονδρό του τρίφτη (ή από βάζο), αλάτι, πιπέρι, ένα ξυλαράκι κανέλλας και 2-3 μπαχάρια ολόκληρα, ένα κουταλάκι πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή, λίγο άσπρο ή κόκκινο κρασί και θυμάρι, όλα σε μια κατσαρολίτσα να βράσουν 30-40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αν θέλουμε τη σάλτσα μας πικάντικη, προσθέτουμε μια πιπερίτσα τσίλι ή νιφάδες μπούκοβο. Της ταιριάζει πολύ και πολτός πιπεριάς ή μελιτζάνας (στα σούπερ μάρκετ). Στο τέλος της βράσης προσθέτουμε ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά).

Τρείς πεντανόστιμες νηστίσιμες μακαρονάδες Facebook Twitter
Η απλή μακαρονάδα με ντομάτα κουκουλώνεται από τραγανά τσιπς μελιτζάνας και γίνεται ένα λαχταριστό νηστίσιμο φαγητό!

Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα τσιγαρίζουμε με μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο (προαιρετικά). Όταν η μακαρονάδα είναι έτοιμη, την πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο, αρκετό φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ένα νόστιμο τυρί, όπως η ξερή μυζήθρα Μποζιονέλου από την Καρυά Αργολίδας. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε τα τσιπς μελιτζάνας, κουκουλώνοντας τις πένες και χωρίς να ανακατέψουμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο νέο σπίτι της Trattoria Italia d'Onofrio για την πιο ωραία πέστο φιστίκι

Γεύση / Στο νέο σπίτι της Trattoria Italia d'Onofrio για την πιο ωραία πέστο φιστίκι

Μετά από πολλές μετακινήσεις, ο Ονούφριος Ιωακειμίδης μετέφερε την τρατορία του στα σύνορα Κουκακίου και Πετραλώνων και σε μια χαμηλών τόνων πλατεία. Συνεχίζει να σερβίρει παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα στο μενού του, υπενθυμίζoντάς μας ότι το πεκορίνο δεν υπάρχει για να μπαίνει παντού και ότι η αματριτσιάνα φτιάχνεται με μπουκατίνι και μόνο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Γεύση / La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Ο Μιλανέζος Μάρκο Τζεναμπόνι ορκίζεται στην πίτσα της Νάπολης, η Αθήνα τον έμαθε από τη «συνοικιακή» πιτσαρία του στον Νέο Κόσμο. Μαζί με το γρήγορο φαγητό που τον έκανε γνωστό, για τη νέα, σύντομη κάρτα του νέου ιταλικού της πόλης έχει επιλέξει κλασικές μακαρονάδες, ενώ αρνείται να σερβίρει καρμπονάρα ή αματριτσιάνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
carbonara

Γεύση / Όταν μια καρμπονάρα κόντεψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο

Η πιο πολύπαθη ιταλική μακαρονάδα είναι και η πιο αγαπητή. Αν έχετε φίλους Ιταλούς, προσέξτε μην την ανεβάσετε με κρέμα γάλακτος και μπέικον στα social media, θα τους εξοργίσετε – και θα έχουν δίκιο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ