Το 2012, ας πάει με τον φελλό!

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter

Με φυσαλίδες φτηνές, φτηνότερες ή και πολύ ακριβότερες, οι πολίτες της γης σφραγίζουν τις ευχές τους κάθε νέο έτος, και εκτοξεύουν με το φελλό του καμπανίτη χαρά και μέθη μαζί με τα όνειρά τους για τη νέα χρονιά. Οι καημοί μεγαλύτεροι φέτος στην Δύση για κείνους που πληρώνουν ακριβότερα τις φουσκάλες, μαζί με το φελλό, αλλά ακόμη και εμείς, οι πιο νεόπτωχοι, δικαιούμαστε, στην φετινή Ανατολή, να πνίξουμε τους πανελλήνιους καημούς μας… στις σαμπάνιας τον αφρό!

Ο φελλός στο πέταγμά του όμως, μπορεί και να κοστίσει όσα κανένα γούρι δεν εύχεται. Γι αυτό και η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, καταγράφοντας πλέον αμέτρητα δυστυχή περιστατικά,- με αιμορραγίες, τραυματισμούς, ρήξη τοιχώματος του ματιού, απο0κόλληση του αμφιβληστροειδούς κ.α.-, εξέδωσε Οδηγίες, των σοφών και εμπείρων γευσιγνωστών, για ασφαλές άνοιγμα της σαμπάνιας, για να μπορούμε ανέμελα να ευχηθούμε στα ποτήρια εις Υγείαν της Νέας Χρονιάς

Παρακολουθείστε το βίντεο

 

Κανόνας πρώτος

Με ιδανική την θερμοκρασία μεταξύ των 39 και 48 βαθμών, η σαμπάνια χρειάζεται κάποιες ώρες στο ψυγείο για να παγώσει, θυμίζει ο Douglass Miller, καθηγητής στο Culinary Institute of America στο Χάιντ Παρκ της Νέα Υόρκης.

Η κρύα σαμπάνια αφρίζει λιγότερο όσο σερβίρεται από το μπουκάλι. 

"Η σαμπάνια είναι το είδος που θέλει ποτήρι!", θυμίζει ο Μίλλερ, ως εξέχων ακαδημαϊκός της Οινολογίας.

 

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter

Κανόνας δεύτερος

Αποφύγετε τον συνωστισμό της παρέας γύρω από το μπουκάλι όταν το ανοίγετε εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος.

Αφαιρέστε το λεπτό κάλυμμα που συνήθως είναι από πολυτελές αλουμινόχαρτο (της συσκευασίας του μπουκαλιού ) και δώστε προσοχή στο σύρμα, που με μεταλλική επίστρωση καλύπτει το φελλό. Κατά το πρότυπο των οινολόγων θα πρέπει να το γυρίσετε αριστερόστροφα περίπου 7 φορές για να το αφαιρέσετ.

 

Ο καθηγητής Μίλερ προσθέτει ότι χαλαρώνοντας το μεταλλικό κάλυμμα, είναι καλό να κρατάει κανείς ελαφρά τον φελλό για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εκτόξευση.

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter

Κανόνας τρίτος

Κρατήστε το μπουκάλι σε μια γωνία 45 μοιρών, φροντίζοντας να ΜΗΝ στρέφεται σε κανένα πρόσωπο ή αντικείμενο που να απειλείται ως στόχος για ατύχημα.

"Η πετσέτα είναι ιδανική βοήθεια για να την κρατάμε πάνω στον φελλό, τόσο για να τον ελέγχουμε, όσο και γιατί αποτελεί μια πολύ καλή λαβή για κράτημα του μπουκαλιού, σύμφωνα με τον Μίλερ.

Κανόνας τέταρτος

(με τον οποίο μπορείτε και να εντυπωσιάσετε σαν τέλειος επαγγελματίας…)

Κρατήστε το φελλό με τα δάχτυλά σας και στρέψτε το μπουκάλι, όχι το φελλό. Καθώς γυρίζει το μπουκάλι, ο φελλός θα αρχίσει να χαλαρώνει,και φθάνοντας προς το τέλος θα διαπιστώσετε ότι αρχίζει να πετάγεται προς τα πάνω.

Σε αυτό το σημείο ο Miller πιέζει "λίγο περισσότερο προς τα κάτω " με τα δάχτυλα για να το ελέγξει.

Οι μεγάλες φυσαλίδες αναστατώνουν τη σαμπάνια, ειδικά, και διαταράσσουν την ιδιαίτερη χημεία της, επιμένει η Sara Dostert, επαγγελματίας «στα δωμάτια γευσιγνωσίας» του Korbel California Champagne στην Guerneville της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με το British Journal of Ophthalmology, ο φελλός της σαμπάνιας εκτοξεύεται με ανεξέλεγκτη ταχύτητα, που από μια τυπική απόσταση ( 23 ίντσες), « χρειάζεται λιγότερο από 0,05 δευτερόλεπτα για να φτάσει στο μάτι»,

Όταν το μπουκάλι ανοίγει, η εσωτερική πίεση είναι πέντε έως έξι φορές μεγαλύτερη από την πίεση στο χώρο του δωματίου. Γι 'αυτό το λόγο και μπουκάλια σαμπάνιας έχουν τόσο χοντρά τοιχώματα – αιχμαλωτίζουν, στην πραγματικότητα την πίεση στο.χρυσό υγρό….

 Αμέσως μόλις ο φελλός εκτιναχθεί, η τεράστια ποσότητα του διαλυμένου αερίου στον καμπανίτη αρχίζει να διαφεύγει.

Για να μην σας χυθεί η σαμπάνια, πριν την σερβίρετε καν στο ποτήρι, σε καιρούς που κάθε σταλιά Είναι πολύτιμη,, μπορείτε περιμένετε πέντε δευτερόλεπτα πριν τη σερβίρετε στα ποτήρια.

 

Μαζί με τις ευχές μας για sparkling Τύχη, και ακλόνητη Υγεία το 2013, -μια και το μπουκάλι φέτος μπορεί να ανοίξει και μόνο…σε.virtual(!)- θυμίζουμε, «για το καλό»,… το πώς «ηχεί» ιδανικά για σεβαλιέ και οινολόγους ο φελλός, όταν «εγκαταλείπει και λυτρώνει» τη σαμπάνια για την απόλαυσή μας.

«Ακριβώς ένα μικροσκοπικό μικρό σφύριγμα, είναι το μόνο που θέλουμε.», λέει η Σάρα Ντόστερτ, για να προσθέσει «σαν ένα γεμάτο, σκαστό φιλί»….!

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια