Καλά νέα για τους διαβητικούς τύπου Ι και ΙΙ

Καλά νέα για τους διαβητικούς τύπου Ι και ΙΙ Facebook Twitter
0

 

Οι ειδήσεις κόβουν την ανάσα ακόμα κι αν δεν είσαι διαβητικός. Σήμερα ανακοινώθηκε η έρευνα του Ινστιτούτου Βιολογίας του Sulk σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως μια δόση πρωτείνης FGF1 μπορεί να επαναφέρει τη γλυκόζη στα κανονικά επίπεδα για παραπάνω από δύο μέρες και παράλληλα να λειτουργήσει ευεργετικά στην μειώνοντας την αντίσταση την ινσουλίνη από την οποία υποφέρουν αρκετοί διαβητικοί. Η ανακάλυψη αυτή (έγινε χάρη σε έρευνες σε ποντίκια, άρα μέχρι να δοθεί έγκριση για χρήση σε ανθρώπους, θα χρειαστούν κι άλλες μελέτες) μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καλύτερων και αποτελεσματικότερων φαρμάκων στην αντιμετώπιση του Διαβήτη τύπου ΙΙ ο οποίος σχετίζεται κατεξοχήν με την παχυσαρκία και τον καθιστικό τρόπο ζωής.

 

Λίγες μέρες πριν ωστόσο τα νέα ήταν εξίσου συναρπαστικά αλλά εντυπωσιακά, αυτή τη φορά για τους ασθενείς απο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Ερευνητές στην Κέντρο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολούμπια της Νέας Υόρκης, φαίνεται πως ανέπτυξαν μια μέθοδο θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και το κατάφεραν μετατρέποντας κύτταρα του γαστροεντερικού συστήματος σε πηγές παραγωγής ινσουλίνης! Οι επιστήμονες πειραματίζονται εδώ και καιρό με  βλαστοκύτταρα που προσπαθούν να μετατρέψουν σε πηγές ινσουλίνης με κακά αποτελέσματα μέχρι τώρα. Παρατήρησαν όμως ότι υπάρχοντα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού μπορούν ν’αλλάξουν… χρήση και να επιστρατευτούν αυτά για το σκοπό αυτό.

Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια ενώ δοκιμές με ανθρώπινο ιστό είναι πολύ ενθαρρυντικές.

 

Ο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 δημιουργείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα β του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Από τη στιγμή που τα κύτταρα αυτά εξαφανίζονται ο μεταβολισμός απορρυθμίζεται. Έτσι ο ασθενής πλέον αναπληρώνει την ινσουλίνη με ενέσεις μέσα από μια χρονοβόρα και επώδυνη διαδικασία υπολογισμού των απαιτούμενων, κάθε φορά, δόσεων. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπληρώσουν τα κύταρρα β ώστε η αναπλήρωση της ινσουλίνης να μην χρειάζεται να γίνεται με ενέσεις.

 

Η μετατροπή των κυττάρων του γαστροεντερικού συστήματος γίνεται με την… απενεργοποιήση του γονιδίου FOXO1. Από τη στιγμή που το γονιδιο αυτό απενεργοποιηθεί χρειάζεται μόλις μια εβδομάδα στα κύτταρα του γαστροεντερικού συστήματος ν’αλλάξουν κι αυτά χρήση και ν’αρχίσουν να παράγουν ινσουλίνη.

 

Αν και η έρευνα αυτή είναι πολλά υποσχόμενη έχει ακόμα πολύ δρόμο. Χρειάζεται τώρα ν’αναπτυχθεί το φάρμακο εκείνο που θ’απενεργοποιεί με ασφάλεια το γονίδιο FOXO1. Άπαξ και το φάρμακο αυτό δημιουργηθεί θα πρέπει να περάσει από ένα πλήθος κλινικών και άλλων δοκιμών. Όμως όσο χρονοβόρα και να είναι η διαδικασία φαίνεται πως η επιστήμη βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στο να κερδίσει τη μάχη κατά του διαβήτη.

 

 

__________

Πηγές:

Columbia University Medical Center

Nature Communications

WebMD

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ